Daten Relaties

Hoe vind je de ware?

aantrekkelijk, college, de ware, Frances, getrouwd, getrouwde man, liefde, liefde op het eerste gezicht, liefdesverdriet, niet meer zo spannend, onbereikbare liefde, trouwring, The School of Life, verliefd, workshop
Geschreven door Frances

“Hoe vind je de ware?” Die vraag staat centraal in een avondcollege van The School of Life in Amsterdam. Het is de eerste keer dat ik aanschuif bij dit creatieve, toegankelijke en filosofische gezelschap.

“Vanaf nu zou ik alleen voor mezelf gaan. Maar toen mijn ogen de blik van deze man kruisten, was ik alles wat ik me had voorgenomen glad vergeten. En waarom ook niet? Deze mooie man was van mij!”
Ikheb zin om me te laten inspireren en stil te staan bij een van de fundamentele vragen in het leven. Natuurlijk is het geen toeval dat ik juist dit college heb gekozen voor mijn filosofische debuut. De wond van mijn liefdesverdriet is nog kakelvers, maar ik heb een missie: ik wil onderzoeken waarom ik telkens weer als een blok voor de onbereikbare liefde val. Nu verwacht ik niet dat we in tweeënhalf uur het ei van Columbus vinden, maar dit college is voor mij in elk geval dé aftrap.

Inde afgelopen maanden heb ik een waanzinnig mooie en bijzondere tijd gehad met een prachtige man. Ik heb me in lange tijd niet zo ongelooflijk fijn met iemand verbonden gevoeld. Ik ontmoette deze tall dark stranger op een moment dat ik even helemaal niks meer wilde weten van mannen. Ik had zojuist een punt achter een destructieve romance gezet. En zo wilde ik het niet meer hebben, vanaf nu zou ik alleen voor mezelf gaan. Maar toen mijn ogen de blik van deze man kruisten, was ik alles wat ik me had voorgenomen glad vergeten. En waarom ook niet? Deze mooie man is van mij!

Maardat was hij dus niet. Want na een heel gezellige ontmoeting vol vuur en vlam, zag ik ineens… een ring om zijn vinger. Dit kan niet waar zijn! Misschien was het gewoon een accessoire, dacht ik nog. Maar mijn vermoeden bleek helaas waar: deze man was getrouwd. Ik was inmiddels al zo hoteldebotel van hem, dat ik niet anders kon dan hier helemaal in op te gaan en mezelf weer te verliezen. Ik zou een traktaat kunnen schrijven over de onvergetelijke maanden die volgden en hoe vreselijk ik hem nu mis, maar ik heb gekozen om  verder te gaan en vooral: het vanaf nu ECHT anders te doen.

Omdit waar te maken en niet meer in oude patronen te vervallen, moet ik eerst zelf onder de loep. Waarom vind ik een man die niet bereikbaar is altijd zo aantrekkelijk? En waarom krijg ik juist de kriebels van mannen die mij heel leuk vinden? In die laatste vraag vind ik veel herkenning in de blog “Helaas, hij vindt mij té leuk!” van Mug & Olifant. Er zijn dus meer vrouwen met deze bijzondere neiging om mannen die helemaal voor jou gaan, op grote afstand te houden.

Terugnaar the School of Life. We openen de avond met de vraag “zoek je de ware of vind je de ware?” Oftewel, maak je zelf werk van die prins op het witte paard, of laat je het universum voor Cupido spelen? Iedereen in de collegezaal heeft hier wel een mening over en al gauw praten we lekker door elkaar alsof we gezellig in de kroeg staan. Wat is het toch fijn en verfrissend om met de andere, veelal vrouwelijke, deelnemers van gedachten te wisselen en te ontdekken dat ik er in deze fase zeker niet alleen voor sta.

Goed,als het gaat om de liefde geloof ik nog steeds heilig in het romantische idee dat die grote liefde op het eerste gezicht komt als de tijd rijp is. Dan vind ik hem dus vanzelf wel. Dat geloof neemt met het jaar wel in kracht af. Bovendien, we leven nu eenmaal in een maakbare wereld, dus ook de liefde kunnen we zelf creëren. En met handige apps als Tinder hebben we een ongelooflijk aanbod aan potentiële prinsen. Het kost je weliswaar een RSI-duim door al het swipen, maar de keuze is reuze.

Toch,zegt onze docent, ligt er juist door al die keuzes een enorme verantwoordelijkheid op onze schouders. En omdat er zoveel te kiezen valt, wil je niet falen door de verkeerde keuze te maken. Dus laat je makkelijker iets liggen wat het nét niet helemaal is, of maak je eerder een eind aan een prima relatie, omdat die na enige tijd  “niet meer zo spannend is”. Dat eerste herken ik wel. Als ik op een date ben met een man waarmee ik niet direct een geweldige klik heb, vis ik liever verder in de vijver met mijn Tindermatches.

Maar,om antwoord te krijgen op mijn prangende vraag -zo leer ik eveneens die avond- zal ik moeten kijken naar de invloeden uit mijn verleden. Hoe beïnvloeden bijvoorbeeld voorgaande relaties uit het verleden, met familie, vrienden en partners, mijn heden? En welke ervaringen uit mijn jeugd spelen een rol in mijn zelfbeeld? Vind ik mezelf eigenlijk wel OK zoals ik ben, of plaats ik de ander altijd boven mezelf? Al die vragen houden me voorlopig wel even bezig. Het zoeken naar de ware stel ik nog even uit.

Weeindigen de avond met de vraag “Wat nu?”. Eén van de mogelijke vervolgacties is in elk geval volledig op mij van toepassing: maak ruimte vrij voor romantische initiatieven en plan je week niet helemaal vol. Tja, waar heb ik dat eerder gehoord?!

 

Over de auteur

Frances

Ik ben 34 jaar, woon in Rotterdam en werk in Utrecht als projectmanager. Daarnaast doe ik regelmatig acteerwerk, veelal op toneel, maar ook binnen verschillende organisaties.

Single zijn is voor mij een way of living. Ik geniet met volle teugen van de volledige vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Om niet te hoeven nadenken of ik iets wel of niet moet doen (althans, dit hoef ik niet te laten afhangen van iemand anders ;). Doordat ik veel dingen alleen doe en keuzes alleen maak, heb ik veel van mijzelf geleerd in de afgelopen jaren. Ik voel me daardoor heel sterk en zit lekker in mijn lijf!

De keerzijde van deze medaille is natuurlijk wel, dat ik zogenaamd niemand nodig heb. 'Hoe langer je vrijgezel bent, hoe langer je het blijft', heb ik ondervonden. Dat uit zich bijvoorbeeld in mijn datingactiviteiten. Ik schuif regelmatig met iemand aan de bar en heb dan een heel leuke en gezellige avond. Maar als ik er verder geen vonk bij voel, blijft het bij die avond. Ik hoef niet koste wat kost een relatie te hebben. Dus als het er niet is, gaan we vrolijk verder!

Ik schrijf hier graag over de situaties die ik meemaak als vrijgezel en hoop dat ik lezers kan inspireren. Tegelijkertijd lees ik ook heel graag hoe andere bloggende singles in het leven staan en hoe zij met bepaalde ontberingen omgaan ;)

Schrijf een reactie

X