Daten Relaties

Hoe laat je iemand weten dat je gevoelens voor die persoon hebt?

gevoelens, verliefd, liefde, hem leuk vinden, afwijzen, afwijzing, analyseren, dating app, datingapp, eng, gevoelens, gevoelens voor hem, liefde, liefdesverklaring, overanalyseren, Plekk, verheugen, verliefd, verliefdheid, zenuwachtig
Geschreven door Redactie

Heb je gevoelens voor iemand? Een precaire zaak, want hoe breng je die boodschap over op de ander?

Je komt al snel een beetje onhandig over als je iemand probeert duidelijk te maken dat je een oogje op hem of haar hebt. Door de zenuwen komt er adrenaline vrij, die je zweethanden, knikkende knieën en duizelingen geeft. Je komt niet goed uit je woorden en gaat stotteren.

Maar toegeven hoe je je voelt wordt door anderen juist vaak als stoer ervaren! Natuurlijk is afwijzing niet fijn, maar het is nog vervelender om niet te weten waar je aan toe bent. Dus haal diep adem, neem een slok water en ga ervoor! We verzamelden alvast deze praktische tips: hoe verklaar je hem of haar de liefde?

Waar we ‘hij’ schrijven kun je ook ‘zij’ lezen.

1. Vertel het de ander persoonlijk

Het is verleidelijk om je gevoelens over te brengen via een geschreven berichtje. Vooral als je wat verlegen bent. Maar doe dat liever niet. Je blijft continu je berichten checken: heeft hij het gelezen, waarom antwoordt hij dan niet, waarom schrijft hij alleen een kil “Ik kom erop terug” en zit je alweer uren te wachten totdat hij dat doet? En ga je nog een tweede berichtje sturen of niet?

Nee, spreek liever af om het hem direct te vertellen. En zeg dan niet van tevoren wat de reden is dat je met hem wilt afspreken (“Omdat ik je wat moet vertellen”), want daar worden jullie beiden alleen maar zenuwachtiger van. Het goede van een real life ontmoeting is dat je (meestal) direct antwoord krijgt op jouw bekentenis en dat je kan zien hoe de ander reageert. Vooral door zijn lichaamstaal en intonatie van de stem. Die zeggen vaak veel meer dan woorden.

2. Maak concrete plannen tijdens je liefdesverklaring

Wat niet werkt? Als je vertelt dat je hem leuk vindt en dan met een min of meer open einde gedag zegt. Je legt het lot in de handen van de ander en dan is er grote kans dat het niks wordt. Het is functioneler om meteen een voorstel voor een vervolgafspraak te doen. Bijvoorbeeld: “Zullen we binnenkort een keer samen sushi gaan eten in dat nieuwe tentje?” of “Zaterdag is er live muziek in dat en dat café, zullen we daar samen heen gaan?”. Zo voorkom je een lange onzekere periode van stilte en onzekerheid. En is hij niet geïnteresseerd, dan weet je het meteen.

3. Geef de ander de ruimte

Jíj zou je ook overweldigd voelen als je te horen kreeg dat iemand verliefd op je was, toch? Al die aandacht ineens… Geef hem daarom tijd en ruimte om de situatie te evalueren. Je hoeft hem natuurlijk niet ineens compleet te negeren. Maar laat hem af en toe kort dat je aan hem denkt. En hopelijk krijg je dan snel een positief antwoord.

4. Beschuldig de ander niet als die je afwijst

Hij laat weten dat hij niet naar jullie volgende date komt? Vraag hem dan of hij gewoon verhinderd is, of dat er wat anders aan de hand is. Probeer het niet op een beschuldigende manier te vragen, maar geef aan dat je de zaken gewoon helder wilt hebben. Je wilt weten of dit ergens naartoe gaat en of je er energie in zal steken of dat dat eigenlijk geen zin heeft.

5. Overanalyseer de situatie achteraf niet

Gaat je date akkoord met je voorstel elkaar weer te ontmoeten, toen je aangaf hem leuk te vinden? Ga dan niet elk woord en elk gebaar analyseren, ook als is dat verleidelijk. Vaak klopt jouw argumentatie niet. Bijvoorbeeld: hij knipperde veel met zijn ogen toen je vertelde wat je voor hem voelde. Zou dat betekenen dat hij toch niet geïnteresseerd in je is? Waarschijnlijk klopt die beredenering niet, want veel knipperen duidt vaak juist op zenuwen. Dat hij akkoord ging met jouw voorstel voor een volgende date is alle informatie die je op dat moment nodig hebt. En dat is dus positief.

6. Verheug je op de volgende afspraak

Dit is het leukste aspect van van de liefde: je kunt je erop verheugen hem weer te zien. Wat ga je aantrekken, waar ga je over praten, wat gaan jullie precies doen? Maak je niet te zenuwachtig, maar focus op het positieve. Je hebt het moeilijkste achter de rug: je hemt verklaard wat je voelt! Nu kun je meer relaxed met hem omgaan en kijken of het uitgroeit tot echte liefde. Je komt gegarandeerd aantrekkelijker over als je ontspannen bent!

En hoe weet je of hij op jou verliefd is, of niet? Je kunt het hier lezen: “Is hij verliefd op mij? Dit zijn de tekenen dat dat niet zo is“. gevoelens  gevoelens  gevoelens  gevoelens 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X