Daten Relaties

Bindingsangst en verlatingsangst. Wat is het en hoe los je het op?

bindingsangst en verlatingsangst, bindingsangst, verlatingsangst
Geschreven door Redactie

Je bent niet de enige!

Misschien heb je het idee dat je last hebt van bindingsangst of verlatingsangst, of merk je dat je op mannen valt die last van bindingsangst of verlatingsangst hebben. Dan ben je niet de enige! Zo’n 30 à 40% van de mensen kampt hier in meer of mindere mate mee.

Plekk, dating app, dating, daten, date, app, inchecken

Hoe herken je het

Sommige mensen merken dat ze het lastig vinden om een relatie aan te gaan. Als single kun je bijvoorbeeld merken dat je eigenlijk niemand lang interessant genoeg vindt en ga je vaak langere tijd alleen door het leven. Of misschien heb je juist de neiging om je meteen boven op iemand te storten waarmee je de ander kan afschrikken. Of je hebt wel een relatie, maar hebt regelmatig te maken met spanningen en ruzies. Dan kan er sprake zijn van bindings-of verlatingsangst.

Wat houdt het eigenlijk in?

Bindingsangst en verlatingsangst zijn termen die verwijzen naar de manier waarop je gehecht bent. Simpel gezegd: een belangrijke factor is de manier waarop je ouders in je vroege jeugd hebben ingespeeld op jouw gevoelens en behoeftes. Dit heb jij onbewust omgezet in een idee over hoe jij met relaties om moet gaan.

Bindingsangst

Symptomen

 • Je bent al heel lang alleen en doet weinig serieuze pogingen iemand tegen te komen.
 • Of je date wel, maar hebt -eventueel na een korte periode van enthousiasme- altijd wel wat aan te merken op je dates. Tot een serieuze relatie komt het niet.
 • Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen of trouwen.
 • Je valt altijd op types die jou niet zien staan, en wijst potentiële partners die op jou vallen af.
 • Je bent liever bij je vrienden dan bij je partner, omdat je hem niet te vaak wilt zien.
 • Je vindt het moeilijk om intiem te worden.
 • Je wilt liever niet teveel aan de toekomst denken.

Wat heb je vroeger geleerd?

Mensen met bindingsangst hebben vroeger vaak geleerd hun gevoelens en behoeftes niet teveel te uiten, of zelfs te ontkennen, omdat dat niet gewaardeerd werd. In hun latere relatieleven zijn zij vaak afstandelijk en vermijden zij situaties die teveel gevoel oproepen. Zij nemen vaak afstand als anderen te dichtbij komen.

Verlatingsangst

Symptomen:

 • Als je iemand hebt ontmoet ben je constant met hem bezig, je wilt steeds bevestiging en voelt je afgewezen als je dat niet krijgt.
 • Je wilt steeds aandacht van de ander.
 • Je bent snel en veel verliefd, maar de potentiële partners nemen altijd na een tijdje afstand.
 • Je vind het niet fijn om alleen te zijn.
 • Je bent vaak onzeker.
 • Wanneer hij niet reageert op je berichtje denk je dat hij niks meer met je te maken wil hebben.
 • Je hebt constant bevestiging nodig.
 • Je wilt altijd samen zijn.

Wat heb je vroeger geleerd?

Mensen met verlatingsangst hebben vroeger vaak geleerd hard te moeten vechten voor aandacht en liefde van hun ouders. Ze hadden vaak weinig invloed op hoeveel ze daarvan van hun ouders kregen. In hun latere relaties zoeken zij constant bevestiging en voelen zich vaak afgewezen als hun partner niet meteen de nabijheid zoekt die zij graag zouden willen.

Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol bij bindingsangst en verlatingsangst; in feite is dit een versimpelde versie van de meer complexe werkelijkheid.

Heb jij bindings- of verlatingsangst? Wat dan?

Gelukkig zijn deze angsten geen constante factoren waar je je hele leven last van hoeft te hebben; er is zeker een goede oplossing voor te vinden. Wel kunnen ze behoorlijk hardnekkig zijn en het vinden van een leuke en ontspannen relatie in de weg staan.

Oplossingen

Oplossingen kunnen onder andere gezocht worden in:

 • bewustwording van je patronen, waardoor je onbewust negatief gedrag kan tegengaan en bewuster voor een juiste partner kan kiezen;
 • het vergroten van je zelfvertrouwen;
 • het aanpakken van piekergedrag en negatieve gedachtes (bijvoorbeeld: “Als ik een emotionele band aanga, wordt ik afgewezen en gekwetst”);
 • het omgaan met angstgevoelens als de ander bijvoorbeeld te dichtbij komt in de relatie of te lang niets van zich laat horen;
 • het opdoen van positieve ervaringen waardoor vertrouwen in de ander en de relatie ontstaat;
 • communicatie binnen een onstabiele relatie verbeteren.

Lukt het je in je eentje niet van je angst af te komen? Dan kun je professionele hulp zoeken. Met als doel om uiteindelijk sneller een partner te vinden die echt bij je past en waar je een stabiele relatie mee kunt opbouwen.

 

Dit artikel schreven we samen met Meinou Lambeck & Hans Gierkink van Singlecoaching. Zij coachen singles bij het vinden van een fijne en duurzame relatie. bindingsangst en verlatingsangst

 

Tip!

Ken je onze slimme en innovatieve app al, die ervoor zorgt dat je singles vindt met wie je écht iets gemeenschappelijks hebt? Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: waar je komt zegt iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past! Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk aan je favoriete museum, park, sportclub, koffiebar, winkel, bioscoop of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou. Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Probeer de app ook! Je kunt Plekk nu gratis downloaden in de app stores:

app-storenl_badge_web_generic

Over de auteur

Redactie

1 reactie

 • Interessant artikel maar erg summier in de oplossingen. Het lijkt me veel belangrijker daar meer concreet in te zijn;de hoe doe je dat dan vraag beantwoorden. Daarbij wil ik nog toevoegen dat het stukje angst dat je voelt meer inwendig behandeld zou worden, dan uitwendig. Uiteindelijk ben jij de enige die een constante factor is in de relaties die je aangaat. Ik las ooit erns iets waarbij gezegd werd dat mensen met bijv. Bindingsangst niet alleen moeite hebben met het zich verbinden met anderen maar ook met bijvoorbeeld een klus die maar niet geklaard word, of een droom waarbij je niet een eerste stap durft te zetten om de droom realiseerbaar te maken. Zodra je daarin ook duidelijkheid hebt, kun je je niet neer achter een label als bindingsangst verschuilen. Relaties voelen misschien dan nog te groot maar je kunt wel kleine stapjes gaan zetten in het verbinden met (ofwel realiseren van) dat klusje of die droom.

Schrijf een reactie

X