Geluk Relaties

Ruzie maken: zo doe je dat!

Geschreven door Redactie

Een ruzie op zijn tijd: het hoort er bij. Niet alleen binnen een relatie, ook daarbuiten kunnen heftige discussies voorkomen. Met een beste vriendin, een collega of met familie. Het is niet leuk om ruzie te maken, maar helemaal niet zo erg als je soms denkt. Via een ruzie ruim je vaak al langer lopende issues op. Een woordenstrijd is dus gewoon gezond, mits je op de juiste manier ruziet! Dit zijn de belangrijkste spelregels:

1. Beperk je tot dat ene punt waar de ruzie echt over gaat

Het is soms verleidelijk om tijdens een ruzie allerlei oude koeien uit de sloot te halen. Dingen uit het verleden die je eigenlijk ook dwars zitten. Maar daarmee maak je de ruzie te breed en wordt het veel moeilijker om een oplossing te vinden. Blijf dus bij dat ene onderwerp.

2. Doe niet aan emotionele chantage

In een ruzie kun je de neiging hebben om te gaan dreigen: met uit elkaar gaan of met weglopen bijvoorbeeld. Of je zet ‘huilen’ in als strijdmiddel. Dat komt omdat je de ruzie graag wilt ‘winnen’ of je zin wilt krijgen. Het is een oneigenlijke manier om je zin door te drijven. Maar je bereikt er niets mee: het maakt de ander alleen maar bang of bezorgd, terwijl het probleem helemaal niet opgelost wordt. De ruzie zal gegarandeerd terugkeren.

3. Kwets niet

Als je boos bent kun je de verleiding om de ander te kwetsen soms niet weerstaan. Dat is begrijpelijk, maar niet verstandig. Iemand kwetsen helpt niet, maar maakt juist de afstand tussen jullie groter. Een kwetsende opmerking heeft vaak weinig met het onderwerp van de ruzie te maken en valt door de ander niet te beantwoorden. Hoogstens met óók weer een kwetsende opmerking. Beland je eenmaal in dergelijke opmerkingen, dan wordt het onmogelijk om de ruzie nog positief te beëindigen. Ruzie moet over feiten en eerlijke emoties gaan, want die kun je bespreken.

4. Communiceer!

Een goede ruzie is eigenlijk gewoon een manier om eens goed te communiceren. Je moet zeggen wat je denkt, vindt, wilt of voelt. En je moet dus ook luisteren naar wat de ander kwijt wil. Probeer de ander uit te laten praten en niet meteen te veroordelen of commentaar te geven. Luisteren betekent ook aandacht hebben voor hoe iets gezegd wordt, de non-verbale communicatie vertelt je vaak veel meer dan de woorden zelf. Schreeuwen of met borden gooien zal je boodschap geen extra kracht bijzetten. Als je luistert en begrip voor elkaars standpunten kunt opbrengen, maak je constructief ruzie en zul je na de ruzie weer dichter bij elkaar staan. Constructief communiceren is daarom de hoeksteen van gezond ruzie maken!

5. Praat in de ‘ik’ vorm

In de ‘jij’ vorm ontaard je snel in verwijten. Door in de eerste persoon te praten kun je veel beter uitleggen wat je dwars zit. Je wilt dat de ander je begrijpt, toch? Als je roept ‘Jij ruimt nooit de ontbijttafel op’ zal de ander dit al snel als beschuldiging opvatten (wat het ook is). De ander gaat zich dan verdedigen met bijvoorbeeld ‘Maar ik moet altijd snel naar mijn werk’. Als je zegt ‘Ik heb het gevoel dat je vindt dat ik hier de meeste huishoudelijke taken moet doen’ zal de ander misschien zeggen dat hij dat helemaal niet vindt. En dán kun je verder praten, want dat was toch wat je dwars zat? Jullie kunnen dan samen nadenken over hoe jullie de huishoudelijke taken verdelen en wie welk aandeel krijgt.

6. Accepteer dingen van de ander

In vriendschappen of relaties wil je de ander soms misschien graag veranderen. Maar vaak is dat onmogelijk. Het accepteren van kleine onhebbelijkheden of tekortkomingen van de ander kan je een stuk relaxter maken. Ruziën over dingen die niet gaan veranderen heeft weinig zin. Het punt zal nooit helemaal opgelost kunnen worden en de ruzie zal onbevredigend eindigen en steeds terugkomen. Het is beter te bespreken hoe jullie om kunnen gaan met deze imperfecties van elkaar.

7. Hou de ruzie privé

Anderen hebben niets te maken met de ruzies met je vriendin, familie of partner. Jullie moeten zelf capabel zijn om een oplossing te vinden. De mening van een ander kan jullie onenigheid vaak juist ingewikkelder maken of verergeren. De ander zal het waarschijnlijk ook niet prettig vinden als je de inhoud van jullie ruzie gaat rondbazuinen. Een ruzie is behoorlijk privé! Probeer er ook voor te zorgen dat anderen niet meeluisteren. Ga dus niet in de tuin of op straat staan kibbelen. Anderen kennen de context niet en gaan misschien verkeerde conclusies trekken.

8. Beëindig de ruzie positief

Zorg dat je het dispuut uitpraat. Of stop op een bepaald moment en spreek af dat jullie een andere keer verder praten. Excuses maken na een ruzie is niet altijd nodig! Ieder heeft recht op zijn mening en emoties en er is niets mis mee om die te uiten. Dat ligt natuurlijk anders wanneer je tijdens de woordenwisseling te ver bent gegaan. Heb je gescholden of de ander gekwetst, dan moet je zeker ‘sorry’ zeggen. Als de ruzie voorbij is kunnen jullie samen iets leuks gaan doen om te laten zien dat jullie vriendschap of relatie bovenal iets positiefs is en dat het verder goed zit tussen jullie! Niks fijners dan ‘make-up sex’ na een ruzie met je vriend, toch?!

Dus: met ruziën is niks mis! Het is een gezonde gebeurtenis tussen mensen die veel met elkaar omgaan en het brengt je uiteindelijk weer dichter bij elkaar. Zolang je je aan de spelregels houdt!

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X