Daten Daten online

Hoe eerlijk is je datingprofiel?

Geschreven door Redactie

Teleurstelling komt nogal eens voor bij online daten. Het is te makkelijk om je in je profiel anders voor te doen dan je in het echt bent. Daarom knappen veel mensen af op online daten. Want ontmoet je iemand tijdens een eerste date, dan blijken er vaak wat leugentjes in het datingprofiel te zitten. Het kan gaan om een beetje rommelen met je leeftijd tot het verzwijgen van een partner.

Hoe eerlijk is je datingprofiel? Ben jij eerlijk met deze zaken?

Profielfoto

Die is niet recent of is bewerkt. ‘Ok, die foto is dan wel acht jaar oud, maar daar sta ik zo leuk op. Het licht is perfect, waardoor mijn slechte huid minder opvalt en ik lijk daar veel slanker dan ik ben (acht jaar geleden was ik natuurlijk ook een stukje slanker)’. Of je bent handig met Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma en besluit jezelf een tikkeltje flatteuzer te maken op de foto. Je beste foto van het afgelopen jaar uitkiezen is wat anders dan een tien jaar oude foto kiezen. En fotobewerking kent natuurlijk ook vele gradaties, van de kleuren wat levendiger maken tot jezelf twintig kilo slanker ‘shoppen’.

Leeftijd

‘Ik zie er veel jonger uit dan ik ben, dus kan ik er best een paar jaar aftrekken. Dan past mijn leeftijd meteen goed bij die oude foto.’ Maar mensen zien hun eigen veroudering meestal niet in de spiegel, omdat ze zichzelf elke dag zien. Die twee, drie of vijf jaar eraf lijken geen probleem, maar dat kan het voor een ander wel zijn.

Woonplaats

‘Het dorp waar ik woon is ver weg en schrikt mensen af, en in deze provincie zijn weinig andere leden. Dus ik verander mijn woonplaats in een stad centraler in Nederland. Ik vind het niet erg om daarheen te reizen voor een date, dus maakt het niet zoveel uit.’ Eerlijk is dit natuurlijk niet tegenover de anderen op de site.

Relatiestatus

‘Als ik aangeef dat ik single bent krijg ik vast meer reacties’. Het gebeurt veel, liegen over de relatiestatus, en is meestal een grote afknapper voor de ander. Waar ook over gelogen wordt is het moment dat een vorige relatie verbroken is. ‘Ik wil niet dat anderen denken dat ik nog niet over mijn ex heen ben. Dat mensen mij afwijzen omdat de relatie eigenlijk nog maar zo kort geleden uit is gegaan’.

Werk

‘Ik ben nu werkloos. Zal ik het omschrijven met het correcte, maar enigszins misleidende: ‘Ik zit tussen twee banen in’ of zal ik gewoon een leuke baan verzinnen?’ Mensen geven aan een andere job te hebben dan in werkelijkheid, een andere functie te hebben (de echte baan wordt flink opgeklopt) of werk te hebben terwijl ze eigenlijk werkloos zijn.

Informatie verzwijgen

Er zijn allerlei feiten en situaties mogelijk die verzwegen kunnen worden: er is sprake van problemen met een ex, het werk is maar tijdelijk, er zijn schulden, enz. Maar niemand hangt de vuile was buiten toch, en al zeker niet op een datingprofiel. Anders is het als er verzwegen wordt dat er een relatie is of dat er kinderen zijn.

We verdraaien de waarheid vaak om in meer zoekresultaten terecht te komen en dus meer kans te maken om gevonden te worden. Maar het is meestal ook een kwestie van zo goed mogelijk voor de dag komen, zodat anderen sneller geneigd zijn op je foto te klikken en je te benaderen (gevoelige punten waar je onzeker over bent pas je gewoon een beetje aan). Je wilt ook niet met een lelijke foto op internet staan. Heel menselijk toch eigenlijk?

Wat vind jij?

“Een leugentje om bestwil mag”

Iedereen doet dat toch tot op zekere hoogte? Als je iemand in het echt ontmoet en die blijkt leuk te zijn, en hij vertelt dan de waarheid, dan is dat leugentje snel vergeven en vergeten. Iedereen verzwijgt wel iets, dat kan ook nalatigheid zijn. En je kunt nou eenmaal niet alles kwijt in je profiel. Het heeft geen zin om te stressen of de ander misschien een beetje de waarheid verdraait.

OF

“Het is echt een no-go”

Als iemand dáárover al liegt, waarover zal dan nog meer gelogen zijn? Welke cruciale informatie en obscure feitjes zijn achtergehouden? Misschien heeft hij wel een vriendin, heeft zij kinderen die ze verzwijgt, extreme politieke sympathieën? Liegen getuigt gewoon van weinig respect en is niet goed te praten omdat ‘iedereen het doet’ of omdat je er toch wel mee wegkomt. En het leidt nooit tot een perfecte match, want je bent een ander dan je op je profiel voordoet. Een relatie zou gebaseerd moeten zijn op eerlijkheid en vertrouwen en als het al zo begint…

Moeten we dan elke eerste date beginnen met de vraag: ‘Ben je helemaal eerlijk geweest op je datingprofiel?’. liegen op je datingprofiel

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X