Datingtips Relaties

De perfecte match, maakt die gelukkig?

onderhandelaar, match
Geschreven door Redactie

Op datingapps en -sites is de ‘perfecte match’ het hoogste wat je kunt bereiken. De technologie maakt het je daarbij ook gemakkelijk om te zoeken met behulp van een fijnmazige selectie van interesses en voorkeuren. Lang leve de technologie! Of… toch niet? Zijn al die gemeenschappelijke kenmerken wel een voorwaarde voor een langdurige, stabiele relatie? perfecte match

“Het lijkt een goede match, maar misschien is de één geobsedeerd door fantasy-boeken en wil de ander haar liefde voor reisverhalen graag delen”
Wanneerje op zoek gaat naar een partner, dan zoek je waarschijnlijk iemand die dezelfde smaak, interesses en algemene levenshouding heeft. We hebben het idee dat hoe meer overeenkomsten we hebben, hoe beter de relatie zal zijn. In het begin is het inderdaad handig als je gespreksstof hebt en gezamenlijke activiteiten kunt ondernemen, die jullie beiden boeiend vinden. Maar op de lange termijn neemt de relevantie daarvan af. Inderdaad, de persoon die het best bij je past is niet de persoon die dezelfde interesses heeft, maar iemand die op een respectvolle, intelligente en handige manier met jou kan onderhandelen over de verschillen.

Dezoektocht naar gemeenschappelijke interesses is gevaarlijk. Wat dacht je van twee mensen die van lezen en sport houden? Het lijkt een goede match, maar misschien is de één geobsedeerd door fantasy-boeken en wil de ander haar liefde voor reisverhalen graag delen. En de één wil naar een hockeywedstrijd, terwijl de ander elke vrije dag zou willen besteden aan kitesurfen. Dus de verleiding is groot om de zoektocht te verfijnen. Maar dit gaat al snel escaleren, het leidt tot belachelijke detailniveaus. Iemand zoekt een partner die houdt van diepzeeduiken, de boeken van Stephen King, kamperen in de Dordogne in september en die D66 stemt (maar ook strategisch stemmen niet schuwt). Maar zelfs als deze persoon al bestaat, nog beschikbaar is en ze vinden elkaar, dan nog gaan er in de toekomst discussies ontstaan. Over de kleur van de gordijnen, de naam voor de baby die eraan zit te komen, het wel of niet gebruiken van servetten of de ethiek van gaswinning in Noordoost Groningen.

Alseen stel langere tijd bij elkaar is, dan zijn de issues die spelen juist de zaken waarin de twee personen van elkaar verschillen. De dingen die ze minder leuk aan de ander vinden, die ze niet delen en waarin ze van mening verschillen. En die zijn er altijd, gewoon vanwege het feit dat het om twee verschillende personen gaat. Dat is de echte uitdaging van een relatie. Hoe ga je om met de verschillen, hoe onderhandelen jullie, hoe maken jullie ruzie? Daar zou de focus meer op moeten liggen dan op de overeenkomstige interesses. Lukt dat goed, dan geven die gesprekken en discussies een relatie juist een goede dynamiek. Zouden jullie echt álles hetzelfde willen doen en dezelfde mening hebben, dan zou dat toch oersaai zijn? Nee, affectie en intimiteit ontstaan juist ook doordat er verschillen zijn. Geanimeerde meningsverschillen en gesprekken brengen je juist dichter bij elkaar.

Zoekje je partner op zijn gemeenschappelijke interesses uit, dan loop je het gevaar dat je in paniek raakt als jullie erachter komen dat er toch verschillen zijn en jullie het niet altijd met elkaar eens zijn.  Dan moeten jullie de confrontatie met elkaar aangaan en dat is vaak nog niet zo eenvoudig. Die paniek zorgt ervoor dat veel relaties bij de eerste de beste hobbel verbroken worden.

Dusin plaats van je zoekcriteria nog meer te verfijnen, waardoor je zoekgebied nog kleiner wordt, kun je je vriend(in) beter selecteren op hoe die zich gedraagt als er ergens een kleine mismatch blijkt te zijn. En die is er onvermijdelijk in echte relaties. Het gaat om de vaardigheid om met jullie verschillen om te gaan. Die vaardigheid moet je zoeken in de ware! En dat gaat gepaard met een open mind, respect en tolerantie, de drie karaktereigenschappen die essentieel zijn. De perfecte match bereik je pas na een tijd bij elkaar te zijn geweest, het zou geen voorwaarde voor een relatie moeten zijn.

Trouwens, er zijn ook mensen die argumenteren dat gelijkenissen juist aantrekkelijk zijn!

Bekijk ook dit leuke filmpje van the School of Life ter illustratie.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X