Alleen leven Uitgaan

Alleen erop uit, doe jij mee?

hoge eisen aan een partner, museum, alleen er op uit, alleen uitgaan, alleen zijn, bioscoop, alleen uit eten, spotlight, uit eten, alleen, Plekk, dating app, datingapp
Geschreven door Redactie

Alleen erop uit, voor veel mensen is dat geen aantrekkelijk idee.

Er zijn van die avonden of weekenddagen dat je niks gepland hebt. Is het dan geen heerlijk idee om lekker thuis te blijven? Niks mis mee, juist bijvoorbeeld ook op de vrijdagavond na een lange werkweek. Maar er zijn ook momenten dat je liever wel de deur uit zou willen gaan, maar dat toch niet doet. Want dan zou je alleen moeten gaan en daar heb je echt geen zin in. Maar dat is zonde!

RebeccaRatner is marketing professor aan de Universiteit van Maryland. Zij bestudeert al vijf jaar waarom mensen huiverig zijn om in hun eentje de hort op te gaan. In een recente studie naar dit onderwerp concludeert ze dat alleenstaanden onderschatten hoe leuk ze het zouden vinden om alleen naar een film of museum te gaan.

Ratnerondervroeg mensen om uit te vinden of ze bepaalde activiteiten liever alleen deden of samen met iemand anders. Het antwoord laat zich raden. We hebben de neiging te verwachten dat het leuker is om iets te ondernemen samen met iemand anders. Maar deze stelling werd vervolgens in de praktijk uitgedaagd. En wat bleek? De mensen die alleen iets ondernamen bleken precies evenveel genoten te hebben als de mensen die samen gingen. Geen enkel verschil dus.

“We denken dat anderen naar ons kijken en ons een loser vinden omdat we alleen zijn. Dat zijn twee grote misvattingen!”
Bijactiviteiten waarbij de ervaring min of meer hetzelfde is, of je nu alleen gaat of met gezelschap, werd er achteraf geen verschil in beleving geconstateerd. Bijvoorbeeld een kunstgalerie bezoeken of naar de bioscoop gaan. Voor andere activiteiten ligt dat anders, zoals uit eten gaan. Daarbij staat immers, naast het smaakvolle eten, de conversatie centraal, en die is er dan niet.

Maarvolgens Ratner zouden we activiteiten als alleen naar een restaurant gaan ook niet moeten laten. Meer in het algemeen: de hamvraag is helemaal niet of het leuker is om met anderen of alleen ergens heen te gaan. Er zijn nu eenmaal momenten dat er geen keus is! De échte vraag is of we iets alleen gaan doen, of dat we dan maar liever thuis blijven. En de realiteit is dat we er in veel gevallen voor kiezen dan maar thuis te blijven.

Hoekomt dat toch dat we er zo huiverig voor zijn om in ons uppie er op uit te trekken? Het lijkt erop dat we ons te veel bewust zijn van onszelf. We denken dat anderen naar ons kijken en ons een loser vinden omdat we alleen zijn. Dat zijn twee grote misvattingen! Er is veel onderzoek gedaan, waaruit is gebleken dat we denken dat anderen naar ons kijken, terwijl dat totaal niet het geval is. Andere mensen zijn met hun eigen dingen bezig en we overschatten schromelijk in hoeverre ze naar ons kijken of over ons praten. Dit wordt het ‘spotlight effect’ genoemd: we passen permanent ons gedrag aan, omdat we denken dat anderen ons observeren en een mening hebben, waar we ons aan moeten aanpassen. In de tweede plaats, mócht iemand toch even naar je kijken en zich realiseren dat je alleen op pad bent, dan zal die persoon waarschijnlijk eerder respect voor je hebben dan je veroordelen.

Datis allemaal mooi, maar het neemt niet weg dat het goed zou zijn als het stigma op alleen uitgaan zou verdwijnen, of in ieder geval verminderen. In restaurants zou bijvoorbeeld voor één persoon gedekt kunnen worden. In cafés zou vaker leesmateriaal kunnen liggen. Zo heb je wat te doen als je alleen bent en je hebt geen aanspraak (of je hebt daar op dat moment geen zin in).

Maarde beste manier om van het stigma af te komen is als mensen gewoon activiteiten alleen gaan ondernemen. Het zou als stoer gezien moeten worden om leuke dingen in je eentje te ondernemen, zodat het een nieuwe trend wordt. Wie begint?! A

Wil je weten hoe je het beste alleen uit eten kunt gaan? Lees dan “Alleen uit eten doe je zó!“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X