Daten

Onzeker als je weer gaat daten?

relatie laten slagen, aantrekkelijk, app, benauwd, bindingsangst, daten , dating app , datingapp , gebroken hart, gereserveerd , incheck app, liefdesverdriet, mogelijke relatie , open blik, Plekk, Plekk datingapp , Plekk-app, potentiële relatie, relatie , relatie kapot , relatie slagen, Trendin Checkin, Trending Checkin, saboteren onzeker, Plekk, Plekk datingapp, daten, Plekk app, Trendin Checkin, Trending Checkin, incheck app, date vriend, vrienden, datingtips
Geschreven door Redactie

Misschien is het alweer een tijdje geleden, maar je voelt dat het tijd is om weer eens iemand te ontmoeten. Het liefst iemand met wie je een relatie zou kunnen opbouwen. Daar zitten heel veel leuke kanten aan, maar het maakt je ook onzeker! Zo’n periode dat je weer gaat daten brengt een mix van positiviteit, spanning en onzekerheid met zich mee. Hoe kun je deze periode nou goed overleven? Dit zijn de belangrijkste onzekerheden en hoe je ermee omgaat:

Wie neemt de leiding?

Streef naar een zeker evenwicht in jullie initiatieven, maar neem het niet té nauw. Het is fijn als jullie op natuurlijke wijze even vaak initiatief nemen. Een eerste berichtje, telefoontje of idee voor een volgende date. Maar het is niet erg als jullie daarin niet helemaal gelijk lopen. Het kan geen kwaad als jij bijvoorbeeld als eerste contact opneemt: misschien -of eigenlijk waarschijnlijk- zitten jullie allebei onzeker op elkaar te wachten. Een potentiële relatie is niet meteen slecht als één van jullie af en toe de leiding neemt.

Vindt hij mij wel leuk?

Ga niet te hard op zoek naar bevestiging! Dit is een van de belangrijkste veroorzakers van doodbloedende romances. Iedereen is soms onzeker en heeft met enige regelmaat bevestiging nodig. Maar te veel om bevestiging gaan vragen werkt averechts. Misschien sta je te springen om jullie band hechter en intiemer te maken, maar goede kans dat de ander nog even tijd nodig heeft. Ga dan ook niet zeuren om meer bevestiging, en maak al zeker geen verwijten (“Je staat helemaal niet open voor een relatie!”). Deze onzekerheid en druk die je de ander oplegt maken je minder aantrekkelijk en vergroten juist de kans dat de ander zich terugtrekt. Dus: probeer juist te relaxen, doe iets wat je aandacht afleidt en geef de ander voldoende ruimte.

Moet ik iets aan mezelf veranderen?

Blijf jezelf en respecteer je grenzen. Als je iemand érg leuk vindt, kun je sneller dingen gaan accepteren en doen die je anders niet zou doen. Dat is prima: een nieuwe vlam kan je inspireren en verrijkende ervaringen brengen. Maar zorg ervoor dat je geen dingen doet die je eigenlijk tegen de borst stuiten. Daarmee maak je een valse start, die later moeilijk te corrigeren is. Dus denk goed na voordat je meegaat in dat voorstel voor die tantrische massage, het weekendje survivallen in de Ardennen of voordat je belooft elke zondag mee te gaan naar de kerk.

Wanneer vertel ik hem ‘dat’?

Er zijn altijd wel van die dingen waarvan je vindt dat je date die moet weten, maar waar je onzeker over bent. Wanneer biecht je ze op? Zoals die chronische kwaal waar je al een tijdje last van hebt, of je bent nog nooit klaargekomen, je hebt een tijdje bij een psycholoog gelopen of je hebt een aanbieding voor een baan in het buitenland op zak. Het is begrijpelijk dat je dit soort onderwerpen direct op tafel wilt leggen, zodat je weet of de ander ze accepteert. Daarna heb je pas rust! Maar je moet de ander ook de kans geven om je beter te leren kennen en een volledig beeld over je te ontwikkelen. Je bent méér dan dit ene issue waar je onzeker over bent. Bespreek je ze te vroeg, dan komen deze bijzonderheden niet in het juiste perspectief te staan. De beste raad is dus: niet te vroeg, maar ook niet te laat. Bespreek het als jullie al enigszins een band hebben en zoek een natuurlijk moment om het ter sprake te brengen.

En als het een keertje niet zo knettert?

Realiseer je dat die verliefdheidsfase tijdelijk is. Je wilt maar al te graag dat het zo spetterend blijft en elke ontmoeting weer vuurwerk is. Maar je lichaam zorgt er vanzelf voor dat het na een tijdje wat gezapig wordt. Daar kun jij niks aan doen en het zegt werkelijk niets over de kwaliteit van jullie band. Je hoeft dus niet onzeker te worden als het een keertje een half uur lang stil is, terwijl jullie over het strand wandelen. En je mag ook best een keertje gaan slapen na die film zonder knallende seks. Het hoort erbij en het is normaal, leg jezelf dus niet teveel druk op om voor altijd ‘high’ te blijven van verliefdheid!

Ook als je na een langere tijd weer seks hebt kun je onzeker zijn over je lichaam. Wat kun je daar aan doen?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X