Daten online Relaties

Aantrekkingskracht: hoe zit dat?

Geschreven door Redactie

Het bekende verhaal: man en vrouw ontmoeten elkaar – man en vrouw worden verliefd op elkaar – man en vrouw leven nog lang en gelukkig.

“Dit niveau, emotie, is het stadium waarin we verliefd worden en een hechte band met elkaar krijgen”
Maar waarom word je specifiek verliefd op die ene persoon? Die misschien helemaal niet bij jouw ideaalbeeld past? Het antwoord is simpel: aantrekkingskracht. Maar aantrekkingskracht is een ingewikkeld verschijnsel dat niemand helemaal kan verklaren. Wel staat vast dat aantrekkingskracht onderdeel is van de evolutie en miljoenen jaren terug gaat. Deze ‘aantrekkingskrachtpiramide’ hieronder geeft een mooi beeld van hoe dit werkt:

De basis: fysieke aantrekking

Onderaan de piramide zie je de basis van aantrekkingskracht: status en gezondheid. Deze bepalen de eerste, fysieke aantrekkingskracht. Ze waren in de prehistorie al belangrijk om bijvoorbeeld gezonde kinderen te krijgen en je gezinsleden te eten te geven.

Status kan in twee types onderverdeeld worden:

  • Intern: eigenschappen zoals (zelf)vertrouwen, vaardigheden en geloof
  • Extern: je baan, wat je bezit, uiterlijkheden zoals je haar of je spierballen

Zowel interne als externe status zijn belangrijk, al zullen de meeste mensen uiteindelijk meer belang hechten aan interne status (het karakter van de potentiële partner).

Gezondheid betekent niet alleen dat je niet ziek bent, maar ook hoe intelligent je bent, hoe je eruit ziet, hoe je loopt en hoe je ruikt. Dat laatste betekent niet alleen dat we ons aangetrokken voelen tot mensen die regelmatig douchen, maar heeft ook met feromonen te maken. Feromonen zijn chemische stoffen die dieren, maar ook mensen, onbewust gebruiken om te communiceren. Feromonen komen onder andere voor in zweet, urine en sperma. Het is niet zo’n romantisch idee, maar het heeft er alle schijn van dat de geur van okselzweet effect heeft op hoe aantrekkelijk we iemand vinden.

Het vervolg: emotie

“Maar let op, de volgorde van de vier stappen kan verschillen. Bij online relaties is de piramide precies omgekeerd”
Als status en gezondheid veilig gesteld zijn en we de ander fysiek aantrekkelijk vinden, kunnen we doorgaan naar het volgende niveau op de piramide: je bent klaar om een emotionele band aan te gaan. Zo’n emotionele band kan zich op verschillende niveaus ontwikkelen:

  • Vertrouwen en je op je gemak voelen bij iemand
  • Emotionele intelligentie: bijvoorbeeld het vermogen om anderen te begrijpen en op hun gemak te stellen
  • Je unieke persoonlijkheid: dat wat jou ‘jou’ maakt en onderscheidt van anderen
  • Onzekerheid: een zekere mate van mysterie als we iemand ontmoeten. Het zou saai zijn als we iemand meteen al door en door kennen.

Dit niveau, emotie, is het stadium waarin we verliefd worden en een hechte band met elkaar krijgen.

Tot slot: logica!

Bovenaan de piramide vinden we logica. Logica is de stap waarin we ons onderscheiden van andere zoogdieren. We gebruiken onze hersenen om na te denken en te analyseren. Logica helpt ons bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat de persoon met wie we praten hetzelfde voor ogen heeft. Wil die ander ook samenwonen en een gezin stichten? Waar gaan we wonen, in welke plaats en welk type huis? Het idee is dat hoe meer je op één lijn zit met elkaar over de toekomst, hoe groter de aantrekkingskracht is.

Online daten: de omgekeerde piramide!

Maar let op, de volgorde van de vier stappen kan verschillen. Vaak gebeurt dat bij online relaties. Daar is de piramide precies omgekeerd: je maakt eerst een logische verbinding door te checken of je op één lijn zit ten aanzien van jullie basisverwachtingen. Rookt hij niet? Woont hij niet te ver? Heeft hij soortgelijke toekomstverwachtingen? Daarna ga je een emotionele band met elkaar aan. Je mailt, chat of belt bijvoorbeeld en onderzoekt of er een emotionele klik is. En als laatste komen status en gezondheid aan de beurt, de fysieke aantrekkingskracht. Dat ontdek je pas als je afspreekt! Daarom is het bij het online daten belangrijk om elkaar snel in het echt te ontmoeten. Dan merk je pas of jullie elkaar fysiek aantrekkelijk vinden. Feromonen reizen namelijk niet per wifi, maar alleen via okselzweet!

 

Bron

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X