Beauty Onderzoek

Nederlandse vrouwen zijn onzeker op het strand

badkleding, badmode, badpak, beach fashion, bikini, boerkini, dating app, datingapp, lange zwembroek, Plekk, preuts, shorts, speedo, strand, strandkleding, string, topless, zwembroek, zwemkleding, strand, zwempak
Geschreven door Redactie

Nederlanders zijn echte strandgangers. De Nederlandse stranden liggen bij een beetje mooi weer dan ook vol. De meest gedragen badmode-items op het Nederlandse strand zijn de bikini en de lange zwembroek.

Plekk, dating app, dating, daten, date, app, inchecken

Maar hoe zeker zijn Nederlanders in bikini of zwembroek? Welk rapportcijfer geven Nederlandse vrouwen en mannen zichzelf en elkaar? En welke badmode-items vinden Nederlanders écht niet kunnen op het strand?

Een groot deel van de Nederlanders is onzeker over hun beachbody, met name vrouwen. 78% van de vrouwen is onzeker over het eigen lichaam op het strand. Onder mannen is dit percentage 63%. Dit blijkt uit het beach & body onderzoek van online stijlgids Dresscode.nl, waarbij 1.438 Nederlandse mannen en vrouwen werden ondervraagd in aanloop naar het strandseizoen 2017.

Dit cijfer geven vrouwen zichzelf

Vrouwen geven zichzelf een magere 5,7. Vooral vrouwen die de 40 zijn gepasseerd, zijn ontevreden en geven zichzelf gemiddeld een onvoldoende. Het laagste gemiddelde komt van vrouwen in de leeftijdscategorie 51+, namelijk een 4,5. De leeftijdsgroep tot 20 jaar geeft zichzelf het hoogste gemiddelde. Zij beoordelen zichzelf in zwemkleding met een 6,1. Een enigszins opvallende conclusie, aangezien de maatschappelijke druk op deze leeftijdscategorie over het schoonheidsideaal vaak in opspraak komt. Toch is een magere 6,1 als hoogste gemiddelde voor de vrouwen een niet al te hoog cijfer.

Mannen beoordelen zichzelf hoger

Mannen belonen zichzelf met een gemiddeld rapportcijfer van 6,8. Maar in tegenstelling tot de vrouwen geldt bij de heren niet: hoe ouder, hoe lager het cijfer. Mannelijke veertigers zijn met een rapportcijfer van een 7,1 het meest tevreden over zichzelf. Maar die zelfverzekerdheid stopt duidelijk rond de 50. Nederlandse mannen van 51+ geven zichzelf namelijk een schamele 6,4 – het laagste cijfer van alle leeftijdscategorieën. Opvallend genoeg is er bij de mannen geen enkele leeftijdscategorie die zichzelf een onvoldoende geeft.

Zo beoordelen mannen en vrouwen elkaar

Dat mannen niet alleen complimenteus naar zichzelf zijn blijkt wel uit de 6,7 die zij de Nederlandse vrouw geven. Dit is één punt meer dan de vrouwen zichzelf geven. De onzekerheid van de vrouw zou wat de Nederlandse man betreft minder aanwezig hoeven zijn.

De Nederlandse vrouw is duidelijk niet alleen negatief over zichzelf: de Nederlandse mannen krijgen namelijk slechts een 5,8 van de vrouwen. Dit is een heel punt minder dan dat de mannen zichzelf gaven.

Overgewicht voornaamste reden onzekerheid

Veel mensen geven aan dat overgewicht de reden is van hun onzekerheid. Van alle vrouwen die aangeven onzeker te zijn, zegt 58% dat de kilo’s teveel hiervan de oorzaak zijn. Onder mannen is dit percentage 36%.

Andere redenen voor onzekerheid onder vrouwen zijn cellulitis en striae. Voor mannen is het ontbreken van een ‘wasbordje’ een veelvoorkomende reden om zich niet prettig te voelen, maar ook ondergewicht is voor mannen een reden om niet tevreden te zijn met het eigen lichaam in badkleding.

Type badkleding

Over het algemeen zijn er op het Nederlandse strand geen strenge dresscodes en mag iedereen gelukkig dragen waar hij of zij zich fijn in voelt. Binnen het onderzoek werd gepeild of Nederlanders bepaalde strandkleding toch niet op prijs stellen. We kunnen concluderen dat Nederlanders zowel geheel bedekt als bijna helemaal naakt het minst kunnen waarderen.

Speedo’s en boerkini’s

Het blijkt dat 39% van de strandgangers het niet kan waarderen als er badgasten zijn die een Speedo aan hebben. Dat kan vandaag de dag volgens vele Nederlanders echt niet meer.

Daarnaast wordt de Boerkini door veel Nederlanders nog niet geaccepteerd. Zo vindt 37% van de respondenten een Boerkini niet kunnen op het strand. Vooral de oudere leeftijdscategorie heeft er moeite mee. Van de leeftijdscategorie 51+ vind 47% de Boerkini ongepast op het strand. De jongeren tot en met 20 jaar beoordelen dit milder, 30% vind dit niet thuis horen op het strand.

Topless en strings

Ook topless en strings op het strand zijn voor een grote groep minder acceptabel. Ze worden door 24% van de Nederlanders aangegeven als ‘not done’. Minder verrassend is dat mannen en vrouwen hierin aanzienlijk van mening verschillen. Mannen zijn over het algemeen minder streng als het over strings of topless gaat. Bij strings geeft 28% van de vrouwen aan dit ongepast te vinden op het strand tegenover slechts 13% van de mannen. Bij topless is het verschil nog iets groter. Hier geeft 29% van de vrouwen aan dit niet te vinden kunnen op het strand tegenover maar 11% van de mannen.

Topless wordt overigens niet alleen door veel vrouwen als ongepast gezien, ook jongeren tot en met 20 jaar zijn hier preuts in. Jongeren geven met 35% aan topless ongepast te vinden. Dit terwijl de leeftijdscategorie 51+ met maar 16% hier minder last van lijkt te hebben.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X