Alleen leven Geluk

Durf jij wel alleen te zijn?

alleen, alleen thuis, alleen zijn, app , balans, daten, dating app, datingapp, druk, incheck app, innerlijke rust, Plekk , Plekk datingapp, Plekk-app , Trendin Checkin, Trending Checkin
Geschreven door Redactie

Als iemand je vraagt hoe het met je gaat, is de kans groot dat je antwoord luidt: ‘druk!’. Je vertelt over de meeslepende momenten die je in je coole leven als single allemaal meemaakt. Je salsa-cursus, kookclubje, theatersport, feestjes, bootcampen, etentjes, vriendinnenavonden en nog veel meer! Want, je leeft in het nu en van elk moment moet je genieten! Nee, zo’n getrouwd leven op de bank, da’s niks voor jou!

“Realiseer je dat druk zijn met allerlei activiteiten niet de enige manier is om je gelukkig te voelen”
Hoekomt het toch dat je juist als single de neiging hebt je agenda zo vol te plannen? En is het wel zo fijn om zo druk te zijn? Vergeet je niet iets? Er zijn vier begrijpelijke redenen waarom je als single je agenda graag bomvol ziet:

1Je wilt niet zielig gevonden worden: ‘Ach, ze zit vanavond alweer alleen thuis tv te kijken’. Je wilt bewijzen dat je niet eenzaam bent en een geweldig leven leidt met genoeg sociale contacten.

2De huidige tijdgeest verlangt dat je het druk hebt en veel doet. Er zijn weinig grote problemen meer in onze welvaartsmaatschappij en onze belangrijkste bezigheid is ‘gelukkig zijn’. En die zoektocht wordt vaak ingevuld met ‘veel doen’ en ‘in het moment’ leven. Pluk de dag!

3  FOMO: fear of missing out. Je bent bang om leuke dingen te missen, dus zeg je nooit ‘nee’ en doet overal aan mee, gaat naar alle goede concerten en voorstellingen en bent daardoor nauwelijks meer thuis.

4Je ontloopt je eigen emoties en vermijdt zelfreflectie. Bewust of onbewust vertoon je vormen van vluchtgedrag: als je alleen thuis bent heb je tijd om na te denken en wordt je geconfronteerd met de minder perfecte aspecten van je leven.

Hetkan natuurlijk zijn dat je een zeer extravert karakter hebt en een meer dan gemiddeld energieniveau. Maar misschien herken je iets van jezelf in bovenstaande vier punten? Durf je eigenlijk wel alleen te zijn? Waarom heb je zo’n overvolle agenda en voel je je daar eigenlijk wel écht goed bij? Misschien heb je iets aan deze overwegingen:

  • Het is aan te raden je niet teveel aan te trekken van wat je omgeving vindt. Je bent zoals je bent en je familie en vrienden waarderen je om wie je écht bent. Wat is er mis mee als je ze vertelt dat je gisteravond alleen thuis was met een goed boek? Je zult je juist veel sterker voelen als je geen rekening houdt met wat anderen van je vinden. Probeer eens open en eerlijk te antwoorden op een vraag over jezelf en je zult zien hoe goed je je daarna voelt.
  • Realiseer je dat druk zijn met allerlei activiteiten niet de enige manier is om je gelukkig te voelen. Integendeel misschien. Je loopt het risico jezelf voorbij te lopen. Tijd voor jezelf en zelfreflectie zullen je uiteindelijk meer innerlijke balans geven. En dáár wordt je pas echt gelukkig van.
  • Denk eens na over waarom je ‘alleen zijn’ vermijdt. Welke gevoelens of gedachten komen in je op? Ontvlucht je deze gevoelens misschien? Ben je bang om je te realiseren dat er dingen in je leven zijn die je misschien anders zou zien? Net zoals veel anderen voel jij je misschien ook soms eenzaam of ongelukkig. En daar is niets mis mee. In plaats van deze innerlijke onrust te vermijden kun je er beter eens bij stilstaan. Zelfs als je er verder niets aan kunt veranderen, is het onder ogen zien en accepteren van je werkelijke situatie heel belangrijk.
Alsje alleen durft te zijn en hier ook open over bent naar anderen, straal je uit dat je in evenwicht bent. En dat staat je waarschijnlijk veel beter dan de gecreëerde drukte om je heen. Want mensen die innerlijke rust uitstralen worden aantrekkelijker gevonden. En het is gewoon gezonder, nog belangrijker.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X