Geluk Relaties

Relaties, onvoorwaardelijk of meer een soort ruilhandel?

, datingapp, liefde, Moederkloek, MooiRood, Onvoorwaardelijk, onzeker, onzekerheid , Plekk, relatie, ruilhandel , voorwaardelijk, vriendschap
Geschreven door MooiRood

In relaties spreken we vaak over onvoorwaardelijkheid: onvoorwaardelijke liefde, onvoorwaardelijke vriendschap. En ondanks dat we dat nastreven binnen een relatie, is een relatie voor velen toch een soort van ‘ruilhandel’. Want: ‘Als jij niet meer op mijn berichten reageert, dan reageer ik niet meer op de jouwe’. En: ‘Ik heb jou voor het laatst gebeld, dus nu ben jij aan de beurt’. Of: ‘Als jij de vuilniszak niet buiten zet, dan houd je vast niet meer van me’. Ondanks dat ik heel goed weet dat het geen ruilhandel is, je houdt van iemand of niet, betrap ik mezelf erop dat ik het toch niet leuk vind wanneer mensen niet zo reageren als ik gehoopt had. Wat is dat toch? Een teken van niet onvoorwaardelijk van iemand houden? Of mijn eigen onzekerheid die me in de weg zit, wanneer de ander niet zo handelt als ik verwacht had? Straks vindt hij of zij me niet meer leuk….

Ik zorg voor hem als een moederkloek

Deze ochtend nog. Ik ben als een speer op en klaarwakker. Ik begin enthousiast met het klaarmaken van de thee en koffie, de fruittrommels (de omgebouwde broodtrommels, ja!) en vraag meteen wat mijn lief in zijn trommeltje wil: een peer, een appel of iets anders? En terwijl hij nog rustig bezig is op gang te komen, reageert hij niet op mijn vragenvuur. Uiteindelijk zijn we beiden geïrriteerd. Hij omdat ik hem allerlei vragen stel waar hij op dat moment nog niet over na wil denken. En ik omdat hij niet reageert, terwijl ik toch zo goed voor hem wil zorgen. Ik voel me afgewezen, omdat hij zegt dat ik hem even met rust moet laten.

Gedurende de dag laat ik alles nog even de revue passeren. Ik heb geen kinderen, maar ben soms als een moederkloek voor mijn lief aan het zorgen. Moederkloek = niet sexy! Dusssss (behoeft geen verder commentaar): dat wil ik graag loslaten! Maar dat gezegd hebbende moet ik ook mijn onzekerheid loslaten: niet meer bang zijn dat hij me niet lief vindt wanneer ik minder voor hem zorg. PUNT.

Hebben anderen mij eigenlijk wel nodig?

Zorgen voor anderen geeft mij het gevoel dat ik er toe doe, dat ik meetel, dat ik onderdeel ben van het geheel, de relatie, de familie en de vriendschap. Wat ik weleens vergeet is dat anderen daar niet altijd op zitten te wachten. En dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen. Ik betrap mezelf erop dat ik graag de controle behoud, dat ik denk dat ze juist wel op mij zitten te wachten en dat ze mijn zorg nodig hebben. Maar ja…. om de vragen van Byron Katie erbij te pakken: is dat waar? Weet ik 100% zeker dat het zo is? En wie zou ik zijn zonder die gedachten?

Onvoorwaardelijke liefde. Als ik onvoorwaardelijk van iemand zou houden, dan zou ik het niet erg vinden dat die persoon mij niet nodig heeft in een moeilijke situatie, dat hij andere mensen geregeld heeft om te verhuizen, dat zij niet meer reageert op mijn berichten op social media, dat een extra cadeautje niet in ontvangst genomen wordt (want dat kan hij zelf ook wel halen!) en dat zij gewoon moet kunnen doen wat ze wil, ook al heeft ze met mij andere afspraken gemaakt.

Gaan mensen mij vergeten?

