Geluk Onderzoek

Dit heb je nodig om een intellectueel karakter te ontwikkelen

datingapp, intelligent, intelligent karakter, leergierig , nieuwsgierig, open houding, open minded, Plekk, ruimdenkend ,sceptisch, strategisch, zelfkennis
Geschreven door Redactie

Het idee van een ‘intellectueel karakter’ komt van Harvard psycholoog Ron Ritchhart, die wilde begrijpen waar effectief denken vandaan komt. Zijn antwoord was dat een hoog IQ geweldig is, maar dat het niks is vergeleken met een nieuwsgierige, reflectieve aard. De neiging om nieuwsgierig te zijn naar de wereld om ons heen en grote waarde te hechten aan begrip en kennis zijn volgens hem belangrijker voor een intellectueel karakter dan een strikte overtuiging, waarbij vaak niet wordt opengestaan voor andere meningen en ideeën. Iemand met aanleg voor een intellectueel karakter benadert de wereld met een open en nieuwsgierige geest en dat maakt die persoon steeds slimmer.

In zijn boek Intellectual Character: What it Is, Why it Matters, and How to Get it onderscheidt Ritchhart zes karaktereigenschappen, die samen een rijk intellectueel karakter vormen. Bezit je er een aantal, dan zou je beter toegerust zijn om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Maak er een gewoonte van deze karaktereigenschappen goed en regelmatig in te zetten. Zo train je je hersenen om een intellectueel karakter te ontwikkelen.

1. Nieuwsgierige houding

Heb je zin om iets nieuws te leren, luister dan naar die innerlijke stem en ga ermee aan de slag. Een nieuwe taal leren, meer leren over koken, een instrument leren bespelen. Maar je kunt ook naar de bibliotheek gaan en een willekeurig boek uit een van de kasten pakken om daar eens rustig in te gaan neuzen.

Nieuwsgierig zijn is heel breed. Het heeft bijvoorbeeld ook te maken met interesse in het leven van anderen, je afvragen hoe je computer eigenlijk in elkaar zit of welke alternatieve routes je nog meer kunt nemen naar je werk. En wat dacht je van nieuwsgierig zijn wat er achter dat nieuwsbericht zit en dat gaan uitpluizen?

Bovendien zorgt nieuwsgierigheid er niet alleen voor dat je meer leert, maar maakt het je ook gelukkiger. Wat wil je nog meer!

2. Strategische houding

Denk maar aan schaken. Als je de spelregels kent kun je spelen. Maar als je speelt zonder vooruit te denken zul je het al snel afleggen tegen andere spelers. Je moet een plan hebben om iets nieuws te leren. Ook al leert iedereen anders, vooruit denken en strategische stappen nemen helpen om op een efficiënt manier te leren.

3. Ruimdenkende houding

Het beste aan onafhankelijk denken is weten wanneer je het moet gebruiken, en ruimdenkend zijn betekent altijd nagaan wat de verschillende alternatieve mogelijkheden zijn voor een probleem. Ruimdenkendheid wordt vaak verward met tolerantie of acceptatie, maar die eigenschappen zijn meer passief. Ruimdenkend, open minded zijn is actiever en betekent dat je verder kijkt dan de gangbare manier van denken.

4. Zelfkennis

Dit is een proces waarbij je boven jezelf gaat staan en probeert te begrijpen hoe jij in elkaar zit en waarom je op bepaalde manieren denkt. Als je daar meer over weet kan dat je enorm helpen, dan weet je bijvoorbeeld waar je meer hulp bij nodig hebt van anderen die daar beter in zijn dan jij.

5. Willen begrijpen

Waarom heb je een bepaalde mening? Welke kennis en aannames liggen daaraan ten grondslag? Dat is belangrijk om te begrijpen. En blijf doorvragen aan jezelf. Dus bijvoorbeeld: Waarom vind ik dat er meer fietspaden moeten komen? Omdat er dan meer mensen gaan fietsen. Gaan er dan echt meer mensen fietsen? En waarom vind ik dat belangrijk? Enzovoort.

6. Sceptische houding

Wees sceptisch en geloof niet direct alles wat je hoort en leest. Ga op onderzoek uit en graaf dieper. Neem geen genoegen met de antwoorden die je krijgt, maar check of ze echt kloppen. Is het geen fake news? Zo ja, hoe zit het dan wel precies? Neem een onderzoekende houding aan.

 

Bekijk ook de derde aflevering van Plekk’s Double Blind Datingshow!

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X