Alleen leven Geluk

De mooiste tijd van het jaar

Geschreven door Lieve

Vanmiddag kreeg ik een kerstkaart in de bus. ‘Geniet van de mooiste tijd van het jaar!’, stond erop. Ontzettend lief dat iemand nog de moeite heeft genomen om een handgeschreven kaartje te versturen, maar geldt ‘die mooiste tijd van het jaar’ voor iedereen?

De reclames spelen opnieuw handig in op alle feestdagen en Robert ten Brink deelt ongeveer ieder reclameblok de eeuwige mededeling: ‘Want niémand mag met kerst alleen zijn’. Gevolgd door een reclame dat er zoveel eenzame mensen zijn die echt alleen zitten met kerst. En dus heb ik meegedaan aan een mooie actie, waarbij ik kerstkaarten heb verstuurd aan onder anderen eenzame ouderen. Ik hoop dat diegene de post opent en zich een beetje minder eenzaam voelt. Zo simpel kan het zijn.

Kerst blijft één van mijn favoriete momenten van het jaar. En tegelijk heb ik er helemaal niks mee. Want toegegeven, het is ideaal om geen rekening te hoeven houden met zestien families die je af moet gaan in welgeteld twee kerstdagen. Vooruit, misschien overdrijf ik een klein beetje. Daar tegenover staat dat het ook heel gezellig is om met veel mensen de feestdagen door te brengen.

Kerst wordt opgevolgd door de jaarwisseling. Opnieuw blikken we terug naar alles wat is gebeurd het afgelopen jaar. En dan die eeuwige voornemens, want ‘volgend jaar wordt alles beter’. Er verandert ieder jaar zoveel en stiekem veranderen sommige dingen niet. Want, zoals twee jaar geleden ook geschreven, opnieuw zal ik in mijn veel te dunne panty op de fiets stappen, het vuurwerk ontwijken en om middernacht proosten met vriendinnen op het nieuwe jaar. Ik zal terugblikken met een glimlach en soms met een traan. Ik had dingen anders gehoopt, maar soms is het goed zo. En dan worden de glazen weer bijgeschonken en feesten we tot de volgende ochtend.

En ondanks dat we symbolisch gezien een nieuw jaar in gaan, het leven gaat gewoon door alsof er niets is gebeurd. Enkel de kapotte glazen, de restanten vuurwerk, die ladder in je panty en een lichte kater zullen ons herinneren aan die jaarwisseling. Je merkt amper dat 2020 ingeluid is, al worden de sportscholen vanwege alle goede voornemens ineens verdacht vaak bezocht. Dat is soms ook het makkelijkst: doen alsof iets niet is gebeurd. Doorgaan en niet achterom kijken. En natuurlijk blijf ik vooruit kijken, maar soms is het belangrijk even stil te staan. Maak ik de juiste keuze, sta ik hier helemaal achter? Niets is zeker in het leven en dat is dan ook het enige dat zeker is. En dus sta ik even stil, kijk ik achterom en ga vol gas verder. Op naar een nieuw jaar vol geluk. En zoals ik écht ieder jaar zeg, en ieder jaar zal blijven zeggen: volgend jaar wordt míjn jaar. Als je het vaak genoeg zegt, zul je er zeker in geloven.

Een fijne jaarwisseling en onthoud: het glas is niet halfvol, maar vol!

Meer lezen van Lieve? Dit is haar hilarische blog over over no-go datingprofielen!

Over de auteur

Lieve

Mijn naam is Lieve, 27 jaar en ik woon in Breda. Na jarenlang een relatie te hebben gehad, ben ik nu single. Mijn leven ziet er dus ineens anders uit en dat zorgt voor genoeg stof om te schrijven. Van een nieuwe woning tot aan het ontmoeten van anderen en van alleen op vakantie gaan tot aan de feestdagen doorkomen. Single zijn lijkt een begrip geworden. Alsof je leven een bepaald soort status heeft bereikt. Ik ben er nog niet over uit of deze positief of negatief is.
Inmiddels ben ik in de leeftijdsfase beland waarbij de ene helft van mijn leeftijdsgenoten al jaren samenwoont, de eerste kinderen om me heen geboren worden en ik nieuwe jurkjes moet scoren voor de bruiloften. De andere helft benut de laatste studiefinanciering, staat nog wekelijks in de kroeg of verdwijnt een jaar van de radar door de wereld over te reizen en 'tot zichzelf te komen'.
Ik balanceer tussen twee werelden en daar moet ik mijn weg in vinden. Dat zorgt soms voor hilarische taferelen, maar kan ook een pijnlijke confrontatie zijn. Maar ik geniet van het leven en deel mijn ervaringen graag!

Schrijf een reactie

X