Daten Relaties

Wat als die date gewoon niet mijn type is?

daten , jouw type, MBTI, mijn type, Myers-Briggs , persoonlijkheidstype, Plekk
Geschreven door Redactie

Mijn type, wat houdt het in? En wat voor soort date past het beste bij jullie? Mijn type

In het artikel “Wat je persoonlijkheidstype zegt over je datingstijl” op Plekk magazine heb je kunnen lezen wat je persoonlijkheidstype zegt over je datingstijl. Hierin wordt uitgegaan van je persoonlijkheidstype aan de hand van de Myers-Briggs methode.

Realisten vinden de feiten en details van een verhaal erg belangrijk, intuïtieve personen ervaren deze details juist als irrelevant en storend
Maar wat kan de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) ons vertellen over wie bij wie past? Kunnen mensen met dezelfde MBTI-voorkeuren het beter met elkaar vinden tijdens een eerste date of trekken tegenpolen elkaar juist aan? En wanneer is een date geslaagd voor de verschillende types?

Heb je de persoonlijkheidstest nog niet gedaan, doe die dan eerst hier.

Door een aantal vragen te beantwoorden krijg je een vrij nauwkeurige beschrijving van jouw persoonlijkheid. Met deze informatie, jouw persoonlijke 4-lettercode, kun je hieronder opzoeken wie bij je past en wat voor soort date voor jullie geschikt is.

Extravert (E) en introvert (I)

Psychologische voorkeuren E of I: extravert of introvert.

Mensen met een uitgesproken voorkeur voor extraversie staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze voelen zich op hun gemak om een gesprek te leiden en zetten vaak de eerste stappen. Tijdens een date met een introvert type kunnen ze de hele avond aan het woord zijn, waarbij ze eventueel ook hun eigen vragen beantwoorden. Vervolgens bedanken ze de overrompelde introvert voor een fantastische tijd.

Vaak zoeken introverte mensen een rustige en intieme setting voor een eerste date, zoals een diner voor twee in een rustig restaurant. Zo kunnen ze de ander echt leren kennen. Een inhoudelijk gesprek is belangrijk voor ze. Als ze teveel lawaai om zich heen hebben, grijpen ze wellicht uit wanhoop naar de fles.

Ondanks hun verschillen kan een extravert – introvert combinatie zeer goed uitpakken. Extraverte types kunnen erg aantrekkelijk zijn voor introverte mensen. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en houden het gesprek gaande. Neem alleen niet je introverte date mee naar een karaoke bar om lekker mee te blerren op André Hazes.

Realistisch (S) en intuïtief (N)

Psychologische voorkeuren S of N: Sensing (realistisch) of iNtuition (intuïtief).

Tijdens een date kunnen de gespreksonderwerpen van realisten en intuïtieve types zeer verschillend zijn. Terwijl de realisten, de mensen met een voorkeur voor observeren, graag praten over de concrete realiteit (mensen die ze kennen, hun baan, vakanties, nieuwsberichten), zijn mensen met een voorkeur voor intuïtie enthousiast over hun dromen en fantasieën.

Een mogelijk breekpunt in het gesprek zijn de details. Terwijl realisten de feiten en de details van een verhaal erg belangrijk vinden (net als de volgorde waarin dingen gebeuren), kunnen intuïtieve personen deze details irrelevant en storend vinden. Realisten kunnen juist weer moeite hebben met de constante gedachtestromen en de abstracte conversatiestijl van de ander. Een date met deze twee verschillende types is dus voor beide partijen niet automatisch geslaagd.

Denkend (T) en voelend (F)

Psychologische voorkeuren T of F: Thinking (denkend) of Feeling (voelend).

Denkende types benaderen een date logisch. Voelende types willen gewoon gezellig samen zijn! Voor de gevoelsmensen lijkt de afstandelijke denker soms emotieloos, wat ertoe kan leiden dat ze de ander ‘kil’ vinden of denken dat hij/zij ‘moeite heeft om zich te binden’. Mensen met een denk-voorkeur hebben echter alleen wat tijd nodig om hun gevoelens te duiden. Als ze zich gepusht voelen om snel intiem te worden met een gevoelspartner, voelen ze zich ongemakkelijk en reageren onhandig. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en hebben graag duidelijkheid over de verwachtingen. Voor mensen met een voorkeur voor voelen kan deze logica de hele boel juist verpesten en de passie smoren.

Mensen met een voorkeur voor voelen weten wanneer het goed voelt, wanneer de klik er is. Maar met dit soort termen kan de denker niet zo veel. Uitingen van liefde kunnen onlogisch en overdreven sentimenteel lijken voor de no-nonsense denker. Overrompel je denkdate dus niet te snel met al te intieme uitlatingen.

Denkers houden ervan om indruk te maken op hun date met hun kennis. Maar gevoelsmensen zien liever bloemen, een romantisch diner of een mooie film.

Oordelend (J) en waarnemend (P)

Psychologische voorkeuren J of P: Judging (oordelend) of Perceiving (waarnemend).

Een oordelende benadering van daten is gepland en punctueel. Oordelaars beslissen graag van tevoren wat ze gaan doen en wanneer. Voor hen is het belangrijk te weten waar ze staan en duidelijkheid te krijgen over ‘waar de dingen heen gaan’.

Veel waarnemende mensen houden van een spontane en easy-going benadering van daten. Dit kan heel aantrekkelijk zijn voor de oordelaars, de planners, met name in het begin van de relatie. Maar het kan in de loop van de tijd ook problemen veroorzaken, als oordelende types graag de eerste date-fase willen afsluiten. Ze vragen inzet en betrokkenheid binnen de relatie, terwijl waarnemers terughoudender zijn om zich te binden. Zij voelen zich snel gevangen door de schijnbaar strakke en oneindige plannen van de oordelaar.

Een oordelend persoon denkt bij wijze van spreken: waarom niet de date overslaan en meteen gaan samenwonen? En dan samen op all-inclusive vakantie bijvoorbeeld, met een vooraf vastgestelde route en planning. Waarnemende mensen geven waarschijnlijk de voorkeur aan een verrassingsvakantie: het zou de maan, maar ook Zandvoort kunnen worden – het gaat om de verrassing! jouw type Mijn type  Mijn type

Lees ook wat De zeven liefdestypes zijn die je tegenkomt in je zoektocht naar ‘de ware’.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X