Datingtips

Daten met een kind: waar moet je aan denken?

daten met een kind, single moeder, datingtips
Geschreven door Redactie

Ben je als alleenstaande moeder ook weer aan het daten? Daten met een kind: misschien vind je het best spannend, want als je één of meer kinderen hebt voelt het daten heel anders dan toen je nog jong, vrij en zorgeloos was. Het is menselijk om fouten te maken, dus ook date-fouten. Maar deze keer kunnen die fouten niet alleen schadelijk zijn voor jou, maar ook voor je kind. Vooral als je kind heel jong en beïnvloedbaar is, is het goed om op te passen. Daarom hebben we een paar do’s and don’ts van het daten met een kind voor je op een rijtje gezet:

Je date moet zich bewust zijn van je situatie

Zorg dat het duidelijk is dat je een kind hebt als je weer gaat daten. Er zijn mannen die geen vriendin met een kind willen en je wilt geen verkeerde verwachtingen scheppen. Je leert je kinderen toch ook om niet te liegen of iets achter te houden? Heb je een profiel op een datingsite? Noem dan in één zin dat je een kind hebt en dat je gek op hem/haar bent. Maar gebruik de rest van de ruimte op je profiel om het over jezelf te hebben, over welke films jíj goed vindt (dus niet Frozen), welke boeken jíj leest (dus niet Nijntje) en wat jij lekker vindt om te eten (dus niet pannenkoeken, ook al eet je die elke week). Ook als je je inschrijft op een datingsite voor alleenstaande ouders geldt hetzelfde: schrijf over jou en niet (teveel) over je kind.

Heb je er zelf trouwens over nagedacht, of je een man zou willen ontmoeten met een kind?

Introduceer hem niet te snel bij je kind

Ga je daten met een kind, realiseer je dan dat kinderen sneller gehecht raken aan nieuwe mensen dan volwassenen, vooral jonge kinderen. Stel dat je een man ontmoet en jullie hebben een paar keer gedate, maar je hebt nog geen idee of jullie wel echt bij elkaar passen. Je besluit hem aan je kind voor te stellen en je noemt hem ook ´mijn nieuwe vriend´ of je begint zelfs al het woord ´stiefpapa´ te gebruiken. Dan kun je op je klompen aanvoelen dat dit niet goed zal zijn voor je kind (behalve als jullie uiteindelijk wel een stabiele relatie met elkaar krijgen, maar dat weet je op dat moment nog niet). Na enige tijd kun je je nieuwe vriend en je kind wel met elkaar kennis laten maken, nodig hem dan bij jullie thuis uit. Dit is een goede omgeving voor je kind, omdat het vertrouwd is en het zijn/haar kamer, speelgoed en dvd´s kan laten zien. Maar noem hem dan ‘een vriend’ totdat je zeker weet dat het gaat werken tussen jullie. Dan kun je je kind langzamerhand laten wennen aan het feit dat deze man een blijvertje is en dat jullie wellicht gaan samenwonen of in elk geval elkaar regelmatig gaan zien.

Denk goed na wie er bij jou én bij je kind zou passen

Deze keer gaat het niet alleen om een man die goed bij jou past, maar hij moet ook een soort vaderrol gaan vervullen. Hij zal natuurlijk nooit de echte vader zijn, maar het is wel handig om een vriend te hebben die begrip en respect heeft voor je kind, die het leuk vind om met je kind om te gaan (en je kind moet het natuurlijk ook leuk vinden om met hem om te gaan) en die je af en toe een handje wil helpen als je weer duizend dingen tegelijk moet doen.

Maak hem deel van je gezin

Ben je zeker van je zaak, wordt hij echt je nieuwe vriend omdat hij zo geweldig is met jou, en met je kind? Breng ze dan samen! Je hoort vaak dat single moeders de kinderen door de week hebben en hun vriend in het weekend, of andersom. Zo leven ze gescheiden van elkaar en leren ze elkaar nooit echt kennen. En jij leeft twee verschillende levens, wat vaak niet goed werkt. Als je echt een leuke man hebt ontmoet met wie het klikt, en jullie besluiten om samen verder te gaan, dan zul je merken dat jullie makkelijk jullie dagelijkse leven met elkaar kunnen delen. Als je dan op een gegeven moment besluit om samen te gaan wonen, zal het geen grote schok voor je kind zijn als hij er altijd is.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X