Daten Geluk

Daten als je verlegen bent

daten als je verlegen bent, alleen, dating app, datingapp, eenzaam, eenzaamheid, Plekk
Geschreven door Redactie

Daten als je verlegen bent: een worsteling? Vaak wel! Maar liefst 40% van de Nederlanders noemt zichzelf in mindere of meerdere mate verlegen. Er is natuurlijk niks mis met verlegen zijn, maar toch proberen veel verlegen mensen dit te verbergen. Zelfverzekerd zijn is de norm. Ben je verlegen, dan zijn sociale contacten niet altijd makkelijk voor je. Ze kosten soms energie in plaats van dat ze je energie geven.

Aangezien daten een sociale activiteit is, kan dat enigszins in je nadeel werken als je verlegen bent. Want sociale situaties, vooral met nieuwe mensen, zijn niet je sterkste kant. Maar er is natuurlijk wat aan te doen! Daten als je verlegen bent kan ook succesvol zijn!

Stel een actieve date voor

Je praat alleen als je echt wat te zeggen hebt en je bent dus hopeloos als het om een gesprek over koetjes en kalfjes gaat. Het liefst ontmoet je iemand zonder al te veel te praten, maar dat vindt je date vast raar. Een oplossing kan zijn om een activiteit te ondernemen samen en niet zomaar af te spreken voor een drankje of etentje. Als je samen iets doet, heb je afleiding en heb je iets om over te praten. Dat maakt een ontmoeting een stuk makkelijker.

Laat afwijzing niet teveel invloed op je hebben

Neem het daten niet al te serieus. Verlegen mensen zijn vaak wat introverter, analyseren de situatie meer en denken meer na. Benader een eerste date luchtig en zorg dat deze persoon, die je net pas voor het eerst ontmoet hebt, niet teveel invloed op je gemoedstoestand heeft. Ga naar een plek die je sowieso leuk vindt en laat de persoon met wie je hebt afgesproken niet je humeur bepalen. Met die houding zul je je beter kunnen ontspannen en zul je niet zo bezig zijn met een eventuele afwijzing.

Probeer niet iedereen te pleasen

Je bent bang voor afwijzing en wilt een goede indruk maken. Maar daardoor ben je soms niet helemaal jezelf en ben je passief. Probeer zelf initiatief te nemen, in het voorstel waar af te spreken, welke activiteiten te doen, wat te gaan eten, enz. Met respect voor de ideeën van de ander natuurlijk. Zo heb je meer zelf in de hand hoe de date verloopt, ben je actiever en verval je niet zo snel terug in je verlegen modus.

Verzin gespreksonderwerpen

Je hebt als verlegen persoon vast veel te vertellen, maar doet dat alleen als iemand ernaar vraagt. Start zelf eens een gespreksonderwerp. Iets wat jou interesseert, waarover je de mening van de ander zou willen horen. Of geef informatie over jezelf, waarvan je het belangrijk vindt dat de ander dat weet. Denk er van tevoren over na, zodat je de onderwerpen paraat hebt als jullie bij elkaar zijn. Als je meer van jezelf laat zien, leert de ander jou beter kennen. Het gesprek zal bovendien over onderwerpen gaan die jou interesseren. En blijkt je date daar geen interesse in te hebben, dan passen jullie misschien gewoon niet bij elkaar.

Probeer het eens, flirten

Voor verlegen mensen is flirten één van de moeilijkste dingen die er bestaan. Meestal komt het niet in ze op om te flirten, ze zijn teveel bezig met nadenken. Maar relax en doe een poging om subtiel oogcontact te maken. Kijk je date even iets langer aan, terwijl je een haarlok wegveegt bijvoorbeeld. Klein gebaar, groot effect. Althans, als hij of zij niet teveel bezig is met zichzelf en jouw flirtpoging opmerkt natuurlijk.

Laat blijken dat je hem leuk vindt

Als je te gereserveerd bent, kan je date je gevoelens niet peilen. Hij of zij weet niet waar hij aan toe is, of jij hem ziet zitten of niet. Stel voor om elkaar nog een keer te ontmoeten of raap al je moed bij elkaar en maak de eerste move door hem te kussen. Of iets daar tussenin!

Daten als je verlegen bent: laat je niet verhinderen en ga op pad!

Verlegen mensen maken de wereld een diepere, interessantere plek. Er gaat meer in ze om dan je op het eerste gezicht denkt. Dus verlegen mensen, wacht niet teveel af, wees actief en toon je ware persoonlijkheid!

Ga je op pad met een introvert persoon? Dan kun je aan deze signalen herkennen dat hij je leuk vindt, ook al is hij geen open boek!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X