Daten

Als je een hekel aan daten hebt…

als je een hekel aan daten hebt, MugenOlifant, risico-overweging, liefde, spel, gokken, geluk in de liefde, 41magazine, magazine, singles. gelukkig in de liefde
Geschreven door Redactie

Als je een hekel aan daten hebt, heb je als single een beetje een probleem. Er zijn singles die houden van daten en de spanning om iemand te leren kennen. Maar het is niet voor iedereen makkelijk om zich door daartoe te zetten. Daarom zijn er net zo veel singles die zo´n eerste date-periode een ware martelgang vinden! Zij willen graag een relatie, maar vinden de weg er naar toe alles behalve leuk. Hoe komt dat?

Sabine: Ik wilde dat ik meteen een half jaar verder was en dat hele gedoe van elkaar weer leren kennen en al die bijbehorende onzekerheid kon overslaan

Sabine is zeker niet de enige: wéér internetdaten, wéér die spanning en vaak teleurstelling na de eerste date. Wéér dat wachten of de ander wel of niet serieus is: het date-proces lijkt voor hen eerder een kwelling dan iets leuks. Zo ontwikkel je een hekel aan daten.

Erika: Ik moet natuurlijk wel lekker in mijn vel zitten als ik ga daten, dus ik wacht nog maar even

Zoals Sabine en Erika denken er velen. Want ja, we moeten wel leuk, energiek en spontaan over komen. En tijdens het daten moeten we vooral niet over onze problemen, onze onzekerheden, onze exen en onze kinderwens praten, want dat schrikt af. Liever willen we het beeld hoog houden van de happy single met een rijk leven. En zelfs dan is de kans groot dat we niet aan de verwachtingen van de ander voldoen. Want net als wijzelf, heeft ook de ander vaak al een heel droombeeld van ‘de ware’ opgebouwd. De werkelijkheid kan daar zelden aan tippen. En dus is de volgende teleurstelling een feit voor je het weet.

Heb je eenmaal de eerste date overleefd, dan begint het eigenlijk pas echt!

Anne: Hoe lang moet ik wachten tot ik kan appen?

Sophie: Kan ik al vragen of hij echt aan een relatie toe is, of moet ik maar rustig afwachten?

Lea: Ik wil hem natuurlijk niet afschrikken met mijn kinderwens, maar er ook niet na maanden achter komen dat hij helemaal geen kinderen wil. Wanneer kan ik het ter sprake brengen?

Wanneer kun je vertellen dat je een ziekte hebt, dat je sinds kort werkloos bent of een slechte band hebt met je familie? Al dit soort onzekerheden passeren de revue. We zijn o zo bang de ander af te schrikken als we laten zien wie we echt zijn. Dus proberen we lang het “perfecte plaatje” in stand te houden. Tenminste, het perfecte plaatje dat we denken dat de ander wil zien.

Maar: waarom ontmoeten de meeste partners elkaar dan op het werk, tijdens een hobby of op vakantie? Omdat ze dan met andere intenties met de ander in contact komen. Ze zijn niet bezig met de vraag of de ander de prins(es) op het witte paard is en hoeven evenmin te bewijzen dat ze dat zelf zijn. De vraag “zou ik met deze persoon de rest van mijn leven willen doorbrengen?” wordt tijdens het eerste contact helemaal niet gesteld. Dus kunnen we gewoon onszelf zijn. En gewoon praten over onze wensen en behoeftes, onze dromen en onze angsten. En blijkbaar is dat voor sommigen een betere manier om een leuke partner te vinden.

Als je een hekel aan daten hebt…

Als je een hekel aan daten hebt kun je het beste helemaal niet bezig zijn met de vraag, of iemand geschikt is als partner voor jou. Zoals bij toevallige ontmoetingen op vakantie bijvoorbeeld. Daarmee haal je een heleboel spanning weg. En zul je veel meer jezelf kunnen zijn.

Als je meer relaxed bent, en gewoon jezelf kunt zijn, werkt dat het beste. Jezelf laten zien met je goede én minder goede kanten. Uit onderzoek blijkt dat jezelf kwetsbaar opstellen en delen wat je écht denkt en voelt, één van de belangrijkste factoren voor verbinding is. En je verbonden voelen met de ander is vervolgens weer één van de belangrijkste aspecten in een relatie.

Het blijkt dat de meeste mensen eigenlijk liever geen relatie willen met een zogenaamde “perfecte partner”. Bij iemand met zijn plussen en minnen voelen we ons relaxter. Daarnaast is het ook de vraag wat je ermee opschiet als je je anders voordoet dan je bent. Als de ander niet accepteert hoe jij werkelijk bent, kun je daar immers maar beter snel achter komen!

Vind je dat moeilijk?

Toch is het niet altijd gemakkelijk om dit in de praktijk te brengen. Wees maar eens jezelf als je na maanden weer eens een date via internet hebt en je voor het eerst zenuwachtig samen achter een kop koffie zit. Als je merkt dat deze manier van daten niet bij je past is het zinvol om eens te kijken hoe je andere singles in een meer ontspannen omgeving kunt ontmoeten. Een omgeving waarbij je wat meer tijd hebt de ander te leren kennen en de nadruk minder ligt op het checken en afvinken of de ander wel bij je past.

Een activiteit of hobby oppakken waarbij je veel mensen ontmoet is een prima manier om op ontspannen wijze nieuwe contacten te leggen. En door in je dagelijks leven open te staan voor contact met anderen en goed om je heen te kijken vergroot je je kansen ook. Misschien is die leuke collega op de andere afdeling wel single?

Lees dit artikel ook over wat je kunt doen als je je onzeker voelt na een geslaagde date.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X