Daten Datingtips

Geen risico’s, geen relatie! 5 tips om uit je comfortzone te stappen

Plekk ,comfortzone, daten , dating app, datingapp, kwetsbaar, onzeker , relatie , risico´s ,uit je comfortzone , verlegen
Geschreven door Redactie

Durf jij het, uit je comfortzone?

Een gezellig praatje maken vinden de meeste singles niet zo moeilijk. Contacten met collega’s, vrienden en familie? Geen enkel probleem. Anders wordt het als het om de liefde gaat. Vlotte praters veranderen in hakkelende sufferds. Als het überhaupt al tot een gesprek komt: sommige singles vinden de stap naar het contact maken met die leuke vrouw of man al een stap te ver. Of het gesprek komt er weliswaar, maar gaat ineens nergens meer over. Of het is best gezellig, maar beide gaan daarna weer onverrichter zaken naar huis. Waarom is dat toch ineens zo moeilijk?

“Heeft hij werkelijk jouw diepste wezen gezien en dat afgewezen? Waarschijnlijk niet”

Waarom is het zo moeilijk om een risico te nemen?

Het antwoord is simpel: als je buiten je comfortzone treedt, stel je je kwetsbaar op. Je doet immers iets waar je weinig ervaring mee hebt en waar je nog niet zo goed in bent. En de ander kan daar wel eens iets negatiefs van vinden en je daarop afwijzen. En niemand houdt van een geknakt ego. Misschien heb je dat zelfs al eerder meegemaakt en wil je die pijn van toen te allen tijde voorkomen. Dus is het veel gemakkelijker om maar niets te doen. Maar ook hier geldt: “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Oftewel, hoe veilig het ook is, van afwachten krijg je geen leuke partner, dus geen nieuwe relatie. Hieronder volgen 5 tips om jezelf over die drempel heen te krijgen richting een nieuwe relatie.

1. Wapen je tegen afwijzing

Vaak hebben we het idee dat een afwijzing het einde van de wereld betekent. “Als ik hem uit vraag en hij zegt ‘nee’, ga ik door de grond!”. ”Ik overleef het niet als het niet wederzijds blijkt te zijn!”. Is dit echt zo? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Misschien voelt het even ongemakkelijk, misschien heb je er een dag verdriet van, maar je overleeft het best. En misschien kun je alvast bedenken wat je kan zeggen als je een “nee” krijgt. “Jammer, want het leek me leuk” is er bijvoorbeeld één. Oftewel: als je een afwijzing kunt accepteren, kan je niet zoveel gebeuren!

2. Bedenk wat de consequentie is als je niets doet

Ja, je kunt ook niets doen. En wachten tot de ander wat doet. Maar de consequentie is vaak dat er niets verandert, want de ander doet ook niets. Op korte termijn voorkom je hiermee de pijn van een afwijzing, maar op langere termijn is het “lijden” omdat je alleen blijft. Dus is er de afgelopen tijd weinig gebeurd? Dan is de verwachting niet heel groot dat er plotseling iets verandert. Door een risico te nemen kan dat wel en heb je wel kans om die nieuwe relatie te krijgen! Je kent het spreekwoord: ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

3. Neem het niet persoonlijk

Vaak vinden we een afwijzing heel erg, omdat we die op onszelf betrekken. “Als hij geen relatie met me wil, ben ik niets waard”, is dan de irreële gedachte. Maar het feit dat de ander niet met je uit wil, niet op die tweede date wil of jou uiteindelijk niet als de geschikte partner ziet, zegt hoogstens iets over de match tussen jullie tweeën. En over hoe de ander denkt, zijn eerdere ervaringen, hoe hij in zijn vel zit, enz. Heeft hij werkelijk jouw diepste wezen gezien en dat afgewezen? Waarschijnlijk niet. Op het moment dat je dat voor ogen kunt houden, is een afwijzing veel minder erg.

4. Durf je kwetsbaar op te stellen

Kwetsbaar opstellen en zeggen wat je werkelijk voelt of denkt is vaak eng. Je wilt liever afgewezen worden omdat je iets zegt over het weer, dan als je iets zegt over hoe je je werkelijk voelt. Mensen denken soms dat ze zwak overkomen als ze zich kwetsbaar opstellen. Toch is het tegendeel waar. Mensen die zich kwetsbaar opstellen maken gemakkelijker de verbinding met anderen, voelen zich juist vaak zelfverzekerder en komen daardoor krachtiger over. Als je écht de verbinding wilt maken met een ander, zul je dit risico moeten nemen. Anders maak je weliswaar een veilige start, maar eindig je met lege handen.

5. Neem kleine stappen

Je hoeft niet altijd meteen een enorm risico te nemen om een nieuwe relatie te vinden. Als je van nature verlegen bent, hoef je echt niet in je eentje alle singlefeesten af te struinen. En als je je date leuk vindt, hoef je hem echt niet meteen midden in het restaurant te zoenen. Neem kleine stappen waarbij je weliswaar iets uit je comfortzone gaat, maar waarbij je je ook nog prettig voelt. Vraag eens een aantal vrienden of ze een leuke date voor je weten. Raak de ander eens aan op arm of schouder en kijk hoe hij reageert. Pak het stap voor stap aan. uit je comfortzone uit je comfortzone uit je comfortzone uit je comfortzone

Dit artikel schreven we samen met Meinou Lambeck & Hans Gierkink van Singlecoaching. Zij coachen singles bij het vinden van een fijne en duurzame relatie.

Wist je dat je gelukkig wordt van nieuwsgierigheid en dat kun je trainen? Maar ook daarvoor moet je een klein stapje buiten je comfortzone zetten: “Wees nieuwsgierig, dat maakt je gelukkig“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X