Want als ik iedereen in zijn waarde laat, en dus onvoorwaardelijk van de ander houd, dan heb ik ook meer lucht en ruimte, in mijn hoofd en in mijn lichaam. Dan houd ik tijd over om goed voor mijzelf te zorgen, om de dingen te doen die ik wil doen. Zonder me zorgen te maken of de ander zich gepasseerd voelt. En dat maakt me waarschijnlijk een leuker mens. Zonder ongeïnteresseerd naar de ander te zijn, iedereen loslaten en open staan voor wat er gebeurt. Gewoon ff niets doen, aanwezig zijn maar dan meer in de aanschouwende modus, en kijken wat er op me afkomt. Ik ben bang dat er dan helemaal niets gebeurt, dat alles stilstaat en dat er geen leuke afspraken meer gemaakt worden. Dat mensen mij vergeten en ik niet meer belangrijk voor ze ben. Dat ze dus uiteindelijk niet meer (onvoorwaardelijk) van me houden. Wat natuurlijk niet waar is (……toch? Vraagt de onzekere ik zich weer af…).

Ik ga onvoorwaardelijk lief zijn voor mezelf

Niet zo streng zijn voor jezelf, dat geef ik vaak andere mensen mee, maar vergeet ik nog weleens op mijzelf toe te passen. Dus onvoorwaardelijk van mezelf houden, en het niet als ruilhandel zien. Dat ga ik eerst maar eens uitproberen. Gewoon lief voor mezelf zijn, ook als ik bepaalde dingen niet gedaan heb. En mezelf niet straffen als ik weer eens een lompe opmerking maak, de zooi thuis niet heb opgeruimd of een fout maak op mijn werk. Dat overkomt de beste. En mij dus ook.

Dit weekend ga ik maar eens goed in de spiegel kijken en onvoorwaardelijk lief zijn voor die mooie rooie, die me, met haar stralende lach, zo vrolijk maakt en laat genieten van het leven!

 

Bekijk ook de derde aflevering van Plekk’s Double Blind Datingshow!

 

Over de auteur

MooiRood

MooiRood…. is niet lelijk, en mijn rode haren en honderden sproeten heb ik inmiddels weten te omarmen. De 40 gepasseerd en eindelijk een beetje mijn draai gevonden in de mallemolen van het leven.

Ik ben 43 jaar en woon in Vinkeveen, met pijn in het hart ben ik Amsterdam uitgegaan maar ja, alles voor de liefde…. Mijn werk heb ik gelukkig nog wel in Amsterdam, dus helemaal weg ben ik niet. Naast mijn werk, normale leven en vriendengroep heb ik ook een turbulent liefdesleven achter de rug.

Ik heb 14 jaar een relatie -inclusief drie stiefkinderen- gehad en toen deze eindigde en weer single werd heb ik de bloemetjes heerlijk buiten gezet. Alle datingsapps uitgeprobeerd en veel verschillende mannen ontmoet. Het was een klein feestje, ik heb er enorm van genoten en besloot ook zo verder mijn leven te leiden. Totdat ik HEM tegen kwam. Ja ja, ik weet dat de Prins op het witte paard niet bestaat, en toch komt deze aardig in de buurt. Met mijn huidige levens en- liefdeservaring ben ik ook geen heilig boontje en neem ik mijn eigen rugzak gewoon mee in deze nieuwe relatie. Het voelt zo goed dat we de dag en de liefde plukken en gaan TROUWEN, hoe spannend is dat?!

Mijn nieuwsgierigheid naar mensen, liefde en relaties en ingewikkelde levensvragen zorgt ervoor dat ik mezelf blijf ontwikkelen en daar wil ik graag over schrijven. Dus hoe ik mijn leven , mijn liefdes en vriendschappen allemaal ervaar, in combinatie met mijn werk- en sociale leven, mijn gekke gewoontes, mijn vrienden, familie en bonuskinderen, dat wil ik graag met jullie delen!

Meer lezen? Kijk dan op https://mooirood.me/

Schrijf een reactie

X