Daten

Daten na een scheiding: zó pak je het weer op

daten na een scheiding, daten na een verbroken relatie, daten, verbroken relatie,
Geschreven door Redactie

Daten na een scheiding: enerzijds voel je weer dat je ergens aan toe bent. Dat is het goede nieuws! Maar daten na een scheiding, of na het verbreken van een langdurige relatie, is ook moeilijk. Toch is het goed om verder te gaan met je leven.

Daten na een scheiding: zó pak je het weer op

We zetten een paar belangrijke dingen op een rij, waar je rekening mee kunt houden als je weer gaat daten na een scheiding.

1. Onthoud wie jij ook alweer was

Vooral na een lange relatie, waarin jullie tweeën echt één waren, is het makkelijk om te vergeten wie jij nou eigenlijk was. Wat jij belangrijk vindt, waar jij van kunt genieten en waar jij juist een hekel aan hebt. Maar jezelf kennen is belangrijk als je je weer openstelt voor een nieuwe relatie. Besteed tijd met je vrienden en familie, reis en doe dingen waar je van geniet. Breng voldoende tijd alleen door, zodat je je op jezelf kunt focussen. Wees tevreden met je leven als single. Geniet van de tijd die je hebt om jezelf door en door te leren kennen. Want de volgende persoon die met je date wil jóu leren kennen, niet degene die je was in de relatie met je ex.

2. Accepteer de fouten die je hebt gemaakt

Als door jouw fout de relatie uit is gegaan, accepteer dat dan. Iedereen maakt fouten en daar leer je van. Blijf je niet te lang schuldig voelen, maar negeer je fouten ook niet. Accepteer ze, leer ervan en ga door met je leven.

3. Stort je niet in een ‘rebound’ relatie

Het is meestal goed om je niet meteen in een ‘rebound’ of overbruggingsrelatie te storten als je weer gaat daten na een scheiding. Veel mensen gaan te snel weer daten om liefdesverdriet te verdringen. Maar je hebt jezelf dan geen tijd gegund om je vorige relatie te verwerken en dat zal altijd negatief uitpakken, voor jezelf en voor je date. Je hebt namelijk tijd nodig om steun te zoeken bij familie en vrienden, om tot rust te komen en tijd voor reflectie.

4. Sta jezelf toe om weer verder te gaan met je leven

Blijf ook niet te lang hangen in het overanalyseren van wat er allemaal gebeurd is. Ga weer leven, herontdek je hobby’s, haal banden met vrienden aan, ontmoet nieuwe mensen en ga daten. Veel mensen wachten er te lang mee, bang dat bepaalde emoties weer terug zullen komen. Maar peins je te lang over je ex dan kan dat een obstakel gaan vormen. Het zal steeds moeilijker worden om je weer tot daten te zetten.Voel je je stabieler en sterker, ga dan weer voorzichtig het datingpad op. Begin je op het juiste moment, dan is daten na een scheiding hartstikke leuk en inspirerend!

5. Leer weer te vertrouwen

Het is moeilijk om weer vertrouwen te krijgen als dat (meerdere malen) geschaad is. Je moet helemaal van voren af aan beginnen. Maar elke man die je date verdient een schone lei. Al is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

6. Stop met vergelijken

Je nieuwe date kent je nog niet zo goed en wil je misschien meenemen naar een restaurant dat je zelf nooit uit zou kiezen. Of hij is minder grappig dan je ex. Of neemt chocola met nootjes voor je mee, waar je helemaal niet van houdt. Maar met je ex had je een heel verleden waarin jullie elkaar langzamerhand steeds beter leerden kennen en beter op elkaar ingespeeld raakten. Je date kent jou pas net en kan daar dus niet mee concurreren. Geef hem een kans. Een kopie van je ex zul je toch niet vinden. Realiseer je dat daten na een scheiding betekent: helemaal opnieuw beginnen met iemand. En dat heeft juist ook zijn charmes. Probeer die te zien!

7. Communiceer

Natuurlijk ga je met je date niet uren over je ex praten, maar het is wel goed om te vermelden dat je een relatie had en hoelang geleden die verbroken is. Je ex is toch een deel van je leven. Probeer het onderwerp niet angstvallig te vermijden, dat heeft geen zin. Het is goed als jullie op de hoogte zijn van elkaars eerdere relaties. En een goed gespreksonderwerp is wat je daarvan geleerd hebt.

8. Probeer het niet te hard

Je kunt nooit een nieuwe relatie forceren als je er nog niet helemaal klaar voor bent of als het gewoon niet werkt. Zorg dat je niet teveel verwachtingen hebt als je weer gaat daten na een scheiding. Geef het tijd en geniet van het daten. Als een date potentie heeft om meer te worden, dan gaat dat vanzelf.

Vind je het moeilijk, om weer te gaan daten na een scheiding? Lees dan deze ‘feel good’ blog van Lieve, dan weet je zeker dat het goed komt!

Foto

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X