Daten Datingtips

Pijnlijke stiltes: hoe voorkom je ze?

app , daten, dating app , datingapp, gesprek, incheck app ,pijnlijke stilte, Plekk ,Plekk datingapp , Plekk-app , stilte , Trendin Checkin , Trending Checkin , pijnlijke stiltes
Geschreven door Redactie

Pijnlijke stiltes zijn, tja…. pijnlijk.

Je ontmoet elkaar voor het eerst, jullie beginnen over koetjes en kalfjes te praten en het is best gezellig. Je praat over hoe je naar jullie date-locatie bent gekomen (“De trein had maar een paar minuten vertraging, dus dat viel wel mee”), het weer (“Morgen gaat het weer regenen, balen!”) en je laat hem weten hoe lang je al op deze datingsite zit (“Ik heb me pas een paar maanden geleden ingeschreven en heb tot nu toe nog met niemand anders afgesproken”). Dan stel je jouw van tevoren bedachte vragen aan hem en hij beantwoordt ze kort. Je kunt jullie small talk conversatie nog eventjes rekken, maar dan is het op, jullie gespreksstof. Je voelt een lichte paniek opwellen, want hij zit eraan te komen: de PIJNLIJKE STILTE.

In plaats van: “Hoe zie je jezelf over 10 jaar?” kun je beter vragen: “Wat doe je op je zaterdagavonden over 10 jaar?” Of: “Waar woon je over 10 jaar?”
Je hersenen gaan als een razende tekeer: “Wat zou hij nu denken, wat zou hij van mij denken, hij denkt zeker dat ik nietszeggend ben? Nou ja, dat is nú wel zo, maar normaal gesproken heb ik echt wel wat te vertellen, hoor! Zal ik over het weer beginnen? Oh nee, dat onderwerp hebben we al gehad.” Je begint je af te vragen waar je anders altijd over praat, waar gaan die urenlange gesprekken met vriendinnen ook alweer over? En waar praten de mensen aan jullie buurtafeltje in het café eigenlijk over? Je probeert ze af te luisteren om inspiratie op te doen, maar dat gesprek gaat over mensen die je niet kent, het zegt je niks. Je zoekt om je heen of je een onderwerp ziet waar je over kunt praten. Maar je hebt een black-out…en er vallen pijnlijke stiltes in je vastgelopen gesprek.

Herken je dit? Dan kun je deze tips vast wel gebruiken om vervelende, pijnlijke stiltes te vermijden.

1Stel slimme vragen, geen sollicitatie-vragen

Bereid jullie date voor. Het klinkt misschien geforceerd, maar het zal je niet alleen helpen om stiltes te voorkomen tijdens een eerste kennismaking, het zal jullie ook een boeiendere conversatie opleveren. Bedenk enkele vragen aan de hand van het profiel op de datingsite of jullie conversatie via email of chat. Basisvragen zijn altijd goed (“Waar kom je vandaan?”, “Wat voor werk doe je?”), maar breidt ze uit met waarom-vragen. Hiermee graaf je wat dieper en kom je meer te weten over zijn beweegredenen. Vervolgens kun je vragen naar favorieten en herinneringen. Als hij van koken houdt: “Wat is je favoriete recept?” Wanneer hij vertelt over zijn vakanties als kind met zijn ouders: “Wat is je mooiste herinnering aan die vakanties?” Wanneer hij gepassioneerd over zijn werk vertelt: “Wat was het moment dat je besloot dat je dat wilde gaan doen?”

2Doe uitspraken over de ander

Een krachtige manier om te laten weten dat je goed geluisterd hebt is om een positieve uitspraak over hem te doen, tijdens jullie gesprek. “Je lijkt me iemand die echt …. is.”. Als je het niet zeker weet, dan kan het geen kwaad om dat statement toch te maken. Aan zijn reactie merk je dan of je het goed begrepen hebt, of dat hij eigenlijk heel anders in elkaar zit. En het is ook boeiend om van hem te horen hoe hij over zichzelf denkt. Het levert in ieder geval interessante gespreksstof op. Hou het altijd positief, hij zal een compliment zeker kunnen waarderen.

3Bereid jouw verhaal voor

Pas op dat je niet alleen maar vragen stelt, vooral introverte mensen hebben die neiging. Vertel ook je eigen verhaal (waarschijnlijk vraagt hij daar wel naar). Als je het zo voorbereidt dat het een leuk, onderhoudend verhaal wordt dat niet te kort en ook niet te lang is, leert hij je goed kennen. Blijf wel jezelf natuurlijk, ga niet overdreven grappig of stoer proberen te doen. Noem behalve de feiten ook je overwegingen en vertel hoe de weg ernaartoe voor je is geweest. Dus in plaats van: “Ik ben lerares”, kun je ook zeggen: “Ik kom uit een familie van docenten, kennelijk zit het in ons bloed. Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken, het persoonlijke contact is belangrijk voor me. En ik breng graag mijn kennis over. Daarom ben ik die lerarenopleiding gaan doen en nu heb ik hier een baan gevonden.” Als je denkt aan de eerste keer dat je over je werk of je passie nadacht en wat er toen in je omging, kun je dat gevoel dat het gaf misschien weer naar boven halen. Als je dat weet over te brengen op de ander, dan geeft dat veel inzicht in jouw persoonlijkheid.

4Stel open vragen

Open vragen leveren meestal een beter gesprek op dan gesloten vragen. Maar maak de open vragen niet te algemeen. In plaats van: “Hoe zie je jezelf over 10 jaar?” kun je beter vragen: “Wat doe je op je zaterdagavonden over 10 jaar?” Of: “Waar woon je over 10 jaar?”. Denk aan de ‘w’-woorden: welke, waar, wie, waarover, waarmee en wat. En vraag er altijd achteraan: “Waarom?” als hij zelf geen toelichting geeft. Wil je echt een band opbouwen met je date, dan kan het geen kwaad om persoonlijke vragen te stellen, waardoor hij zich enigszins kwetsbaar op moet stellen. Beantwoord vervolgens die vragen zelf ook, zodat hij niet het gevoel heeft dat hij zichzelf helemaal bloot geeft, terwijl jij alleen maar vragen stelt.

Tien voorbeelden van open vragen:

  • Wat is het leukste dat je vandaag gedaan of meegemaakt hebt?
  • Welke superheldenvaardigheid zou jij graag willen hebben?
  • Op welke prestatie ben je trots, terwijl je zeker weet dat je het nooit nog een keer zou doen?
  • Waarmee zou je beroemd willen worden?
  • Wat is je mooiste jeugdherinnering? En wat de vervelendste?
  • Als je nu (gratis) een nieuwe studie zou kunnen doen, welke zou dat dan zijn?
  • Als je één goede eigenschap mocht uitkiezen die je zo zou kunnen krijgen, welke zou dat dan zijn?
  • Met wie zou je weleens uit eten willen gaan?
  • Als je wist dat je over een jaar zou overlijden, wat zou je dan veranderen in je huidige leven?
  • Wat zou je als eerste redden uit je huis als die in brand zou staan (nadat alle mensen en dieren in veiligheid zijn gebracht)?

Dit zou je moeten helpen om een geanimeerd gesprek met elkaar te voeren, zonder pijnlijke stiltes en zonder dat het te geforceerd wordt.

Vraag je je af wat hij van je vindt tijdens die eerste date, lees dan ‘Zijn lichaamstaal verraadt of hij je aantrekkelijk vindt!’.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X