Alleen leven Relaties

7 vrouwen over single zijn als 40-plusser

, Single als 40-plusser,40-plusser, 40+ , al bezet, alleenstaand, bagage,ouwe vrijster , carrière , dating app ,datingapp , kinderen , ongewenst zwanger ,Plekk, rugzak , single , veertig plusser , veertigplusser , vrijgezel,40-plusser, 40+, alleenstaand, dating app, datingapp, Plekk, single, veertig plusser, veertigplusser, vrijgezel, kinderen, rugzak, bagage,ouwe vrijster, al bezet, ongewenst zwanger, carriere
Geschreven door Redactie

Steeds minder mensen zijn getrouwd of wonen samen. Nederland telt 2,8 miljoen alleenstaanden en dat aantal neemt alleen maar toe. Het zijn vooral middelbare en oudere mensen die steeds vaker alleen wonen. 40-plusser

Maar het single zijn is lang niet altijd een ongewenste situatie, een deel van de singles kiest er bewust voor om alleen te blijven. Deze mensen gaan voor vrijheid, vaak in combinatie met een rijk sociaal leven. Toch blijft voor veel mensen de druk bestaan om uiteindelijk een partner te vinden. Je leven zou niet compleet zijn als je alleen blijft.

We vroegen 7 vrouwen van in de veertig hoe het single zijn hun leven beïnvloedt. Dit is wat ze zeiden.

Als een man niet 100% bij mij past, hoef ik hem echt geen tweede keer te zien.

Nathalie, 40

Niemand zegt het hardop, maar daten als je in de veertig bent is eigenlijk veel makkelijker dan als je jonger bent. Je hebt veel kennis en ervaring opgedaan en weet veel beter wat je wel en niet wilt. Ik laat me niet verleiden tot een relatie met een hele andere vent dan ik voor ogen heb. Ik ben eerlijk en direct en als een date niet in mijn ideale plaatje valt, zeg ik dat gewoon. Ik heb best veel relaties van een paar maanden gehad, maar zodra er iets is wat me niet bevalt, ben ik weg. Ik heb nog nooit samen gewoond, tot die stap ben ik nooit gekomen. Misschien ben ik te kritisch, maar ik wil gewoon geen tijd verspillen aan iemand die niet voor 100% bij mij past. Dat is wat ik in de loop der jaren heb geleerd.

Ik wou dat ik mijn eitjes had ingevroren toen ik nog dertiger was, voor het geval ik later iemand zou vinden.

Karien, 42

Wat me het meeste bezighoudt is dat ik misschien wel nooit kinderen zal hebben. Dat was de reden dat ik al die jaren op zoek ben geweest naar een partner. Misschien had ik eitjes moeten laten invriezen, dat zou het allemaal wat makkelijker hebben gemaakt. Want stel dat ik morgen de ware ontmoet, dan is het nog maar afwachten of hij direct aan kinderen wil beginnen met mij en of het dan wel lukt om zwanger te worden met van die bejaarde eieren. Haha!

Ik had de ruimte om enorme stappen in mijn carrière te maken, met veel verschillende mannen om te gaan en flink te sparen.

Rieneke, 43

Als twintiger was ik altijd bang om eenzaam en alleen over te blijven als ik ouder zou zijn. En dat is wat veel mensen mij vertelden toen ik 30 werd, en vervolgens 35 en toen 40. Maar serieus, vrijgezel zijn op deze leeftijd is super. Ik heb hard aan mijn carrière kunnen werken en ben nu op de positie beland waar mijn ambitie lag. Daarnaast heb ik de vrijheid om te daten met wie ik wil. Ik heb met hele leuke, knappe, boeiende en aantrekkelijke mannen kunnen afspreken (al zaten er natuurlijk ook genoeg missers tussen). En ik heb geen kinderen, die je bakken met tijd en geld kosten. Ik besteed alleen geld aan dingen die ik graag wil en doe. Ik ben blij dat ik niet al jong in een vaste relatie vastzat en als dertiger met jonge kinderen weer ging scheiden. Ik heb het zoveel in mijn omgeving gezien! Ik heb nooit de ware ontmoet. In plaats daarvan heb ik hard aan andere aspecten in mijn leven gewerkt en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb!

