Daten

Daten en kinderen, hoe pak je dat aan?

daten en kinderen, alleenstaande moeder, alleenstaande ouder, alleenstaande vader, daten, Daten als je kinderen hebt, Daten en kinderen, Jaloezie, kinderen, single moeder, single vader
Geschreven door Redactie

Daten en kinderen, een lastig vraagstuk. Kinderen hebben na een scheiding of het verbreken van de relatie van de ouders tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Het is daarom voor je kind(eren) niet bevorderlijk om snel weer te gaan daten. Een goede richtlijn is om ongeveer een half jaar te wachten. Maar dat wachten lukt natuurlijk niet altijd. Het kan zijn dat je toevallig een boeiende man of vrouw tegen het lijf loopt. Of het kriebelt teveel en je wilt toch alweer snel het datingpad op. Daten en kinderen, hoe pak je dat aan?

Daten en kinderen: begin eerlijk

Wees in ieder geval eerlijk tegen je kinderen en vertel wat je aan het doen bent. Denk er daarbij aan dat je niet al je dates hoeft voor te stellen aan je kinderen, en andersom. Alleen als het serieus wordt kun je dat doen. Voor kinderen is het anders erg ingewikkeld. De kans bestaat dat ze zich gaan hechten aan iemand, die voor jou misschien niet meer dan een scharrel is.

Uitleg

Is je kind geen peuter of kleuter meer, dan is het goed om uit te leggen dat er verschillende stadia in het datingproces zijn. Er bestaat daten, een relatie ontwikkelen, een duurzame relatie hebben, samenwonen en trouwen. Je kinderen moeten begrijpen dat niet alle dates eindigen in een huwelijk, maar dat het voor jou een zoektocht is naar de ware.

Voorbeeldgedrag

Geef tijdens het daten het goede voorbeeld qua gedrag. Dus zit niet de hele dag te swipen, check niet de hele dag appjes, enz. Ben je alleen met je kind(eren), wees dan met je volle aandacht bij hen. Zoveel mogelijk in ieder geval, niemand is natuurlijk perfect.

Loslaten

Voor veel single moeders en vaders is het moeilijk om even helemaal niet met de kinderen bezig te zijn. Maar als je op stap gaat, zorg dan voor een goede oppas en vertrouw erop dat dat goed gaat. Zo kun je met al je aandacht bij je date zijn. Praat dan natuurlijk ook niet teveel over je kinderen, daar zit hij of zij meestal (nog) niet op te wachten. Je date  wil vooral jóu leren kennen, en niet perse je kinderen.

Voorstellen

Besluit je dat het tijd is voor een ontmoeting tussen je vriend(in) en je kind(eren), bereid ze dan voor. Vertel je kinderen over hem of haar en waarom je hij of zij leuk is. Is hij slim? Of zij grappig? Doet hij leuke dingen? Vertel je kinderen: “Ik denk dat jullie het wel leuk vinden om hem (haar) eens te ontmoeten. Zullen we hem (haar) hier uitnodigen of zullen we met zijn allen uit eten gaan?” Zo geef je aan dat je wilt dat je kinderen betrokken zijn, dat ze kunnen meedenken met het regelen van de ontmoeting.

Andersom vertel je je nieuwe vriend(in) voor de ontmoeting natuurlijk ook over je kinderen. Over hun interesses, hobby’s en andere informatie, die kan helpen om hun eerste gesprek gemakkelijk te laten verlopen.

Rustig aan

Verwacht geen wonderen als ze elkaar voor het eerst zien. Misschien zijn ze zenuwachtig of zitten ze niet te wachten op contact. Het doel is alleen maar even kennismaken, ze hoeven elkaar niet perse leuk te vinden. Overhaast het proces niet. Ze moeten in de loop van de tijd hun eigen ‘relatie’ ontwikkelen. Je kunt je date in ieder geval een beetje voorbereiden door te zeggen dat hij of zij niet meteen indruk op je kinderen hoeft te maken. Gewoon zichzelf zijn, dat is voldoende. Ook niet meteen moeten proberen te dichtbij ze te komen, maar liever rustig aan doen.

Duidelijk zijn

Heeft je kind negatieve gevoelens? Help je kind daarmee. Soms hoopt een kind dat de ouders weer bij elkaar komen. Dan vormt zo’n nieuwe liefde een bedreiging. Leg je kind uit dat papa en mama echt niet meer bij elkaar gaan wonen. Niet leuk om te horen, maar wel goed om daar duidelijkheid over te hebben.

Tijd

Het kan ook zijn dat je kinderen hun eigen ouders gewoon leuker vinden dan je nieuwe date. Maar geef het tijd. Jouw vriend(in) kan nooit de rol van de ouders overnemen, maar kan wel gewoon een goede vriend worden. Later kan een nieuwe partner wel een rol bij de opvoeding gaan spelen, maar dan moet er toch zeker een jaar overheen zijn gegaan.

Toon liefde voor je kind

Een kind kan ook jaloers zijn op deze nieuwe persoon in jouw leven. Hij of zij eist alle aandacht op en je kinderen hebben jou niet meer voor zichzelf. Dat kan echt afgunst oproepen. Heel begrijpelijk. Maar ook dat zal met de tijd minder worden. Vooral als je regelmatig met je kinderen praat, hun vertelt dat je het begrijpt en dat ze heel belangrijk voor je zijn. Laat je liefde blijken, verdeel je tijd goed en doe vaak leuke dingen samen. Dan zal de jaloezie uiteindelijk afnemen.

Informeer je ex

Laat je ex weten dat je een ontmoeting hebt geregeld tussen je nieuwe vriend(in) en je kind(eren). Als je ex op de hoogte is hoeven je kinderen dit niet geheim te houden. Ook hoeven ze hem of haar niet op de hoogte te brengen van jouw nieuwe liefde, wat pijnlijk of vervelend kan zijn voor kinderen.

Geniet dus van het daten, maar verlies tijdens het proces je kinderen niet uit het oog. Wees niet teveel bezig met ‘een nieuwe vader of moeder voor je kinderen’ zoeken. Hou het luchtig, hij zal in eerste instantie een goede match met jou moeten zijn.

Durf je het aan?! Er zijn goede redenen om een man met kinderen te daten! Lees wat de voordelen zijn om een man met kinderen te daten!  Daten en kinderen, Daten en kinderen, Daten en kinderen

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X