Datingtips Relaties

Waarom val ik steeds op de verkeerde man?

verkeerde man, singlecoaching, Hans Gierkink
Geschreven door Redactie

Hoor jij ook bij de groep mensen die telkens als de ergste verliefdheid voorbij is, je partner eigenlijk tegen vindt vallen? Je valt steeds op de verkeerde. De meeste van je relaties duren daardoor niet lang. Hoe krijg je dat toch steeds voor elkaar? En belangrijker nog, wat kun je daaraan doen? Lees hieronder hoe je dit patroon kunt doorbreken.

De keuze van een partner is grotendeels onbewust

“Als bijvoorbeeld één van je ouders dominant is, dan voelt het vertrouwd om een partner te hebben met diezelfde karaktereigenschap. Prettig is echter wat anders”
Bovenstaand patroon heeft vooral te maken met hoe je je partner uitkiest. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat de selectie van een partner grotendeels onbewust verloopt. Iedereen die op zoek is naar een partner heeft wel een lijstje met eisen waaraan de ideale partner zou moeten voldoen. Maar uiteindelijk val je toch op iemand die aan hele andere criteria voldoet. Als het je al lukt om iemand te vinden die aan alle eisen op je verlanglijstje voldoet, loop je een groot risico dat je “de klik” niet voelt en de vonk niet overslaat.

Hoe wordt die onbewuste keuze voor een partner dan gemaakt?

Om een goede keuze te maken voor iemand die echt bij je past, is het belangrijk om te weten wat die magische klik bepaalt. Waarom val je wel op de één en niet op de ander? Dit heeft veelal te maken met wat “vertrouwd” voelt. Dat is wat anders dan wat prettig voelt. Als je bijvoorbeeld vanuit je jeugd gewend bent om een ouder te hebben die heel dominant is en je weinig ruimte geeft, dan voelt het vertrouwd om een partner te hebben met diezelfde karaktereigenschappen. Prettig is echter wat anders. Een ander voorbeeld is een ouder die zijn/haar emoties niet laat zien. Ook al doe je dat zelf wel en wil je dat je partner dat ook doet, het voelt vertrouwd om bij iemand te zijn die dat niet doet. Maar leuk is anders. Onbewust ben je dus goed in staat de mensen eruit te pikken die karaktereigenschappen hebben die overeenkomen met die van je ouders. En dat kunnen positieve, maar helaas ook negatieve karaktertrekjes zijn.

Hoe kom je er achter welke karaktereigenschappen dat in jóuw geval zijn?

Er is een goede en betrouwbare manier om erachter te komen welke eigenschappen dat zijn. Dat is terug kijken naar je partners uit het verleden. Mensen blijken namelijk bijna altijd consequent te zijn in het kiezen van hun partners. De eigenschappen die vertrouwd voelen komen bijna altijd wel terug in eerdere relaties. Ga dus voor jezelf eens na wat de meest kenmerkende eigenschappen zijn van je vorige partners. Wat zijn de overeenkomsten? En wat kenmerkt jouw ouders sterk? Die overeenkomstige eigenschappen duiden meestal op datgene wat bij jou vertrouwd voelt. Als dat bijvoorbeeld sociaal, betrouwbaar, communicatief of respectvol is heb je geluk. Maar die overeenkomstige eigenschappen kunnen bijvoorbeeld ook emotionele afstand, zich niet willen binden, narcisme of egoïsme zijn. In dat laatste geval voelt een “foute man” bij jou vertrouwd. De kans is groot dat je in de toekomst onbewust weer iemand uitzoekt die vertrouwd voelt en dus fout is. Daarom gaat het telkens mis!

Hoe voorkom je dat je volgende partner weer de verkeerde is?

Als je erachter gekomen bent om welke specifieke eigenschappen het gaat, kun je bij elke potentiële partner nagaan of hij daaraan voldoet. Is het ook bij hem een eigenschap die sterk naar voren komt? Zodra je merkt dat dat inderdaad het geval is, is het belangrijk dat je hier niet in meegaat. Dat loopt toch op niets uit.

Herken je eigen gedrag

Maar je loopt dit soort voor jou “verkeerde types” niet voor niets steeds weer tegen het lijf. Jij gedraagt je namelijk op een bepaalde manier, waardoor je die mannen aantrekt. Als je je als vrouw (onbewust) heel meegaand of onderdanig gedraagt, ben je de ideale partner voor een dominante man die je geen ruimte geeft. En als jij het bijvoorbeeld moeilijk vindt om je grenzen aan te geven ben je de ideale partner voor een man die geen grenzen herkent of respecteert. Het is dus belangrijk je bewust te worden van je eigen gedrag en dit te veranderen als je telkens foute mannen aantrekt. Door aandacht te besteden aan het aanleren van nieuw gedrag, waarmee je wel de juiste partner kunt aantrekken, kom je eerder tot een succesvolle relatie. verkeerde man

 

Dit artikel schreven we samen met Meinou Lambeck & Hans Gierkink van Singlecoaching. Zij coachen singles bij het vinden van een fijne en duurzame relatie.

 

Tip!

Ken je onze slimme en innovatieve app al, die ervoor zorgt dat je singles vindt met wie je écht iets gemeenschappelijks hebt? Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: waar je komt zegt iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past! Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk aan je favoriete museum, park, sportclub, koffiebar, winkel, bioscoop of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou. Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Probeer de app ook! Je kunt Plekk nu gratis downloaden in de app stores:

app-storenl_badge_web_generic

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X