De enige ergernis die ik heb als ongetrouwde veertiger is dat ik me soms buitengesloten voel als ik met vrienden aan het kletsen ben.

Paula, 46

Al mijn goede vrienden trouwden toen ze rond de dertig waren en kregen daarna kinderen. Niks mis mee natuurlijk. Het enige wat ik soms vervelend vind is dat ze vaak over hun relatie en hun kinderen praten. Voor mij niet echt herkenbaar en daardoor kan ik ook weinig aan de conversatie bijdragen. Maar ik heb absoluut geen spijt van de beslissing om lekker alleen te blijven. En komt er nog eens een leuke man op mijn pad, dan sta ik daar open voor. De wens om kinderen te krijgen heb ik nooit gehad, dus dat is ook geen probleem.

Mijn zoontje zeurt om een papa en een broertje of zusje.

Adrienne, 44

Ik was aan het scharrelen met een aantrekkelijke, maar nogal foute man. Een Amerikaan die tijdelijk in Nederland woonde. Ik raakte ongewenst zwanger van hem en onze zoon werd 6 jaar geleden geboren. Nu woont deze man weer in Amerika en heeft nauwelijks interesse in onze zoon, helaas. Ik moet het dus alleen rooien en vind het best zwaar naast mijn baan. Mijn zoon ziet allemaal happy families om zich heen en vraagt steeds wanneer ik ga trouwen en wanneer hij een broertje of zusje krijgt. Mijn hoofd staat helemaal niet naar daten en nieuwe mannen ontmoeten, maar ik vind het soms wel sneu voor hem dat hij alleen mij heeft. Gelukkig heeft hij wel een lieve oma en wat andere familie die me regelmatig helpt en waar we goed contact mee hebben.

Ik heb echt het idee dat ik nooit iemand zal vinden die echt helemaal perfect bij mij past en waar ik de rest van mijn leven mee door wil brengen.

Tess, 43

Als je je perfecte match niet hebt gevonden als je veertig bent, ga je hem toch nooit vinden? Ik kan het me in ieder geval niet voorstellen. Ik heb hard gezocht, maar heb het opgegeven. Het heeft geen prioriteit meer voor mij. Er zijn belangrijkere dingen in mijn leven. Mijn vriendinnen, mijn twee honden, mijn familie, mijn werk en mijn gezondheid, om maar een paar thema’s te noemen. En mijn passie voor avontuurlijke reizen niet te vergeten. En stel dat ik kinderen had gehad, dan had ik die reizen jarenlang wel op mijn buik kunnen schrijven. Nee, het is goed zo.

Ik vind het moeilijk om een man te vinden, omdat de leuke mannen al bezet zijn.

Birgit, 43

Het daten nu is hetzelfde als tien jaar geleden. Ik had gehoopt dat de mannen wat volwassener zouden zijn op deze leeftijd, maar dat valt tegen. En het gaat ze nog steeds vooral om seks, het liefst met een jongere vrouw. Het is best ingewikkeld, want de poel met vrijgezelle mannen is niet zo groot. De meeste hebben al een relatie. En de alleenstaande mannen die er zijn hebben vaak een rugzak. Sommige zitten in een scheiding of hebben nog veel contact met hun ex vanwege de kinderen of de verkoop van hun huis. Iedereen heeft een verhaal op deze leeftijd en soms wil je gewoon niks te maken hebben met dat verhaal. 40-plusser

 

Over de auteur

Redactie

1 reactie

  • Minus 1 jaar ben ik al ruim 40 jaar vrijgezel. En dat is nooit een bewuste keuze geweest. Zoals ik net lees is de poel met vrijgezellen mannen leeg. Nou, een poel met vrijgezelle vrouwen is onvindbaar en zeker op deze leeftijd. Overal zijn er stelletjes i.p.v. singles of vallen ze niet op mannen. En wat ook zo is, ze kijken niet verder dan het eind van hun arm waar hun social media begint. Met de opvallende arrogantie valt er ook geen gesprek mee te voeren. Want dan worden ze weer aangesproken door een”man”.

Schrijf een reactie

X