Creatief Geluk

Zo stimuleer je je eigen creativiteit!

Plekk, datingapp, datingapp Plekk, creatief, creativiteit, inspiratie, perfectionist
Geschreven door Redactie

Creativiteit lijkt iets mysterieus, soms heb je het en soms niet. En de ene mens is veel creatiever dan de ander. Maar creativiteit is niet iets heel abstracts, creatief zijn kun je leren!

En dat is belangrijk, want als je creatief bent, ben je op je gelukkigst. Je kunt je talenten uiten door een lekkere taart te bakken, te schilderen, muziek te maken, met kinderen te werken, gedichten te schrijven of een website te ontwerpen.

Hoe kom je aan inspiratie?

Het eerste dat je nodig hebt is inspiratie voor een sterk concept. Daarvoor hoef je niet een magisch moment af te wachten waarin de inspiratie zomaar tot je komt. Alles komt namelijk ergens vandaan en zelfs de grootste kunstenaars hebben gewerkt met de ideeën van anderen. Het geheim van creativiteit is het herkennen van wat bijzonder is en dat aanpassen aan jouw eigen doel. Wacht dus niet op een geniale ingeving, maar ga bewust op zoek naar inspiratie. In een museum, in tijdschriften of boeken, op internet of op straat. Experimenteer met wat er al is. Het is daarbij natuurlijk niet de bedoeling plagiaat te plegen en ideeën letterlijk over te nemen, maar vorm ze om tot iets van jezelf. Ontspanning is belangrijk om vrij te kunnen associëren met verschillende ideeën, je kunt dan makkelijker tot nieuwe combinaties komen en verbanden leggen.

Noteer je ideeën

Een opschrijf- of tekenboekje is altijd handig om bij je te hebben, want je zult zien dat inspiratie op de meest onverwachte momenten de kop op kan steken. En die ingevingen kunnen ook weer even snel vervluchtigen, dus noteer ze! Thuis kun je alles rustig op een rijtje zetten en bekijken wat je met de verschillende ideeën doet.

Leer fouten te maken

Fouten maken hoort bij het creatieve proces en is helemaal niet erg. Soms kunnen ‘fouten’ juist tot geniale ideeën leiden. Innerlijke censuur kun je bij dit creatieve proces even niet gebruiken. Daarmee rem je jezelf uit angst iets raars te zeggen, iets lelijks te maken of iets stoms te doen. Wat goed werkt is om je te verbeelden dat je een kind bent. Kleine kinderen kennen geen zelf-censuur en hebben geen problemen met het gebruiken van werk van anderen.

Inspiratie alleen is niet genoeg

Als je dan eenmaal die inspiratie hebt is het zaak om het concept uit te werken. Het is tijd om juist de rationele kant van je hersenen te laten werken en die net zolang te laten schaven, schrappen en herschikken tot je het goed genoeg vindt. Het kan een moeizaam proces zijn, maar ook juist leuk omdat je dan het resultaat begint te zien. En onthoud: het proces is net zo belangrijk als het eindresultaat.

Wees geen perfectionist

Perfectionisme is dodelijk voor creativiteit. Als je een perfect beeld in je hoofd hebt dat je nastreeft, zul je dat nooit bereiken. Je staat daarmee tijdens het proces geen ruimte meer toe voor ontwikkeling, toevalligheden, foutjes, verwondering en inspiratie. Imperfectie maakt een kunstwerk, boek of muziekstuk juist bijzonder en persoonlijk.

Obstakels voor creativiteit

Naast perfectionisme werken ook vermoeidheid, afleiding, gebrek aan discipline en aan zelfvertrouwen het creatieve proces tegen. En heb je als doel rijk en beroemd te worden dan helpt dat ook niet mee om iets geniaals te creëren.

Geniet van het proces

Voor de meeste mensen is plezier de belangrijkste factor tijdens het creatieve proces. Maar er zijn ook kunstenaars die werken uit woede, (liefdes-)verdriet of verwondering. Als er emoties bij het scheppingsproces komen kijken, zal dat het niveau van de creatie naar een hoger plan tillen. En dan maakt het niet zoveel uit welke emotie dat voor jou is. Als je er maar helemaal in opgaat en alles om je heen even kunt vergeten.

 

Bekijk ook de tweede aflevering van Plekk’s Double Blind Datingshow!

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X