Onderzoek Relaties

Waarom daten we eigenlijk steeds met hetzelfde type mannen of vrouwen?

achtergrond , anders, avontuurlijk , datingapp, gelijkenissen, hetzelfde, hetzelfde type , interesses , online daten , opposites attract, Plekk, religie ,saai, spannend ,tegenstelling , uiterlijk
Geschreven door Redactie

Val jij ook steeds op dezelfde types? Daar is een reden voor, maar niet de reden die je misschien denkt.

Al je dates dezelfde eigenschappen?

Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Californië onder meer dan 1000 heteroseksuele stellen, is het erg waarschijnlijk dat vorige liefdespartners dezelfde fysieke karakteristieken vertoonden. En hetzelfde geldt voor de onderwijsachtergrond, intelligentie en religieuze affiniteit.

Maar de reden dat je exen allemaal lange, donkerharige juristen zijn heeft niets te maken met ‘jouw type’. Het blijkt dat het met je omstandigheden te maken heeft.

De mensen om ons heen

Want heteroseksuele personen in veel maatschappijen zouden een relatie kunnen aangaan met een groot aantal (verschillende) mensen. Maar ze ontmoeten maar een deel van die grote hoeveelheid heteroseksuele individuen, de mensen waar ze direct contact mee hebben.

Het zijn de mensen om ons heen op ons werk, op school, in onze vriendenkring, waar we echt mee in aanraking komen. En die hebben vaak ongeveer een zelfde achtergrond en levensstijl als wij.

Hetzelfde uiterlijk als wij

En voor wat betreft de fysieke gelijkenis tussen de mensen waar je mee gedate hebt, die heeft te maken met je eigen aantrekkelijkheid, volgens de studie. Het blijkt dat we mensen aantrekkelijk vinden die ongeveer dezelfde fysieke eigenschappen hebben als wij en daar gaan we (onbewust) steeds naar op zoek.

Het is wel zo dat online daten meer variëteit kan aanbrengen in de mensen waar we mee daten. Eén van de onderzoekers, psychologie-professor Paul Eastwick, geeft aan: “Online daten geeft mensen een actievere keus in de mensen die ze gaan ontmoeten.”

Maar behalve als je door een experimentele fase heen gaat, is er grote kans dat je eindigt met eenzelfde type persoon.

Gelijkenissen zijn goed!

En er is niks mis met partners die qua achtergrond, uiterlijk en interesses veel gelijkenissen met jou vertonen. Want een relatie met een tegenpool is spannend, maar werkt uiteindelijk vaak niet. Opposites attract? Ja. Maar: Opposites make a steady relationship? Nee.

Wat zou het handig zijn dus als je singles kon ontmoeten die op je lijken dus! En dat kan! Want, bij Plekk magazine hebben een eigen app, genaamd “Plekk”, die precies volgens bovenstaande principes werk. Plekk laat je niet willekeurig andere singles op basis van afstand zien, zoals andere apps, maar zoekt singles met wie je iets gemeenschappelijks hebt. Hoe dat werkt?

Je bent waar je komt!

Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: ze zeggen iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past. Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk dus aan je favoriete bioscoop! Of, je favoriete park, museum, koffiebar of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou.

Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets met elkaar gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Bijvoorbeeld:jij gaat vaak op zaterdagavond naar de bioscoop. Misschien loop je dan de liefde van je leven mis, omdat hij of zij daar vrijdagavond al was! Met Plekk check je in op jouw favoriete bioscoop, en ontmoet je vervolgens alle singles die daar eerder zijn geweest of later nog komen, ook als jij dan alweer thuis op de bank zit!

Plekk gaat voor je op zoek!

Heb je een paar check-ins gedaan, dan gaat Plekk verder voor je aan het werk. Nu wordt het interessant! Plekk zal singles aan je voorstellen die soortgelijke plekken bezoeken. Je drinkt bijvoorbeeld een kopje koffie ergens in de stad. Dan kan Plekk je een melding sturen: “Je bent in de buurt van bioscoop Lumen, daar zijn nog 5 andere singles ingecheckt!” Snel inchecken dus en kijken wie dat zijn! Ideaal toch?

Geen vleeskeuring

Plekk is dus selectief en geen vleeskeuring. Je vindt singles met wie je dezelfde interesses deelt. Daarmee is Plekk vooral een app voor singles die serieus iemand zoeken.

Je kunt Plekk gratis downloaden in de app-stores van Apple en Google:

app-storenl_badge_web_generic

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X