Daten

Wat vraag je tijdens een date? Zo help je het lot een handje.

wat vraag je tijdens een date, goeden vrienden geen relatie
Geschreven door Redactie

Wat vraag je tijdens een date? Spreek je voor het eerst met iemand af, dan is het de vraag waar je over gaat praten. The New York Times berichtte al eens over een studie van psycholoog Arthur Aron. Hij kwam erachter dat als twee mensen elkaar een specifieke set vragen stellen, ze dan bijna gegarandeerd verliefd op elkaar worden. In ieder geval brengt het ze een stuk dichter bij elkaar.

Maar deze vragen zijn nogal intiem, waren onderdeel van een experiment en zijn voor de meesten van ons toch een brug te ver voor een eerste date! Daarom is het goed om de vragen die we elkaar allemaal stellen bij een eerste ontmoeting eens te evalueren. Dit zijn zes vragen die we bijna altijd stellen, maar niet altijd tot een goed gesprek leiden. We stellen een alternatief voor. Daarmee vergroot je de kans op een boeiend gesprek en daarmee tegelijk de kans op een chemie tussen jullie!

1. “Wat voor werk doe je?”

Natuurlijk, een logische vraag. Je hebt hem vast al vaak gesteld en vaak gekregen. Je wilt graag weten wat de ander doet, het bepaalt voor een deel de identiteit van een persoon. Maar op deze manier is de vraag nogal saai en de ander kan zich door deze vraag onder druk gezet voelen. En waarom moeten we eigenlijk gedefinieerd worden door onze huidige baan?

Probeer daarom eens dit: “Wat is je droombaan?”

Deze vraag is veel boeiender en geeft uiteindelijk meer prijs dan vragen naar iemands huidige baan. Als iemand vertelt wat hij of zij ooit echt zou willen doen, dan hoor je vanzelf wat hij of zij nu doet. Daar kom je tijdens het gesprek toch wel achter. Maar je komt ook te weten waarom die wens er is, waarom het zo boeiend lijkt, of het een levensdoel is en hoe iemand denkt daar te komen. Of je date is daar helemaal niet zo mee bezig, is geen dromer en werkt gewoon om in zijn of haar levensonderhoud te kunnen voorzien. En misschien heeft hij of zij al een droombaan! Helemaal mooi. Allemaal interessante informatie die je krijgt met één simpele vraag.

2. ”Heb je broers en zussen?”

Een vraag die nogal gesloten is, die in een paar woorden met feiten beantwoord kan worden. Echt heel veel wijzer wordt je niet van die informatie.

Probeer daarom eens dit: “Wat is je mooiste herinnering uit je kindertijd?”

Het antwoord op deze vraag zegt je vast een stuk meer. Mensen houden ervan om over gelukkige momenten in hun leven te praten. Ze gaan er meteen van stralen, en worden een stuk aantrekkelijker daardoor! Het is een goede manier om iemands jeugd te ontdekken. Je komt er ook achter wat voor kind je date was, hoe de gezinssituatie was, en hoe sociaal en op familie georiënteerd hij of zij is. Belangrijk om te weten toch?

3. “Wat doe je in je vrije tijd?”

Veel mensen hebben het druk, hebben weinig vrije tijd en besteden die aan eten, slapen, Netflixen en op social media zitten. Niet zo boeiend om te horen.

Probeer daarom eens dit: “Wat doe je het allerliefst?”

Het gaat er dan om waar iemand écht van kan genieten in plaats van wat iemand daadwerkelijk doet. Grote kans dat je een kleurrijker antwoord krijgt dan wanneer iemand vertelt wat hij of zij nu doet. Misschien is er een hobby waar je date maar één keer per jaar aan toe komt. Of iets wat hij of zij graag in de toekomst zou willen doen, maar waar nu nog geen tijd of geld voor is. Veel interessanter om te weten!

4. “Waar zie je jezelf over 5 jaar?”

Deze vraag roept teveel associaties op met sollicitatiegesprekken en wordt  niet echt gewaardeerd. Men geeft dan ook al snel antwoorden op het gebied van carrièrewensen. Voor anderen is er veel onzekerheid in hun leven en is het onmogelijk om die vraag te beantwoorden. Ze weten vaak niet eens wat ze over 5 weken doen, laat staan over 5 jaar. Ze moeten over een verre toekomst denken, terwijl ze gewoon een leuk avondje uit willen hebben.

Probeer daarom eens dit: “Wat vind je het leukste aan je huidige leven?”

Met deze vraag focus je op het heden en op het positieve. Het is makkelijker om mensen te laten praten over de leuke dingen in hun leven op dat moment dan over verre toekomstplannen, die lang niet iedereen heeft. Het is prima om te willen weten of iemand doelen en ambities heeft, maar verpak dat dan anders dan de “Waar zie je jezelf over 5 jaar?” vraag. Stel wat vervolgvragen op om erachter te komen of iemand zijn huidige leven zo wil blijven leiden of zich misschien verder wil ontwikkelen, op welk gebied dan ook.

5. “Wanneer is je vorige relatie verbroken?”

Geen leuke vraag, want je date gaat op dat moment aan zijn ex denken. Dat wil hij of zij misschien helemaal niet. En het is voor je date ook niet duidelijk wat een ‘goed’ antwoord is. Te lang geleden roept misschien vragen op over je date: waarom zo lang geen relatie? Is het heel kort geleden dan ga je misschien twijfelen. Is je date wel over zijn of haar ex heen? Is hij of zij niet wat snel weer aan het daten geslagen?

Probeer daarom eens dit: “Wat heb je geleerd van je vorige relatie?”

Misschien meer een vraag voor later op de avond, maar deze vraag kan je veel informatie over je date geven. Hij of zij kan antwoorden met: “Ik heb nooit een relatie gehad.” Of: “Ik heb geleerd dat ik nooit meer met bitches moet daten!” Maar het kan ook zijn dat er een hele verhandeling over liefde en het leven komt. Welk antwoord het ook is, ze zijn allemaal even leerzaam voor jou. Je zult waarschijnlijk tegelijkertijd hints krijgen over wanneer die laatste relatie was en wat je date zoekt in een relatie.

6. “Wil je kinderen?”

Het is nogal vroeg om dat nu al te bespreken. En misschien spelen er wel medische issues die de ander (nog) niet wil prijsgeven. Daarom kun je deze vraag beter even uitstellen tot jullie elkaar beter hebben leren kennen. Vraag dit dus liever helemaal niet tijdens je eerste date.

Wat vraag je tijdens een date? Doe het dus anders!

Wat voor deze vragen geldt, kun je natuurlijk breder toepassen. Vraag minder naar feiten, en stel niet te veel gesloten vragen. Vraag naar wensen, dromen, gelukkige momenten en geef je date met open vragen de kans om iets moois te vertellen. Jullie gesprek zal veel interessanter zijn, minder lijken op een sollicitatiegesprek en de kans op een klik tussen jullie is veel groter!

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk ook deze lijst met 50 vragen die je kunt stellen. wat vraag je tijdens een date, wat vraag je tijdens een date, wat vraag je tijdens een date, wat vraag je tijdens een date, 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X