Alleen leven Relaties

Bang om alleen te zijn? Nergens voor nodig!

alleen , alleen leven, alleenstaand , datingapp, monofobie , monofobisch, Plekk , Plekk datingapp , Plekk-app ,single , verlatingsangst , vrijgezel , Bang om alleen te zijn, Angst om alleen te zijn
Geschreven door Redactie

Sommige mensen zijn bang om alleen te zijn en zullen er alles aan doen om een partner te vinden of aan hun relatie vast te houden. Misschien wordt het voor deze groep mensen tijd om de voordelen van single zijn in te zien.

Monofobie: bang om alleen te zijn

Monofobie is de angst om alleen te leven of de angst voor eenzaamheid. Deze angst zorgt vaak voor verkeerde beslissingen ten aanzien van relaties. Soms is er sprake van angst voor het stigma van vrijgezel zijn. Mensen blijven bij hun partner, ook al is de relatie waardeloos en gaat die nergens heen. Ze zijn bang dat andere mensen op ze neerkijken als ze alleen zijn. Vaak is het ook de angst voor eenzaamheid. Elke dag alleen eten, alleen slapen, alleen erop uit gaan. En niemand om je gevoelens en ervaringen mee te delen. Regelmatig speelt ook afhankelijkheid een rol: één van de partners is afhankelijk van de ander, bijvoorbeeld financieel. Hierdoor is een relatie niet in evenwicht en dat leidt vaak tot problemen.

Monofobie brengt een vraag naar voren: waarom gaat relatiestatus boven de kwaliteit van een relatie? Er zijn veel mensen die in zo’n situatie zitten, misschien ken je wel iemand die monofobisch is of ben je het zelf? Deze mensen zien de voordelen van single zijn niet, en daarom vinden we het belangrijk die voordelen nog eens door te lopen:

Je kunt aan jezelf werken

Je kunt beter werken aan je zelfontwikkeling als je single bent dan wanneer je in een relatie zit. Als je alleen bent kun je je beter focussen op jezelf, om je mentaal en emotioneel te ontwikkelen. Je hebt meer tijd en aandacht voor zelfevaluatie en het overwinnen van je zwakheden en tekortkomingen.

Het bespaart je veel tijd

Valt het je weleens op hoeveel tijd mensen kwijt zijn aan het bellen, appen, smsen en e-mailen met hun partner? En dan hebben we het nog niet eens over alle dubbele familiebezoeken. Mensen alleen houden tijd over en kunnen daardoor productiever zijn.

Je wordt zelfredzaam

Heb je weleens een verbroken relatie meegemaakt, waarna je dagen-, weken- of maandenlang niet normaal kon functioneren? Liefde is heel krachtig, het kan mooi zijn, maar ook destructief. Als je single bent leer je onafhankelijk te zijn en jezelf gelukkig te maken zonder hulp van iemand anders.

Je hebt meer aandacht voor familie en vrienden

De meesten van ons weten dat liefdesrelaties zo overweldigend kunnen zijn dat je weinig tijd voor jezelf overhoudt, laat staan voor vrienden of familie. Je hebt de neiging om (tijdelijk) je sociale contacten te verwaarlozen. De grote liefde krijgt prioriteit boven mensen die jou al jaren dierbaar zijn en in alles bijstaan. Als single heb je meer tijd en energie om die contacten te onderhouden.

Je kunt lekker doen wat je zelf wilt

Als alleenstaande kun je spontaan beslissen wat je die dag gaat doen. Je hoeft met niemand rekening te houden, het aan niemand uit te leggen of te verdedigen. Als je gebonden bent, en zeker als je kinderen hebt, is dat veel lastiger.

Flirten hoeft niet stiekem

Als single kun je legaal flirten, heerlijk toch?! Het kan geheel onschuldig zijn en maakt het leven gewoon leuker.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat verreweg de meeste singles graag een relatie willen hebben, omdat ze de intimiteit en geborgenheid van een relatie missen. Maar als de keuze is: een slechte relatie of single zijn, dan kun je beter je monofobie overwinnen en kiezen voor een (tijdelijk) bestaan alleen. Het zal enorm opluchten en je kunt genieten van je vrijheid.

Wanneer je toch de druk voelt om je te settelen, vanuit jezelf of vanuit je omgeving, dan zijn hier een paar dingen waar je over na moet denken voordat je overhaaste en misschien verkeerde beslissingen maakt! ‘Single zijn is een keuze’

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X