Geluk Gezondheid

Signalen dat je hoogsensitief bent

besluitvormingsproces, dating app, datingapp, detail, emoties, emotioneel, gevoelens, hoogsensitief, kantoortuin, nadenken, Plekk, rustige omgeving, sensitief, thuis werken
Geschreven door Redactie

Onderzoek heeft aangetoond dat 15-20% van de mensen hoogsensitief is. Psycholoog Elaine Aron heeft dit onderwerp vanaf de jaren ’90 uitgebreid bestudeerd. Door het gebruik van MRI-scans heeft ze kunnen aantonen dat hoogsensitieve mensen geluiden, gevoelens en de aanwezigheid van andere mensen intensiever ervaren dan de gemiddelde persoon.

Geef je de voorkeur aan rustige, niet al te chaotische omstandigheden? Maak je je zorgen om wat andere mensen ergens van vinden? Dan zou je hoogsensitief kunnen zijn.

En dat kan soms vervelend zijn, maar brengt ook een hoop positieve eigenschappen met zich mee.

Dit zijn de negen meest voorkomende eigenschappen van hoogsensitievelingen:

1.Je denkt diep na

Als het je even tegenzit, kruip je diep in je schulp om alles nog eens grondig te overdenken. Kleine dingen kunnen een grote impact op je hebben.

2. Je let op detail

Je bent net zo gevoelig voor details als voor emoties. Je ziet details, die anderen missen. Daarom ben je een accurate werker en dat kan heel goed van pas komen in veel beroepen.

3. Je hebt tijd nodig om een beslissing te nemen

Je graaft diep en zoekt alles uit. Daarom duurt jouw besluitvormingsproces nogal lang. Alle mogelijke scenario’s gaan door je hoofd, wat heel nuttig kan zijn, maar waar niet altijd tijd voor is.

4. Een fout besluit komt hard aan

Je bent helemaal van slag als blijkt dat je een verkeerde beslissing hebt genomen. Want als je dan eindelijk die beslissing hebt genomen en het is de verkeerde keuze, dan komt dat extra hard aan. Dit kan zorgen voor een vicieuze cirkel, je besluitvormingsproces wordt daardoor nog meer vertraagd. Want je wilt niet dat dit je nog eens overkomt.

5. Je bent emotioneel reactief

Omdat je heftige emoties hebt, hebben die nogal wat invloed op je gedrag. Het kan een hele kluif zijn om je gevoelens in goede banen te leiden, zodat je je gedraagt zoals jij zou willen.

6. Je hebt moeite met kritiek

Je weet dat je kritiek vaak niet persoonlijk moet nemen, maar dat scheiden is voor jou heel moeilijk. Aan de andere kant ben je een denker, en kun je er na diep nadenken achterkomen dat er best een kern van waarheid in de kritiek zit. Op die manier ben je in staat je er minder van aan te trekken, maar er juist van te leren.

7. Je bent een goede teamspeler

Je weet hoe andere mensen zich voelen, hebt oog voor detail en weegt alle aspecten af om tot goede beslissingen te komen. Met deze vaardigheden ben je heel waardevol in een team.

8. Je bent goed gemanierd

Je bent je heel bewust van de emoties van anderen en weet hoe jouw gedrag invloed kan hebben op anderen. Daarom zal je niet snel teveel lawaai maken, in de weg lopen of een gesprek onderbreken bijvoorbeeld. Daarnaast heb je ook een hekel aan onbeleefde mensen, die zich niks aantrekken van anderen.

9. Je haat kantoortuinen

Je bent gevoelig voor het gedrag en de geluiden van anderen. Meerdere mensen om je heen kunnen je gek maken. Het is voor jou dan onmogelijk om efficiënt te werken. Een eigen kamertje of thuis werken bevalt je een stuk beter.

Hoogsensitiviteit heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Het is maar wat je ervan maakt, net zoals veel andere dingen in het leven.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X