Alleen leven Onderzoek

Wist je dat singles socialer zijn dan mensen met een relatie?

singles socialer , Plekk, datingapp, betrokken, egoistisch, familie, genereus, gul, onderzoek, Plekk, Singles zijn socialer, sociaal, verzorgend, vrienden
Geschreven door Redactie

Soms hoor je dat singles egoïstisch zijn. Ze zouden niemand hebben om voor te zorgen, behalve zichzelf en willen hun vrije leven niet opofferen voor een partner. Maar het omgekeerde is waar, singles zijn juist meer betrokken, verzorgend en genereus. De wetenschap heeft het aangetoond!

Op deze vlakken doen singles het beter dan mensen die in een relatie zitten:

1Vorm je een stel dan maakt dat dat jullie meer op jezelf leven en een enigszins teruggetrokken leven leiden. Je hebt minder contact met familie en vrienden. Dit blijkt uit een onderzoek, waarbij een grote groep mensen zes jaar lang gevolgd werd. Mensen zonder partner doen meer hun best de familieband en de band met vrienden, kennissen en buren sterk te houden. Ze steunen ze, moedigen ze aan, adviseren ze en nemen vaker contact met ze op dan mensen die een relatie hebben.

2Singles zijn er als iemand hulp nodig heeft. Uit een onderzoek onder een representatieve groep van 9000 Britse volwassenen is gebleken dat meer vrijgezelle dan gebonden mensen minimaal drie maanden regelmatig voor een zieke, gehandicapte of oudere gezorgd hadden.

3Alleenstaanden zijn meer betrokken bij de stad of het dorp waar ze wonen. Ze nemen bijvoorbeeld vaker deel aan burgerinitiatieven en openbare evenementen, ze doen vaker een cursus en zijn meer betrokken bij informele sociale activiteiten.

4Een onderzoek onder mannen laat zien dat mannen minder gul worden naar familie en vrienden als ze een partner hebben. Ook toont dit onderzoek aan dat single mannen in het algemeen meer bijdragen op hun werk en dat ze vaker deelnemen aan verenigingen, bonden en professionele organisaties.

En op deze punten scoren singles even hoog als mensen in een relatie:

1Alleenstaanden zijn evenveel bezig en net zo betrokken bij de volgende generatie als stellen.

2Eenzaamheid komt evenveel voor bij beide groepen.

Socioloog Naomi Gerstel legt uit dat een huwelijk of langdurige relatie juist negatieve effecten voor de directe omgeving kan hebben. Ouders willen graag dat hun kinderen trouwen, maar zijn ze eenmaal getrouwd dan gedragen ze zich minder sociaal ten opzichte van de mensen om hen heen. Een langdurige relatie of een huwelijk kan voor die ouders dus juist negatieve gevolgen hebben, vooral als ze oud en hulpbehoevend worden. Ook komt er zo meer druk te liggen op de broers en zussen die geen relatie hebben.

Singles zijn niet alleen socialer: “Singles zijn gezonder dan mensen met een relatie!”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X