Daten Relaties

Een vriend in de winter, niet in de zomer?

dating app, seks, flirten, datingapp, datingstoornis, fling , herfst, kerst, lente, oud&nieuw, Plekk, relatie, scharrel, seizoensgebonden datingstoornis, Valentijnsdag, winter, zomer, datepatroon, seizoensgebonden dater, datingpatroon
Geschreven door Redactie

We zitten midden in de winter. Dat betekent korte, gure dagen, waarbij je meer tijd gezellig binnen doorbrengt. Op de bank, onder een dekentje, wijntje erbij, met de tv afgestemd op je favoriete serie. En wat is er dan fijner om daar niet alleen te zitten, maar om samen met een geliefde te zijn? Waarom wil je een vriend in de winter en waarom wil je dat vaak in de zomer weer niet?

“Je hebt het idee dat je je kunt settelen wanneer je maar wil, maar dat kun je niet. En daar kom je pas achter als je serieus een vaste relatie aan wil gaan.”
Juist ja, vandaar dat jij nu waarschijnlijk ook wat serieuzer begint te daten. Want alleen is maar alleen, vooral met die kou als je binnen zit. Het zou wel heel fijn zijn om iemand te hebben om je warm te houden in deze donkere maanden en het nieuwe jaar met een leuke relatie te beginnen.

Maar stel dat je iemand vindt, een fijne geliefde die je gezelschap houdt deze winter? Grote kans dat, zeg over een half jaar, als het buiten weer wat lichter en warmer wordt, je deze vriend in de winter weer verlaat. Want ineens wil je genieten van je vrijheid, naar buiten gaan, lol maken met vrienden, flirten en heb je veel meer lustgevoelens. Je hoofd staat dan niet echt naar een serieuze liefdesrelatie, waar ondertussen wellicht wat sleur in geslopen is.

Het is geen medisch erkende stoornis, maar meer een sociale trend, die al jaren bestaat. Het wordt aangeduid met het label ‘seizoensgebonden datingstoornis’ (SDS). En heb je er ook last van? Dan ben je niet de enige. Vooral onder twintigers komt het veel voor, beweert relatiepsycholoog Madeleine Mason.

“Singles die dit datingpatroon vertonen zijn niet in staat om zich te binden. Ze gebruiken een leuke zomer en lol hebben met vrienden als excuus voor dit patroon.”, zegt Mason. “Maar in werkelijkheid is het omdat ze geen langdurige romantische verbintenis aan kunnen gaan. Na de eerste periode van verliefdheid wordt het allemaal wat gewoontjes en raken ze verveeld. Dan hebben ze er geen zin meer in. Ze hebben het idee dat ze zich altijd kunnen settelen, wanneer ze maar willen, maar dat kunnen ze vaak niet,” aldus Mason.”En daar komen ze pas achter als ze serieus een vaste relatie aan willen gaan. Dan verschijnen ze bij mij in de psychologiepraktijk.”

Lucinda is 25 en geeft toe dat ze leidt aan SDS. “Als de avonden langer worden en bladeren de straten beginnen te bedekken, betrap ik mezelf er elk jaar weer op dat ik een vriend in de winter wil. Een lieve jongen om winterwandelingen mee te maken, te gaan schaatsen, maar ook gewoon mee op de bank te hangen. Hartstikke fijn, maar als het lente wordt ben ik er klaar mee. Dan maak ik er een einde aan. Want het is super om single te zijn in de zomer. Met al die festivals en picknicks met vrienden en buitensporten. Ik hou van flirten en dat kan ik alleen als ik geen vriend heb. Dan moet ik me vrij voelen.”

Lucinda is niet de enige met deze gevoelens. Sophia van 24 is ook een seizoensgebonden dater en geeft toe dat ze sinds haar 16e maar één keer alleen is geweest tijdens de kerst. “Elke herfst ga ik weer op zoek naar een vriend. Niemand wil toch alleen zijn tijdens de wintermaanden? Dat is echt deprimerend.”

Tegen de tijd dat het voorjaar is is ze klaar om weer single te zijn. Het warme weer en de bruisende social scene geeft ze daar de schuld van.

Susan (25) heeft een vergelijkbaar patroon. “De zomer zou niet hetzelfde zijn als ik niet single was. Ik vind het benauwend om dan een vriend te hebben, ik wil gewoon genieten van het (single)leven”.

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die wel serieus zijn in het zoeken naar een partner in deze tijd van het jaar.

Vind je het verwarrend en weet je niet tot welke groep je behoort, dan kan dit je misschien helpen. Hier zijn vier onofficiële symptomen voor deze onofficiële (maar veel voorkomende) stoornis:

1Je kunt de gedachte om alleen te zijn met kerst en oud&nieuw niet verdragen en doet er alles aan om deze tijd van het jaar een partner te vinden.

2Vanaf Valentijnsdag begin je een beetje verveeld te raken. Je verzint excuses om minder tijd met je vriend(in) door te brengen.

3In de lente zorgt het idee om weer vrijgezel te zijn voor een gevoel van opluchting. Je verbreekt de relatie of gedraagt je zo dat de ander dat voor jou doet.

4Je hebt dit al minimaal drie jaar zo gedaan.

In dit artikel lees je meer over bindingsangst?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X