Alleen leven Geluk

Dit is fijn aan alleen zijn!

alleen dingen doen, alleen zijn, alleenstaand, dating app, datingapp, eenzaam, emoties, geen bevestiging, geen rekening houden, genieten, jezelf leren kennen, onafhankelijk, Plekk, productiever, single, vrijheid, zelfontwikkeling
Geschreven door Redactie

Veel mensen hebben een soort angst ontwikkeld om alleen te zijn, ze vluchten en plannen hun leven overvol om maar geen lege ruimte in hun agenda te hebben, momenten waarop ze helemaal alleen zouden kunnen zijn. Ze zijn bang dat ‘alleen zijn’ betekent dat ze een suf leven leiden, dat ze niet sociaal zijn of ongewenst of dat ze eenzaam worden.

Maar wist je dat regelmatig wat ‘tijd alleen’ inplannen veel voordelen heeft?

1. Je gaat dingen doen waarvan je geniet

In het gezelschap van andere mensen draait alles om compromissen, zodat iedereen tevreden is. Maar natuurlijk is dat niet altijd wat jíj het liefste zou willen. Het is dus makkelijk om tijd alleen door te brengen als je je realiseert dat je meer vrijheid hebt om te kunnen doen waar jij op dat moment zin in hebt.

2. Je hebt meer tijd om na te denken

Onderneem je zoveel, dat je leven in een razend tempo voorbij vliegt? Dan is tijd voor zelfreflectie voor jou waarschijnlijk zeldzaam. Alleen zijn geeft je de perfecte mogelijkheid om even tot bezinning te komen. Want alleen dan heb je tijd om je gedachten en ervaringen te verwerken. Dat kun je gebruiken om van te leren en jezelf verder te ontwikkelen.

3. Je hoeft met niemand rekening te houden

Vaak doen of zeggen we dingen die anderen vervelend vinden of waardoor we gevoelens kwetsen. Natuurlijk verontschuldig je je dan. Maar als je alleen bent hoef je aan niemand excuses aan te bieden. Je kunt lekker je eigen gang gaan, zonder met anderen rekening te hoeven houden.

4. Je hebt tijd om je weer op te laden

Ok, er zijn mensen waar je energie van krijgt, maar de meeste mensen kosten je helaas toch energie. Want je bent vaak bezig om anderen tevreden te houden, ze aan het lachen te maken, hun gevoelens te begrijpen en een zinnig gesprek met ze te voeren. Mentaal is dat best vermoeiend. Door tijd alleen door te brengen kun je jezelf weer opladen.

5. Je krijgt beter grip op je eigen emoties

Met andere mensen om je heen ben je dus steeds bezig die ander(en) te begrijpen en op één lijn met elkaar te komen. Soms zoveel, dat je jezelf weleens uit het oog verliest. Wie ervan geniet om tijd alleen door te brengen, zal zijn of haar eigen emoties beter leren kennen. Je gaat beseffen wat jou echt gelukkig, droevig of van streek maakt. Met die kennis is het vervolgens eenvoudiger om je emoties te reguleren. Je krijgt simpelweg meer zelfkennis en dat is handig op vrijwel alle vlakken in het leven.

6. Je geniet meer van het contact met anderen

Wanneer je het prettig vindt om alleen te zijn, ga je het contact dat je met anderen hebt ook meer waarderen. Want als je alleen bent ga je niet alleen jezelf meer waarderen, maar ook de geweldige dingen die voortkomen uit het contact met anderen. Je kunt dat beter op waarde schatten.

7. Je voelt je onafhankelijker

Als je ervan geniet om alleen te zijn, zul je meer zelfvertrouwen hebben omdat je weet dat je goed alleen kunt zijn. En dat leidt er vanzelf toe dat je je onafhankelijker voelt. Je hebt niet langer last van de angst om alleen te zijn en je wilt niet constant onder de mensen zijn. Ook zul je minder last hebben van het ‘spotlight effect’.

8. Je hebt geen bevestiging meer nodig

Als je altijd andere mensen om je heen hebt wen je jezelf eraan om met die mensen te overleggen of en hoe je iets gaat doen. Je vraagt om advies en wordt er afhankelijk van. Natuurlijk heb je dat soms echt nodig, maar er zijn een heleboel dingen die je eigenlijk net zo goed zelf kunt beslissen. Ben je vaker alleen, dan ga je meer op je eigen kennis en intuïtie vertrouwen en maak je beslissingen zonder het eerst met anderen te checken. Daardoor wordt je onafhankelijker.

9. Je wordt productiever

In het gezelschap van andere mensen zijn is natuurlijk leuk en vermakelijk, je hoeft je niet snel te vervelen. Maar het heeft ook een grote invloed op je productiviteit. Soms is dat gezelschap niets anders dan afleiding van het werk dat je nog moet doen. De tijd die je alleen doorbrengt kan de meest productieve tijd van je leven zijn, vooral omdat er minder afleiding is. Je kunt je volledig focussen op wat jij wilt of moet doen.

Over de auteur

Redactie

1 reactie

  • Herken hier zoveel in van mijzelf. Vooral het reflecteren op jezelf. Je eigen beslissingen nemen. Doen waar ik mezelf prettig bij voelt zonder verantwoording af hoeven te leggen. Heerlijk!!

Schrijf een reactie

X