Alleen leven Reizen

Alleen op vakantie: hoe geniet je er het meest van?

op vakantie als single
Geschreven door Redactie

Je gaat alleen op vakantie, als single: je maakt veel mee, ontmoet bijzondere mensen, omringt je met prachtige cultuur en spectaculaire natuur. Maar na afloop ben je weer veel vergeten. Je hebt geen partner die met je meereist om je ervaringen mee te delen. En wil je je verhaal met vrienden en familie delen, dan zegt het ze weinig. Ze begrijpen je verhalen niet echt, omdat ze de situatie niet kennen en er geen beeld bij hebben.

Alleen op vakantie: intens

Alleen op vakantie gaan is vaak intenser omdat je meer meemaakt en steeds nieuwe mensen ontmoet. Hoe neem je dat allemaal in je op, als je alleen op pad gaat? Is het het handig om alles vast te leggen op foto, video en in een dagboek, zodat je niks vergeet? Of is het beter om juist te genieten van het hier en nu en je camera, telefoon en opschrijfboek in je tas te laten zitten? We zetten wat tips op een rij met Jessica, zij werkt bij een organisatie voor single reizen.

Observeer

Niet alleen de grote toeristische attracties, maar juist ook de kleine dingen: straatartiesten, slotjes aan een brug, dieren die er rondlopen en vliegen, muurschilderingen. Probeer te doorgronden wat voor leven de lokale mensen hebben, hoe hun dag eruit ziet, waar ze van leven. Praat met ze en ontdek hun verhaal. Reis bewust door je ogen en oren goed open te zetten. Luister ook naar de vogels, ruik het versgebakken brood, voel de stoffen op de markt, bekijk hoe een kapper de baard van een klant scheert of hoe het plaatselijke streetfood gemaakt wordt. En vergeet het natuurlijk niet te proeven!

Ervaar en geniet

Wees niet teveel bezig met je zorgen maken over waar je heen moet en hoe laat je er moet zijn, en probeer je niet teveel af te laten leiden door kou of hitte, muggenbulten of een loopneus. Beperk de energie die je steekt in alles vastleggen voor later (foto’s en video’s maken). Besteed niet teveel tijd aan souvenirs uitzoeken. Maar geniet van het heden en de onverwachte dingen die op je pad komen. ‘Go with the flow’ en maak dingen mee. Wees avontuurlijk en bekijk het leven niet alleen van een afstandje. De vakantie zal meer indruk op je maken als je meedoet en nu heb je die kans. Dans mee met de lokale mensen op straat, onderhandel op de markt en bezoek een beautysalon of lokaal badhuis.

Jessica: “Als het je vooral om de mooie plaatjes gaat, kun je die ook vanuit huis op je scherm bekijken. Maar een vakantie is zoveel meer dan dat. Geniet van de geuren, geluiden en bijzondere ervaringen. Als je je vakantie met al je zintuigen ervaart, zul je alles ook veel beter onthouden. Het voordeel van een georganiseerde singlereis is dat alles voor je geregeld wordt. Jij hoeft je niet druk te maken over busschema’s, hoe je die excursie het beste kunt ondernemen en welke restaurants en winkels betrouwbaar zijn. Daardoor heb je veel meer tijd en aandacht om echt te genieten van je vakantie.”

Reflecteer

Als jij (of liever gezegd: je hersenen) veel indrukken opdoet, heb je ook tijd nodig om ze te verwerken. Neem daar minimaal eenmaal per dag de tijd voor als je alleen op vakantie bent. De één schrijft elke dag wat op, de ander maakt een tekening van iets dat indruk gemaakt heeft. Je kunt natuurlijk ook gewoon met de andere reizigers terugblikken op de dag tijdens het diner. Of je neemt even een moment voor jezelf om rustig terug te denken aan de dag. Haal de mensen terug die je tegengekomen bent en de bijzondere dingen die je hebt gezien, gegeten, gehoord en ervaren.

Jessica:Een singlereis geeft je vaak meer indrukken dan een vakantie met bekenden. Want naast een nieuwe bestemming leer je ook allerlei nieuwe mensen kennen, waarmee je van alles onderneemt. Je hebt te maken met de groepsdynamiek. De eerste dagen is iedereen aan het aftasten, dan gaan er subgroepjes en vriendenkoppels ontstaan. Je leert elkaars gewoontes kennen en er slijten ook groepsgewoontes in (zoals naast wie je aan tafel of in de bus gaat zitten). Dit is natuurlijk allemaal vrij intensief, vooral als het om een actieve vakantie gaat, maar natuurlijk ook heel erg leuk. Neem dan ook elke dag even de tijd om de dag nog eens rustig te overdenken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voor of na het eten een half uurtje voor jezelf hebt.”

Deel je verhalen

Voor jezelf kun je een soort dagboek bijhouden, waarbij je de verhalen relateert aan jezelf: wat doet het met jou, wat vond je het leukste, wat het mooiste en wat de meest bijzondere ervaring? En wat zou je nog meer willen zien?

Sociale media maken het je natuurlijk wel heel makkelijk om je ervaringen met al je vrienden en familie te delen. Of je kunt ervoor kiezen een blog te starten.

Jessica: “Met sociale media of een blog leg je zowel je vakantie vast voor je vrienden en familie als voor jezelf. Het handige is dat mensen dan al een beetje weten hoe het was als je weer terugkomt. Je hoeft niet alles uit te leggen, ze hebben meteen een beeld bij je verhalen en kunnen zich beter inleven. En misschien nog belangrijker: je hebt voor jezelf een prachtig verslag om later terug te lezen.”

Maar: blijf onthouden dat je ervaart en geniet. Hou je niet al te veel bezig met vastleggen voor later. Geniet van het heden en de onverwachte dingen die op je pad komen. Geniet van het avontuur, daar gaat het om!

Lees ook onze persoonlijke blogs van bloggers die alleen op reis gaan vakantie als single, op vakantie als single, op vakantie als single

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X