Daten Relaties

Monogaam of een open relatie?

open relatie, monogaam, monogamie, MooiRood
Geschreven door MooiRood

Tijdens mijn ‘Tindertocht’ kwam ik mannen tegen die me lieten weten getrouwd te zijn en op zoek te zijn naar wat extra opwinding die ze na jaren waren gaan missen bij hun partner. Of mannen in een open relatie die wel zin hadden in een nieuw avontuurtje. En mannen die dat niet beschreven in hun profiel, maar na lang wikken en wegen toegaven het toch wel interessant te vinden. En als ze dan geen open relatie hadden, kozen voor dat triootje dat bovenaan de wensenlijst van menig man staat.

“Zijn mensen met een open relatie losgeslagen seksbeesten met angst om zich te binden?”
Inmijn leven ben ik altijd trouw geweest aan mijn partner. Ik zou niet kunnen liefhebben, een intense relatie en seks met iemand kunnen hebben, als ik daarnaast ook nog met andere mannen bezig zou zijn. De verbintenis tussen mij en de ander is me te dierbaar en ik zou niet met de spanning om kunnen gaan die het op zou leveren. Denk ik althans, ik weet niet beter… Zo was het al die jaren en dat voelde goed.

Eenpaar vrienden van mij hebben een open relatie en genieten er duidelijk van. Ze hebben een basis van over de jaren opgebouwde liefde en toewijding en halen de spanning uit het contact en seks met anderen. Maar zijn het daarom losgeslagen seksbeesten met angst om zich te binden? Want dat is hoe sommige mensen oordelen over mensen met een open relatie. Terwijl deze mensen juist eerlijk zijn tegenover hun partner. Zij geven aan de verbinding niet los te willen laten, maar de spanning van het opnieuw ontdekken missen en dat willen vinden in het contact met anderen. Of al weten dat ze met één partner na een tijdje indutten en juist die contacten nodig hebben om de relatie en hun leven interessant te houden.

Natuurlijkwas ik verbaasd om van bepaalde mensen te horen dat ze een open relatie hebben. Hè, jullie zijn toch gelukkig samen? Ja, juist daarom. Ze willen niet zonder elkaar en willen ook kunnen blijven flirten met anderen. Zij laten zich niet leiden door jaloezie en bezitterig gedrag, gaan het avontuur aan en ervaren zo de meest gelukzalige of juist hilarische momenten. Ik geniet van de verhalen en ook van het besef dat ze samen gelukkig zijn. Voor hen is het de ideale relatie.

Tijdensde verschillende dates de afgelopen maanden ben ik vooral mijzelf tegengekomen. In de verbinding met de ander, of juist in de missende verbinding, loop ik tegen mijn eigen bagage aan. Mijn relatie-ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik van en over de liefde geleerd heb. Maar door die ervaringen heb ik ook bepaalde patronen ontwikkeld die me tegenhouden in mijn persoonlijke ontwikkeling. En ik vraag me af of ik dat ontdekt had bij een en dezelfde persoon. Juist de verschillende mannen lieten mij inzien dat ik een mooi mens ben, dat ik liefde kan geven, maar ook dat ik soms de verbinding met mijzelf mis en daarom niet echt in contact met de ander kom. Dat hebben zij niet altijd bewust meegemaakt, soms waren er geen diepgaande gesprekken, maar ik des te meer.

Hetlaat mij nadenken over relaties; liefdesrelaties, vriendschappen, familiebanden. Haal ik alles uit mijn relaties? Kan ik met mijn vrienden, familie en geliefde alles bespreken en doen zodat ik geprikkeld blijf? Of heb ik naast mijn bestaande relaties nog andere contacten nodig om niet in te dutten? Om zo mezelf op verschillende vlakken te blijven ontwikkelen?

Ikkijk in de spiegel; hoe sta ik in verbinding met mezelf? En haal ik die verbinding juist uit mijzelf of uit het contact met anderen? Is dat wat mensen in een open relatie zoeken? Willen zij zichzelf steeds weer opnieuw ontdekken door een ontmoeting met een vreemd, nieuw persoon? Welk verlangen zit eronder? Is het iets seksueels of zit er iets diepers onder?

Hetleven blijft voor mij een ontdekkingsreis. Of ik kies voor een open relatie of niet, in het contact met anderen blijf ik in verbinding met mijzelf en dat vind ik vaak al spannend genoeg. Monogaam in de relatie met mezelf, daar kies ik nu voor, ik kies voor mezelf en geniet van het contact met anderen… Met alle spanning die daarbij komt kijken…

Over de auteur

MooiRood

MooiRood…. is niet lelijk, en mijn rode haren en honderden sproeten heb ik inmiddels weten te omarmen. De 40 gepasseerd en eindelijk een beetje mijn draai gevonden in de mallemolen van het leven.

Ik ben 43 jaar en woon in Vinkeveen, met pijn in het hart ben ik Amsterdam uitgegaan maar ja, alles voor de liefde…. Mijn werk heb ik gelukkig nog wel in Amsterdam, dus helemaal weg ben ik niet. Naast mijn werk, normale leven en vriendengroep heb ik ook een turbulent liefdesleven achter de rug.

Ik heb 14 jaar een relatie -inclusief drie stiefkinderen- gehad en toen deze eindigde en weer single werd heb ik de bloemetjes heerlijk buiten gezet. Alle datingsapps uitgeprobeerd en veel verschillende mannen ontmoet. Het was een klein feestje, ik heb er enorm van genoten en besloot ook zo verder mijn leven te leiden. Totdat ik HEM tegen kwam. Ja ja, ik weet dat de Prins op het witte paard niet bestaat, en toch komt deze aardig in de buurt. Met mijn huidige levens en- liefdeservaring ben ik ook geen heilig boontje en neem ik mijn eigen rugzak gewoon mee in deze nieuwe relatie. Het voelt zo goed dat we de dag en de liefde plukken en gaan TROUWEN, hoe spannend is dat?!

Mijn nieuwsgierigheid naar mensen, liefde en relaties en ingewikkelde levensvragen zorgt ervoor dat ik mezelf blijf ontwikkelen en daar wil ik graag over schrijven. Dus hoe ik mijn leven , mijn liefdes en vriendschappen allemaal ervaar, in combinatie met mijn werk- en sociale leven, mijn gekke gewoontes, mijn vrienden, familie en bonuskinderen, dat wil ik graag met jullie delen!

Meer lezen? Kijk dan op https://mooirood.me/

Schrijf een reactie

X