Daten Daten online

Vrouw zoekt man: hilarische contactadvertenties!

vrouw zoekt man, contactadvertenties, Plekk, dating app, datingapp
Geschreven door Redactie

“Vrouw zoekt man”: kun jij je nog herinneren dat er geen dating-sites en dating-apps waren? En dat je dan in de krant een advertentie kon plaatsen, waarop geantwoord kon worden met een ‘brief onder nummer’? En vervolgens zat je vol spanning te wachten op de postbode en het geluid van de brievenbus! Tja, die goede ‘vrouw zoekt man’ tijd, waar is die gebleven!

“Vrouw zoekt man” 100 jaar geleden!

Stel je voor: je ontmoet een bijzondere man bij het uitgaan, in de sportclub, in een theater of de bioscoop en durft geen telefoonnummer te vragen. Een paar uur later realiseer je je hoe leuk je hem vond. Kun je hem dan nog terugvinden?! Verschillende keren ga je terug naar de plek waar je hem zag, maar nee, hij is er niet… Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer je vreest dat je misschien de liefde van je leven bent misgelopen!

Ook al hebben we nu Google en social media, het blijft lastig om iemand terug te vinden. En dat is van alle tijden. Denk maar aan de spoorzoekers in het blad van de NS, een soort contactadvertenties om elkaar terug te vinden na een vluchtige ontmoeting in de trein.

En wat dacht je van deze aandoenlijke ‘vrouw zoekt man‘ of ‘man zoekt vrouw‘ krantenadvertenties die zo’n 100 jaar geleden geplaatst werden? Mark Traa verzamelt ze, plaatst ze op zijn Instagram-account ‘Liefde van Toen’ en maakte een boekje ‘Steeds zal ik U beminnen’ met de meest opvallende advertenties.

En wat is het leuk om die oude tekstjes te lezen! En wat zijn de tijden veranderd. Wilde je vroeger iemand terug vinden, dan moest je het doen met dit soort vertederende oproepjes (klik op de foto om alle 9 advertenties te bekijken):

Je moest als man wel verstand van dameskleding en kapsels hebben om haar goed te kunnen beschrijven!

Was het ‘vrouw zoekt man’ tijdperk van vroeger beter?

Wat ons nog meer opviel? De huwelijksmarkt was 100 jaar geleden soms net zo zakelijk als tegenwoordig! We denken weleens dat door de voortschrijdende technologie we via datingsites en -apps alle romantiek kwijtraken. Want we maken een strenge selectie op basis van leeftijd, woonplaats, opleiding, lengte en haarkleur en swipen door totdat de ideale partner eruit rolt. Maar vroeger was het niet veel anders, al waren de selectiecriteria toen heel anders. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit soort advertenties (klik op de foto om alle 9 advertenties te bekijken):

Enkele citaten vrij vertaald:

Op lichaamsgebreken zal niet worden gelet, maar wel op geld.

Huishoudster gezocht, fortuin gewenst (maar niet vereist), om later een huwelijk te sluiten.

Heer van fatsoenlijke stand zoekt dame, die behalve deftige relaties, enig uiterlijk schoon en zachte zeden bezit.

Hilarisch toch?! Je vermogen en fatsoen waren toen kennelijk heel belangrijk. Het lijkt er niet op dat de ouderwetse ‘vrouw zoekt man’ advertentie van 100 jaar geleden veel romantischer is dan een like op Tinder, Happn of Plekk.

Echte liefde en aantrekkingskracht

Dus ja, zo romantisch was het vroeger zeker niet! Gelukkig zijn relaties tegenwoordig meer gebaseerd op echte liefde en aantrekkingskracht, en minder op het verkrijgen van een goede maatschappelijke positie. En in plaats van tot de krant, wenden we ons nu tot datingapps en -sites. Wel zo handig en zo snel!

Een man vinden, vooral een leuke man is ook helemaal niet moeilijk. Heb jij er ook moeite mee? Misschien ligt het toch een beetje aan je zelf! Hier leggen we uit hoe dat zit.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X