Geluk Gezondheid

Stel jezelf deze vragen als je het gevoel hebt dat je vastzit in het leven

datingapp, helpen, normen en waarden, Plekk, principes, prioriteiten, spijt, vastzit in je leven, vastzitten, niet verder komen, keuze, moeilijke keuze, geen keuze kunnen maken, niet kunnen kiezen, kiezen
Geschreven door Redactie

Heb je weleens het gevoel dat je vast zit? In je carrière, in je liefdesleven of in de keuze waar je wilt gaan wonen, bijvoorbeeld. Durf je geen keuze te maken in de richting waarin je je leven leidt, omdat je bang bent dat het de verkeerde is? Het gebeurt iedereen weleens. Maar de een komt gemakkelijker weer verder dan de ander.

Het is handig om je af te vragen waarom je blijft hangen in die kwestie. Maar er zijn ook een aantal andere vragen die je jezelf zou moeten stellen.

1. Wat zijn mijn belangrijke principes?

Wees specifiek in je antwoorden. En wees duidelijk welke waarden voor jou belangrijker zijn dan andere. Kies er twee of drie die je kunnen helpen bij belangrijke beslissingen in je leven, zodat je je niet teveel laat afleiden door onbelangrijkere zaken. Die belangrijke waarden zouden je door het leven heen moeten leiden. Ze zitten steeds in je achterhoofd en bieden een referentiekader voor hoe jij je leven inricht.

Wil je altijd andere mensen helpen door je sociaal op te stellen? Vind je een nieuwsgierige houding het belangrijkste, waarbij je altijd weer wat nieuws leert? Wil je altijd een eerlijke, open houding hebben ten opzichte van anderen en ten opzichte van jezelf? Wil je altijd en overal de beste in zijn? Wil je alles geprobeerd hebben in het leven en geen uitdaging uit de weg gaan? Wil je sportief en gezond leven? Wil je onafhankelijk zijn en in principe niemand nodig hebben? Of wil je zoveel mogelijk genieten in het leven en nooit spijt hebben dat je iets niet gedaan hebt?

2. Geloof ik in mijn eigen antwoord?

Vraag je een antwoord op een persoonlijke kwestie aan vijf verschillende mensen, dan krijg je waarschijnlijk vijf verschillende antwoorden. Geen enkel fout antwoord, want het zijn allemaal waarheden voor die mensen. Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten en ideeën. Raad vragen kan je daarom helpen je mening te vormen, maar verwacht niet één duidelijk antwoord. Dus blijf niet te lang hangen in de ‘rondvraagfase’. Sluit die op een gegeven moment af, zet alle voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij en volg je gevoel en jouw leidende normen en waarden (zie punt 1) om tot een uiteindelijke beslissing te komen. Want weken, maanden of jaren een probleem onbeslist laten, daar schiet je weinig mee op.

3. Heb ik ergens spijt van?

Denk er eens goed over na en stop je bevindingen niet weg, ook al zijn die nog zo confronterend.

Heb je iets niet gedaan, wat je wel had willen doen? Is het daar echt te laat voor, weet je het zeker? Misschien is er dan werk aan de winkel. Is het wel te laat, dan is het goed om te bedenken hoe je die situatie in de toekomst kunt vermijden.

Heb je spijt van iets dat je wel hebt gedaan, maar niet had moeten doen? Dat overkomt iedereen weleens. Je leert ervan. Dus vergeef jezelf en blijf niet te lang hangen in de spijtgevoelens.

4. Wat zou ik doen als ik nog 1 jaar te leven had?

Soms vragen mensen: wat zou je doen als je nog 1 dag te leven hebt? Maar 1 dag is erg beperkt. Je kunt dan hedonistisch gaan leven, het goedmaken met mensen als dat nodig is, weer gaan roken (nu maakt het toch niet meer uit), maar je kunt niks opbouwen.

Dus vraag je liever af wat je zou doen als je nog 1 jaar te leven hebt. 1 jaar is kort, maar lang genoeg om heel ander werk uit te proberen, om contact te zoeken met die aantrekkelijke man waar je een oogje op hebt, om die lang gewenste tatoeage te nemen, naar een andere stad te verhuizen, vrijwilligerswerk te gaan doen of die bijzondere hobby te gaan beginnen. En dat antwoord kan je richting geven, het kan je vraag beantwoorden wat jij graag zou willen doen en wat jij belangrijk vindt in het leven.

5. Hoe kan ik mensen helpen?

Martin Luther King zei het al: “De meest prangende vraag van het leven is ‘Wat doe je voor anderen?'”.

Als je vastzit in het leven, denk dan aan deze vraag. Want als je aan andere mensen denkt, kan dat jou ook weer helpen. Het kan gaan om een groots gebaar of om een helpende hand aan iemand in je directe omgeving.

6. Wat is iets wat ik in ieder geval gedaan MOET hebben in mijn leven?

Waarschuwing: een eerlijk antwoord op deze vraag kan je leven veranderen.

Vraag je je al wat je van jezelf eigenlijk zou moeten doen, hoe ingewikkeld het ook is, dan kan het antwoord best confronterend zijn. Niet iedereen heeft zoiets in zijn hoofd, maar veel mensen wel. Misschien is het de wereld over reizen, een restaurant openen, vrijwilligerswerk in Afrika gaan doen, een marathon lopen of in hartje Londen gaan wonen. Negeer het idee niet en stel het ook niet te lang uit. Want dat kan juist de reden zijn dat je het gevoel hebt dat je vastzit in het leven en niet verder komt.

Is je antwoord nogal onrealistisch, of denk je dat de mensen om je heen het niet zullen begrijpen, dan kan het zijn dat je juist iets te pakken hebt waar écht je hart ligt.

 

Bekijk ook de tweede aflevering van Plekk’s Double Blind Datingshow!

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X