Creatief Geluk

Wijze levenslessen van Elizabeth Gilbert, schrijfster van Eat, Pray, Love

angst, betrokken, creatief, creëer, dating app, datingapp, Elizabeth Gilbert, garantie, geluk, groep, je overgeven, levenslessen, nieuwsgierig, onzeker, opgeven, peer group, Plekk, vragen stellen, zekerheid
Geschreven door Redactie

Ken jij het boek Eat, Pray, Love (‘Eten, Bidden, Beminnen’) van Elizabeth Gilbert nog, dat 10 jaar geleden uitkwam? Een bestseller die veel indruk maakte op miljoenen mensen (vooral vrouwen). Een autobiografisch boek waarin de schrijfster de wereld rondreist om zichzelf beter te leren kennen en te ontdekken welke richting ze op wil met haar leven. Een paar jaar later werd het boek verfilmd met in de hoofdrol Julia Roberts. In Italië, India en op Bali zie je Gilberts volgelingen nog steeds volop lopen. Boek in de hand, op zoek naar zichzelf.

Elizabeth Gilbert zegt zelf over het boek: “Ik weet dat het veel mensen geïnspireerd heeft, maar je schiet er niet zoveel mee op om dezelfde reis te maken als ik. Wat wel werkt: vraag jezelf dezelfde vragen als ik deed. Het gaat meer om de inwendige reis, dan daadwerkelijk naar Italië, India en Indonesië af te reizen.”

Gilbert komt met 9 levenslessen die zij in haar eigen leven als leidraad gebruikt. Hiermee blijft ze zichzelf ontwikkelen en gaat ze steeds weer nieuwe uitdagingen aan.

1.Wees nieuwsgierig

Het goede van nieuwsgierig zijn is dat het heel makkelijk toe te passen is in je leven, terwijl het je veel oplevert. Bedenk ’s ochtends als je opstaat waar je nieuwsgierig naar bent en laat dat je een beetje leiden die dag. Je wordt er gelukkig van.

2. Omarm je angst

Ik ben een angstig persoon, maar ik heb geleerd om dankbaar te zijn voor mijn angst. Want die probeert me te beschermen. Het is mijn ultieme bodyguard. Die heeft ervoor gezorgd dat ik niet in de auto stapte van die onbetrouwbare man, dat ik niet het water in ging toen ik nog niet goed kon zwemmen, etc. Daarom bedank ik mijn angst voor het redden van mijn leven.

3. Wees geduldig met jezelf

Je hoeft niet in één keer je leven om te gooien. Bij de meeste mensen gaan grote veranderingen geleidelijk en dat is prima. In het boek lijkt het alsof ik plotseling een grote reis ging maken, die mijn hele leven veranderde. Maar daar gingen drie jaar van een afbrokkelend huwelijk met veel tranen aan vooraf. Het was niet zo dat ik als in een dramatisch filmmoment de deur achter me dichtsloeg en met gierende banden de wijde wereld introk. We willen allemaal graag een ‘aha’ moment waarop we antwoorden krijgen. Die antwoorden komen wel, maar geef het tijd. En na zo’n antwoorden heb je nog 20 vragen die antwoorden nodig hebben. Dus wees geduldig, want verandering is niet zo simpel.

4. Zekerheid heb je nooit

Blijf je zoeken naar regels die je beschermen tegen onzekerheid, dan zal je je steeds angstiger voelen. Hou je dus niet teveel bezig met het zoeken naar zekerheden en ga uitdagingen aan. Schrijf dat boek, terwijl je nog niet zeker weet of je dan een uitgever hebt. Maak die reis, terwijl je geen garantie heb dat het leuk wordt. Verbreek die relatie, terwijl je niet zeker weet of je weer een leuke partner zult tegenkomen. Als je wil weten hoe het avontuur eindigt, zul je nooit een avontuur beginnen. En avonturen brengen je altijd meer wijsheid over jezelf. Het is misschien niet wat je verwacht had, maar resultaat en kennis levert het je altijd op. Dus wees niet bang om teleurgesteld te worden, maar ga uitdagingen aan. Teleurstellingen, hobbels op de weg en frustraties horen bij het leven.

5. Opgeven en je overgeven zijn twee verschillende dingen

Opgeven is makkelijk. Je hebt er geen zin meer in, besluit de uitdaging niet aan te gaan en kiest voor de makkelijke weg. Je overgeven betekent dat je het uiterste geprobeerd hebt, maar dat je niets anders meer kunt doen en dat je niet verder kunt. Het kan een mooie ervaring zijn, je erkent dat je niet bij machte bent om het universum te veranderen. Je laat het los en accepteert wat er vervolgens gebeurt.

6. Kijk niet alleen toe, maar creëer iets

Zoek een creatieve uitlaatklep. Zorg dat je niet alleen maar consumeert en toeschouwer bent, maar doe iets creatiefs. Schrijf, teken, zing, fotografeer, acteer, schilder. Als het je maar voldoening geeft. Het maakt je een gelukkiger mens.

7. Wacht niet langer, maar creëer een groep

Zorg dat je een groepje mensen om je heen verzameld die hetzelfde voor ogen hebben als jij. Ik heb dat 20 jaar geleden gedaan toen ik begon met schrijven. Mensen met vervelende banen, die allemaal schrijver wilden worden, net als ik. Deze mensen waren (nog) geen succesvolle schrijvers, maar we hielpen elkaar en lieten elkaar ons werk lezen. Als er geen groep bestaat waarbij je je aan kunt sluiten, creëer dan je eigen groep.

8. Blijf betrokken

Als we maar proberen en blijven falen dan doet dat pijn en is dat afschuwelijk. Maar het slechtste antwoord op die situatie is wel: ‘Als dit is hoe het voelt om 100% te geven dan doe ik dat nooit meer. Ik zal nooit meer iemand vertrouwen/iemand mijn dromen vertellen/van iemand houden’ Als je dat zegt… hoe zal de rest van je leven dan zijn? Dan zit je in de wachtkamer van de dood, rekeningen te betalen totdat je tijd op is. Maar je kunt nog genoeg gelukkige momenten hebben, dus ga ervoor. Wees een nieuwsgierig en betrokken persoon en droom, vertrouw mensen je dromen toe en houd van andere mensen.

9. Dóe niet hetzelfde als ik, maar stel dezelfde vragen

Veel mensen vragen me advies, omdat ze mijn boek willen (her)beleven. Ze denken dat die geografische reis ze dezelfde resultaten brengt. “Hoe heette die pizzeria in Napels?”, vragen ze me bijvoorbeeld. Maar het gaat niet om pizza, het gaat om de vragen die we onszelf stellen. Dus vraag jezelf af:

  • Wat wil ik doen met mijn leven?
  • Waar wil ik meer van?
  • Waar wil ik minder van?
  • Wanneer was ik het gelukkigst?
  • Wat deed ik toen?
  • Wie geeft me het gevoel dat de wereld vol mogelijkheden zit?
  • En wie juist niet?

Stel jezelf de juiste vragen en word een wetenschapper van je eigen ervaringen.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X