Alleen leven Geluk

10 dingen die je minimaal één keer alleen moet doen

alleen moet doen, solo reizen, alleen reizen, alleen uit eten, Plekk, dating app, datingapp, alleen doen, solo activiteit
Geschreven door Redactie

Het is gezond om regelmatig iets alleen te doen. Dit is gebleken uit een recente studie van het ‘British Journal of Psychology’. Intelligente mensen werden minder gelukkig op het moment dat ze meer tijd besteedden met vrienden. Oftewel: meer quality time doorbrengen met jezelf is goed voor je algehele welzijn en lijdt tot een gelukkiger gevoel. Het is logisch, want wanneer je dingen alleen doet kun je je eigen tempo aanhouden, kun je rustig nadenken zonder gestoord te worden door anderen, kun je nieuwe dingen over jezelf ontdekken en kun je je zelfvertrouwen verbeteren.

Helaas zijn we het grootste deel van onze tijd bezig om onze actielijstjes af te werken. Werk, studie, praktische zaken en sociale verplichtingen zorgen ervoor dat we weinig tijd overhouden voor onszelf. Maar plan tijd in voor jezelf en doe dan iets waarvoor je geen enkele verantwoording hoeft af te leggen of toestemming hoeft te vragen. Je werkt al hard genoeg, je verdient het.

Zeker als je single bent zou je tijd vrij moeten kunnen maken om de volgende activiteiten minstens één keer solo te doen:

1.Ga alleen op reis

In het boek en de film ‘Eat, Pray, Love‘ is de hoofdpersoon een gescheiden vrouw die de wereld over gaat reizen. Tijdens die reis leert ze enorm veel over zichzelf en vindt ze (daardoor) uiteindelijk de liefde van haar leven. Een inspirerend boek, dat aantoont hoe belangrijk reizen en je horizon verbreden voor een mens is. Reizen hoeft natuurlijk helemaal niet ver te zijn, je kunt ook in eigen land blijven. Het maakt ook niet zoveel uit wat je precies doet. Het gaat erom dat je een goede tijd hebt, dat je jezelf uitdaagt, dat je je eigen nieuwsgierigheid opwekt en dat je herinneringen creëert.

2. Verdwaal

Verdwaal door tijdens die soloreis eens zonder plattegrond of Google Maps door een stadje of (klein) natuurgebied te dwalen en het toeval en je nieuwsgierigheid te laten bepalen wie en wat je tegenkomt. Laat je verrassen! Dat kan ook in je eigen stad natuurlijk, in een wijk die je (nog) niet kent. Als je eenmaal je weg weer terug gevonden hebt (die vind je altijd wel weer), voel je dat de nieuwe ervaringen je zelfvertrouwen hebben vergroot. Je bent weer wat ervaringen en herinneringen rijker!

3. Start een nieuwe hobby

Het leven is al kort genoeg, dus start nu met datgene wat je al een tijdje wilt gaan doen. Of het nou fotografie is, of breien, beeldhouwen, gitaar spelen, trainen voor een marathon, hand lettering of je stamboom uitzoeken. Het goede is dat je met een nieuwe hobby steeds iets hebt om naar uit te kijken. Daarmee ben je meer gemotiveerd om tijd voor jezelf in te plannen. En daar word je gelukkig van.

4. Ga alleen uit eten

Alleen in een restaurant gaan eten is een echte test voor je zelfvertrouwen. Het is misschien eng om te doen, maar het is ook de ultieme manier om de wereld en jezelf te tonen dat je zelfvertrouwen hebt en onafhankelijk bent. In “Alleen uit eten: hoe doen anderen dat?” kun je de positieve ervaringen van andere vrouwen lezen. Is het voor jou ook een geslaagde ervaring, plak er dan een avondje alleen naar de bioscoop aan vast. Heerlijk om even te relaxen en je mee te laten voeren door een mooie film.

5. Geniet van een spa-dag

De ultieme manier om te ontspannen! Ga je met een vriendin naar een wellness dan zijn jullie waarschijnlijk veel aan het bijkletsen. Maar ga je alleen dan kun je je volledig concentreren op deze relaxte ervaring.

6. Doe een knutselproject in huis

Je kunt elke dag weer genieten als je met gepaste trots langs dat kastje loopt dat je opgeknapt hebt, in die zelf geschilderde kamer komt of die bijzondere lijsten met kunstprojecten ziet hangen. Het geeft je een enorm voldaan gevoel als je dit soort projecten helemaal zelf doet en als je kunt genieten van het resultaat.

7. Bak een taart en eet hem op

Normaal gesproken bak je een taart voor een groep mensen vanwege een bijzondere gelegenheid. Maar waarom niet helemaal voor jou zelf alleen? En met als enige reden: jouw onafhankelijkheid vieren! Het goede is dat je de taart zo groot of klein kunt maken als je zelf wilt, misschien is de helft van het recept groot genoeg voor jou. En maak de taart zo gezond of ongezond als je zelf wilt. Zolang je je maar niet schuldig voelt als je hem opeet en er heerlijk van kunt genieten.

8. Doe vrijwilligerswerk

Als je je realiseert dat je het ondanks je moeilijke momenten helemaal niet zo slecht hebt, dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor jou. Want niks geeft meer voldoening dan anderen helpen. Vrijwilligerswerk opent je ogen en maakt je nederig. Je kunt het alleen doen en het is prettig om te ervaren dat ook jíj echt een verschil kunt maken, hoe klein of groot ook.

9. Bereik een sportief doel

Of het nou het lopen van een 5 kilometer-run is, het leren van een nieuwe sport of het kweken van een gespierder lichaam, voor iedereen is het goed om minimaal eenmaal een doel te bereiken met sporten. Je zult je er goed door voelen en kunt er met trots op terug kijken. Daarmee kun je met zelfvertrouwen weer nieuwe uitdagingen aangaan, ook uitdagingen die niks met sporten te maken hebben.

10. Verricht een goede daad

Je kunt een grote impact op een vreemde hebben door een goede daad te verrichten. Als je goed om je heen kijkt op straat vind je vanzelf mensen die wel wat hulp zouden kunnen gebruiken. Een oudere die moeite heeft de bus in te stappen, een toerist die de weg loopt te zoeken of een klein kind dat zijn moeder kwijt is. Of koop een keer een maaltijd voor een dakloze (als je zeker weet dat die persoon dakloos is, deze vrouw vergiste zich en sloeg een flater), laat een grote fooi achter in een restaurant of betaal die straatkrantverkoper eens wat meer. Kleine daden kunnen een groot verschil maken en geven jezelf een goed gevoel.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X