Alleen leven Reizen

Als alleenstaande ouder op vakantie. Wat ga jij doen deze zomer?

alleen op reis,vakantie met kinderen, alleenstaande ouder op vakantie ,alleenstaande ouder reizen, datingapp, datingapp Plekk , Plekk, reizen, vakantie
Geschreven door Redactie

Voor het eerst alleen op vakantie toen je 17 of 18 was: super spannend! Het gevoel van vrijheid, de wereld zien en doen waar je zelf zin in hebt! Kun je het je nog herinneren? Nu ziet je leven er anders uit. Je bent alleenstaand, je hebt kinderen en je wilt met ze op vakantie gaan. Opnieuw ‘alleen’ op vakantie, maar toch met een heel ander gevoel. Ook omdat je niet echt alleen gaat, je kinderen gaan met je mee. Voor sommigen geen enkel probleem, voor anderen best eng om aan te beginnen.

Nu is de tijd om je zomervakantie te gaan boeken. Maar wat ga je doen? Misschien helpt dit je. We vroegen alleenstaande ouders wat zij zoal gedaan hebben, wat ze ervan vonden en wat hun tips zijn:

Corinne (42): “Eerst zag ik er erg tegen op, maar nu ben ik al vier keer geweest en het gaat steeds beter. Je wordt er bedreven in! De eerste keer ging niet alles perfect, maar was ik toch vooral erg trots dat ik het allemaal maar voor elkaar gekregen heb!”

Hanneke (39): ”Ik heb er helemaal geen moeite mee om alleen te gaan en vind het fijn om één of twee weken zo dicht bij mijn kinderen te zijn. Wat ik het vervelendst vind: als ik een praatje maak met een man, komt er binnen de kortste keren een vrouw naar hem toe die bang is dat ik iets van hem wil! Daarom knoop ik tegenwoordig liever een gesprek aan met vrouwen, dat voorkomt gedoe.”

Aafke (33): “Wat ik iedereen aanraad: met hele kleine kinderen niet te dicht bij het water zitten. Als ze nog niet kunnen zwemmen zit je echt de héle dag op te letten of ze niet te dicht bij de zee, bij de oever van het meer of bij de rand van het zwembad zitten!”

Els (35): “Ik ben de eerste keer met het vliegtuig gegaan, met mijn dochters van 3 en 5. Dat was echt helemaal niet handig, gewoon veel stress. Je moet twintig handen hebben! Je moet alle koffers en tassen dragen, je dochters in de gaten houden, ergens alle paspoorten en tickets bij de hand hebben. Gewoon te veel gedoe met het inchecken, de security-check, enzovoort. En dan ging ik ook nog eens met de trein naar Schiphol, nog meer stress! De angst dat je een paspoort of ticket kwijtraakt de hele tijd is killing. Daarom ben ik de laatste twee keer gewoon met de auto gegaan, niet te ver weg. Veel makkelijker: je gooit alles voor de deur in je auto en rijdt meteen naar je bestemming.”

Ard (37): “Ik neem ze altijd mee kamperen, mijn ex had daar een hekel aan, maar de kinderen vinden het natuurlijk geweldig. Ik ga nooit te ver weg, hoogstens een camping op 5 uur rijden van huis. Anders wordt het te lang voor ze en ik vind het zelf ook niet fijn om zo lang te rijden.”

Aaltje (29): “Kamperen is inderdaad fantastisch! Niet omdat het goedkoop is, maar omdat de kinderen zo heerlijk buiten kunnen zijn en contacten kunnen maken. Ze raken hun iPad niet aan tijdens de vakantie, zo hoort het!”

Erica (44): “Ik heb de eerste keer een vakantiebungalow gereserveerd. Dat was een fout. Je zit daarin erg geïsoleerd, je maakt moeilijk contact met anderen en dat gold ook voor de kinderen.”

Jeanet (40): “Ik ga vaak samen met iemand, dat vind ik toch fijner. Mijn zus gaat bijvoorbeeld vaak mee. Dan kan zij af en toe op mijn zoontjes passen en heb ik even tijd voor mezelf. We maken het nooit te lang, meestal een week of 10 dagen. Te lang op elkaars lip zitten is niet goed en zorgt voor irritaties, ook als je het prima met elkaar kunt vinden.”

Erik (44): “Daarom ga ik dus liever alleen met mijn kinderen. Ik zie ze normaal elke 14 dagen in het weekend en de vakantie is een lekkere lange periode om samen te zijn. Het is moeilijk om daarna weer afscheid te nemen.”

Anke (27): “Ik mis wel een beetje een man op vakantie. Iemand die een koffer helpt sjouwen of de haringen van de tent in die keiharde grond slaat! Verder red ik me wel hoor, maar vrouwen zijn toch wat minder sterk!”

Babette (41): “Normaal gesproken was ik er niet zo snel heen gegaan, maar nu ik alleen ga heb ik toch een all-inclusive resort geprobeerd. En eerlijk gezegd, voor alleenstaande ouders is het ideaal. Je hoeft je niets steeds te verplaatsen, met koffers te sjouwen en je hoeft nooit te koken: de hele dag door staan de buffetten klaar! En het eten is nog best gezond voor kinderen ook. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. En ik had geluk, ik zat op de begane grond en kon de babyfoon ’s avonds meenemen naar het terras. Zo kon ik lekker buiten wat kletsen met anderen.”

Louise (45): “Een begane grond is inderdaad ideaal. Ik zat een keer op de 7e verdieping en dat is verschrikkelijk. Dan kunnen je kinderen niet buiten spelen en zit je met ze opgescheept in een klein appartementje, helemaal als het slecht weer is.”

Sebastiaan (39): “Ik heb vorig jaar voor het eerst een speciale eenoudervakantie geprobeerd. Het is me goed bevallen. Je hebt veel overeenkomstige onderwerpen om over te praten en als de kinderen slapen blijven de ouders nog gezellig lang op om er een leuke avond van te maken.”

Heb jij ervaringen of tips over alleen met de kinderen op vakantie gaan, schrijf een reactie hieronder. We willen het graag weten!

Over de auteur

Redactie

2 reacties

 • Toeval ?…….
  Tent frankrijk ingetypt op google, en ik kwam uit op estivant.
  Vreemd dacht ik, hoezo mag je niet met je partner in een tent ???
  Het bleek een organisatie die vakanties organiseerd voor alleenstaande ouders !!!!!
  Toeval bestaat niet, toch??
  Een schot in de roos, in een woord geweldig.
  Alle ouders in hetzelfde schuitje en de kinderen ook, dit schept al een band…
  Doen !!!,je krijgt er geen spijt van.
  Miranda

 • Ik heb de eerste ‘alleenstaande-moeder-vakantie’ grotendeels laten inplannen door mijn kids!
  De reis hebben zij bepaald: niet over de snelweg en stoppen wanneer zij dat wilden… om te picknicken of gewoon omdat ze het daar mooi vonden!
  De campingplek uitgezocht en ze hebben daarna elke keer hun voorstellen ‘ingediend’ en die bespraken we samen.
  Zij hebben dus eigenlijk de vakantie gehad die zij wilden en doordat zij het zo naar hun zin hadden heb ik ook een wereldvakantie gehad!

Schrijf een reactie

X