Geluk

Wat is voor jou nou écht belangrijk, wat zijn jouw kernwaarden?

avontuur , belangrijk voor mij, Kernwaarde , kernwaarden , MooiRood, Persoonlijke Ontwikkeling ,rust , voor jou belangrijk ,vriendschap , waardevol ,zelfontplooiing , zelfontwikkeling
Geschreven door MooiRood

We kijken elkaar aan en hebben het meteen in de gaten; we zitten niet op dezelfde golflengte. Mijn vriendin heeft een ander beeld van de situatie dan ik. We praten langs elkaar heen of proberen elkaar te overtuigen van ons eigen idee erover. Ik zucht eens diep, hoe dring ik toch tot haar door? En dan besef ik dat we gewoon andere opvattingen hebben, onze kernwaarden komen niet overeen en dus zullen we het hier nooit over eens worden. Kernwaarde

“Mijn vriendin wil zich helemaal niet ontwikkelen, niet op persoonlijk vlak en ook niet op zakelijk vlak. Die uitdaging heeft ze niet nodig en geeft haar juist meer onrust.”
Kernwaarden, je hebt er misschien nog nooit over nagedacht, maar wat is voor jou nou écht belangrijk in het leven? In de vriendschap die ik hierboven beschrijf loop ik tegen het feit aan dat mijn vriendin het allemaal wel prima vindt. Zij wil zich helemaal niet ontwikkelen, niet op persoonlijk vlak en ook niet op zakelijk vlak. Die uitdaging heeft ze niet nodig en geeft haar juist meer onrust. Zij is tevreden met hoe haar leven is, zij vindt de rust in haar leven belangrijk. Waarom? De rust geeft haar voldoening, geeft haar een tevreden en gelukkig gevoel. Zonder deze rust krijgt ze stress, een gevoel van onbehagen en ontevredenheid, en voelt ze zich opgejaagd, alsof ze niet goed genoeg is. Dus Rust is voor haar een belangrijke kernwaarde.

Voor mij is Persoonlijke Ontwikkeling juist belangrijk. Ik probeer mezelf uit te dagen en dan vooral om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik ben uit nieuwsgierigheid altijd op zoek naar meer informatie, persoonlijke ontwikkeling om zo de wereld om mij heen beter te begrijpen. Daar krijg ik energie van. Dus ik kan me niet voorstellen dat mijn vriendin zichzelf niet wil blijven ontwikkelen. Je wilt toch bezig blijven met vernieuwen? Je wilt toch meer leren, over jezelf, de wereld buiten jezelf en dus ook over anderen? Nou nee, niet iedereen wil dat. En gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde en lopen onze waarden uiteen.

Daarentegen hebben we wel alle twee Vriendschap als kernwaarde en dus vinden we elkaar hierin, kunnen we op elkaar bouwen, hebben we dezelfde humor en hebben we veel plezier samen.

De afgelopen jaren heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Heel veel leuke mensen, met soms dezelfde kernwaarden en soms juist tegengestelde waarden, maar dat is dan weer interessant en aanvullend. Ook ben ik erachter gekomen dat ik met bepaalde mensen, die ik al jaren ken, toch niet zoveel gemeen heb. En ik zie dat zij klaarblijkelijk hele andere kernwaarden hebben. Kernwaarden waar ik niets mee kan, en zij des te meer. En zodoende heb ik wat afstand en in sommige gevallen zelfs afscheid genomen van deze mensen. Ik mis hen niet, en zij mij, zeer waarschijnlijk, ook niet.

“Wat is jouw kernwaarde? Als je er goed over nadenkt, wat vind jij dan belangrijk in jouw leven en waarom is dat dan zo belangrijk?”
Wat is jouw kernwaarde? Als je er goed over nadenkt, wat vind jij dan belangrijk in jouw leven en waarom is dat dan zo belangrijk? En als je een kernwaarde hebt, hoe zien anderen dat terug in jouw leven? Als Avontuur bijvoorbeeld een kernwaarde van jou is, zeg je dan volmondig JA tegen onbekende maar avontuurlijke situaties die op je pad komen? Of switch je geregeld van baan, omdat je weer een nieuw avontuur qua werk aan wilt gaan? Of reis je de wereld rond op zoek naar nieuwe culturen om zo jouw kernwaarde Avontuur te blijven prikkelen?

Heb je mensen om je heen die jouw kernwaarden zien en misschien wel dezelfde waarden hebben? Of zijn het juist mensen met aanvullende waarden? Dat je elkaar zo kunt stimuleren en enthousiasmeren voor nieuwe dingen, acties of ontmoetingen. Door je er bewust van te worden, er eens over na te denken wat voor jou nou écht belangrijk is, en er uiteindelijk naar te leven, er actief mee bezig te zijn, zal je steeds vaker de juiste keuzes maken. Dan komt die baan die je zo graag wilde op je pad, tref je de man of vrouw waar je oud mee wil worden en leef je steeds meer jouw leven. En daar worden we uiteindelijk allemaal gelukkiger van!

Des te meer reden om mijn eigen kernwaarden weer eens goed onder de loep te nemen. Klopt het nog en is het echt een kernwaarde, of juist stiekem een verlangen?

Wil je eens samen onderzoeken welke kernwaarden bij jou horen? Laat een reactie achter, of stuur me een berichtje.

 

Over de auteur

MooiRood

MooiRood…. is niet lelijk, en mijn rode haren en honderden sproeten heb ik inmiddels weten te omarmen. De 40 gepasseerd en eindelijk een beetje mijn draai gevonden in de mallemolen van het leven.

Ik ben 43 jaar en woon in Vinkeveen, met pijn in het hart ben ik Amsterdam uitgegaan maar ja, alles voor de liefde…. Mijn werk heb ik gelukkig nog wel in Amsterdam, dus helemaal weg ben ik niet. Naast mijn werk, normale leven en vriendengroep heb ik ook een turbulent liefdesleven achter de rug.

Ik heb 14 jaar een relatie -inclusief drie stiefkinderen- gehad en toen deze eindigde en weer single werd heb ik de bloemetjes heerlijk buiten gezet. Alle datingsapps uitgeprobeerd en veel verschillende mannen ontmoet. Het was een klein feestje, ik heb er enorm van genoten en besloot ook zo verder mijn leven te leiden. Totdat ik HEM tegen kwam. Ja ja, ik weet dat de Prins op het witte paard niet bestaat, en toch komt deze aardig in de buurt. Met mijn huidige levens en- liefdeservaring ben ik ook geen heilig boontje en neem ik mijn eigen rugzak gewoon mee in deze nieuwe relatie. Het voelt zo goed dat we de dag en de liefde plukken en gaan TROUWEN, hoe spannend is dat?!

Mijn nieuwsgierigheid naar mensen, liefde en relaties en ingewikkelde levensvragen zorgt ervoor dat ik mezelf blijf ontwikkelen en daar wil ik graag over schrijven. Dus hoe ik mijn leven , mijn liefdes en vriendschappen allemaal ervaar, in combinatie met mijn werk- en sociale leven, mijn gekke gewoontes, mijn vrienden, familie en bonuskinderen, dat wil ik graag met jullie delen!

Meer lezen? Kijk dan op https://mooirood.me/

Schrijf een reactie

X