Geluk Gezondheid

Het beste advies voor twintigers met een ‘quarterlife crisis’

app , bedrogen , daten ,20-ers , handreikingen, onzekerheden , quarterlife crisis, tips, twintigers, dating app , datingapp , incheck app , liefdesverdriet , ontrouw , persoonlijke groei, Plekk, Plekk datingapp, Plekk-app, maakt je sterker, sterker, Trendin Checkin , Trending Checkin, trouw , verbroken relatie, vreemdgaan, vreemdgaat, wetenschappelijke studie , zelfontwikkeling
Geschreven door Redactie

Ben je een twintiger die ook weleens besluit dat 4 uur ’s nachts een perfecte tijd is om, vlak voor een belangrijke levensbeslissing, je gehele metafysische bestaan in twijfel te trekken? Oftewel, pieker je ook weleens, vooral op momenten dat je dat niet zou moeten doen? Want je kunt het nu echt niet meer ontkennen, je bent volwassen en daar horen volwassen beslissingen over het leven bij. Over je studie, carrière, woning en natuurlijk de liefde.

Als je soms ook moeite met het leven als twintiger hebt, dan zijn hier zeven handreikingen om je uit die quarterlife crisis te halen.

1. Crisis is normaal

Alle twintigers kennen het: twijfels, zorgen, angsten, crisis. Hoe je het ook noemt, het hoort bij deze levensfase.

Je gaat echt niet van de puberfase naar een stabiele, verantwoorde en succesvolle volwassene in een dag, of een week, maand of jaar. Dat kun je niet van jezelf verwachten. Dat duurt jaren. Het is een overgangsfase. “You embark on a journey toward joining the human race”, zoals schrijver Parker Palmer het beschrijft.

En waarschijnlijk veranderen er veel dingen in je leven. Je verhuist, krijgt een baan, maakt nieuwe vrienden, start misschien een relatie. Daarmee verander je zelf ook, en dat kan best een beetje eng zijn. Maar het hoort erbij.

2. Een beslissing is niet voor de rest van je leven

Als twintiger worden er allerlei belangrijke besluiten van je verwacht. Doodeng! Want beslis je het ene, dan sluit je daarmee een miljoen andere dingen uit. Althans zo voelt het. Beslis je om echt een serieuze relatie op te gaan bouwen met je vriendje, dan zal dat de man van je leven zijn en zul je nooit meer met iemand anders het bed delen. Besluit je om die commerciële studierichting te kiezen, dan zul je nooit meer werk kunnen vinden bij de overheid. En nog zoveel meer beslissingen die mega belangrijk lijken.

Maar bedenk: Een beslissing is nooit voor de rest van je leven. En:

3. Iets is nooit je laatste kans

Nee, dit was niet de laatste super vacature, of de laatste perfecte jongen die voorbij kwam. Denk dat nooit. Het leven duurt lang, kent allerlei onverwachte wendingen en zorgt voor mooie (en toegegeven, soms ook minder mooie) verrassingen. Dus wees niet te fatalistisch.

En heeft iemand die je kent die perfecte baan, woning of vriend wel te pakken gekregen, wees dan blij voor die persoon. Je laat zien dat je een sterk karakter hebt als je niet jaloers bent, maar mee kunt leven met een ander. En jouw kans komt nog wel.

4. Zit niet bij de pakken neer

Hoe ouder en hoe meer ervaring, hoe beter je weet wat je echt wilt. En daar zijn beslissingen voor nodig. Om dingen te dóen en te ervaren. Daarmee leer je jezelf steeds beter kennen en groei je.

Je kunt nooit alle consequenties bedenken van één beslissing, dus breek daar niet je hoofd over. Soms moet je gewoon iets doen en dan maar verder zien. Je hebt niet overal controle over. Zo is het leven. Je leert, met vallen en opstaan. Het hoort erbij!

5. Stop met vergelijken

Het is een obsessie en zo verleidelijk om te doen. “50% van mijn studiegenoten heeft al een goede baan gevonden. Ik moet nu echt ook iets vinden!”. Of: “Al mijn vriendinnen hebben een vaste relatie en ik kan niemand vinden”. Of: “Zij is zo slank en sportief, ik ben maar … “. Vergelijken is zinloos, je voelt je er alleen maar slechter door. Focus je liever op jezelf, op jouw goede kanten en op je eigen ontwikkeling.

6. Heb vertrouwen

Hoop en vertrouwen houden klinkt als een cliché, maar is echt belangrijk. Heb je dat niet, dan heb je kans dat je alleen maar verder in een crisis wegzakt. Dus vergelijk jezelf niet met anderen, maar kijk naar goede voorbeelden en put daar inspiratie uit. En realiseer je dat veel succesvolle mensen ook crises in hun leven hebben gekend. Het maakt je sterker en je kunt extra trots zijn als je iets bereikt, stap voor stap.

7. Deel je problemen met anderen

Alle 20-ers ‘strugglen’ op zijn minst een beetje en hebben hun onzekerheden. Doe niet alsof je een perfect leven hebt, maar wees er eerlijk over, in gesprekken en op social media.  Hopelijk steek je anderen aan, zodat we een authentieker beeld van elkaar krijgen en onze problemen (en successen) met elkaar op een oprechte manier met elkaar kunnen delen.

Singles opgelet:

Wist je dat we bij Plekk magazine en eigen dating-app, genaamd “Plekk” hebben? Onze app laat je niet willekeurig andere singles op basis van afstand zien, zoals andere apps, maar zoekt singles met wie je iets gemeenschappelijks hebt. Hoe dat werkt?

Je bent waar je komt!

Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: ze zeggen iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past. Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk dus aan je favoriete bioscoop! Of, je favoriete park, museum, koffiebar of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou.

Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets met elkaar gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Bijvoorbeeld:jij gaat vaak op zaterdagavond naar de bioscoop. Misschien loop je dan de liefde van je leven mis, omdat hij of zij daar vrijdagavond al was! Met Plekk check je in op jouw favoriete bioscoop, en ontmoet je vervolgens alle singles die daar eerder zijn geweest of later nog komen, ook als jij dan alweer thuis op de bank zit!

Plekk gaat voor je op zoek!

Heb je een paar check-ins gedaan, dan gaat Plekk verder voor je aan het werk. Nu wordt het interessant! Plekk zal singles aan je voorstellen die soortgelijke plekken bezoeken. Je drinkt bijvoorbeeld een kopje koffie ergens in de stad. Dan kan Plekk je een melding sturen: “Je bent in de buurt van bioscoop Lumen, daar zijn nog 5 andere singles ingecheckt!” Snel inchecken dus en kijken wie dat zijn! Ideaal toch?

Geen vleeskeuring

Plekk is dus selectief en geen vleeskeuring. Je vindt singles met wie je dezelfde interesses deelt. Daarmee is Plekk vooral een app voor singles die serieus iemand zoeken.

Je kunt Plekk gratis downloaden in de app-stores van Apple en Google:

app-storenl_badge_web_generic

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X