Daten online Datingtips

Pas op de gevaren van online dating!

gevaren online dating
Geschreven door Redactie

Grote kans dat jij je weleens op het online datingpad hebt begeven! Online daten is helemaal geaccepteerd en een handige manier om met een potentiële partner in contact te komen. Maar er kleven ook risico’s aan, die je zeker moet kennen! Je weet waarschijnlijk al dat je voorzichtig moet zijn met het gebruiken van je volledige naam, het vermelden van telefoonnummers of e-mailadressen op datingsites, net als met het plaatsen van intieme foto’s. Maar er zijn ook steeds meer verhalen van mensen die zijn opgelicht. Vaak leidt het alleen tot gezichtsverlies, soms gaat het om een paar euro, maar soms worden mensen voor maar liefst

“Hij heeft een ticket geregeld om naar je toe te komen, maar hij beweert dat het ticket gestolen is”
tienduizenden euro’s opgelicht. Niet zelden schamen mensen zich ervoor en durven ze er niet mee naar buiten te komen om bijvoorbeeld aangifte te doen. Hierdoor kunnen de oplichters makkelijk hun praktijken voortzetten en moet je dus op je hoede blijven!

Maarwat zijn nou precies die gevaren van online dating en hoe merk je of je er mee te maken hebt? En wie zijn die mensen of instanties eigenlijk die internetdaten misbruiken? We onderscheiden vier verschillende types:

1.Datingsites die je met nepprofielen willen verleiden om met die profielen te communiceren, en dat kan alléén met een betaald abonnement! Erotische datingsites plaatsen zelf vaak profielen van de mooiste mannen en vrouwen om je te lokken. Wanneer je je ingeschreven hebt krijg je verrassend snel een paar leuke berichtjes. Wow, denk je dan, dat loopt lekker! Maar wil je terugschrijven dan moet je eerst betalen voor credits of een abonnement. Vaak heeft één eigenaar meerdere van deze datingsites, waarbij alleen het uiterlijk van de sites wisselt, maar de profielen gelijk zijn. De mailtjes worden vaak automatisch gegenereerd en je zult waarschijnlijk nooit echt een date met iemand hebben. De sites houden je aan het lijntje om via hun (betaalde) systeem te communiceren. Vrijwel altijd weggegooid geld!

2.Datingsites die je met een nepprofiel willen verleiden om je in te schrijven bij een andere datingsite. Een datingsite (X) plaatst nepprofielen op een andere, meestal wél betrouwbare datingsite (Y). Wanneer je je op datingsite Y inschrijft, krijg je een mailtje om je te verleiden om lid te worden van malafide site X. Het zijn berichten die vaak in groten getale tegelijk worden verstuurd en ze luiden dan zoiets als: ‘Wat een leuk profiel heb je! Zoek me even op op datingsite X, want ik ga mijn profiel hier namelijk verwijderen.’ Ze lokken je dus naar datingsite X, waar je vanzelfsprekend moet betalen om je in te schrijven of om te kunnen communiceren. De rechter heeft deze praktijken onlangs verboden en het is dus de moeite waard om, als je dit meemaakt, het te melden bij de betrouwbare datingsite waar je begon.

3.Datingsites die nepprofielen hebben aangekocht om hun ledenbestand te vergroten. Veel sites willen meer profielen op hun site hebben, om meer leden te trekken. Want wie schrijft zich nou in op een beginnende site, die nog nauwelijks leden heeft? Deze nepprofielen zijn aan te kopen met tienduizenden tegelijk voor elk gewenst land. De verkopers van deze profielen geven niet aan hoe ze aan de profielen komen. Maar wanneer je geen antwoord op je berichtje krijgt, kun je te maken hebben met zo’n nepprofiel. Gelukkig is dit verder redelijk onschuldig en zal het je niet meer kosten dan een paar minuten van je tijd voor het schrijven van het bericht. Behalve natuurlijk als je een betaald lidmaatschap afsluit vanwege alle boeiende leden op de site, die eigenlijk helemaal niet blijken te bestaan.

4.Mensen die om geld vragen, nadat je een goede band met ze hebt opgebouwd via een datingsite. Deze zogenaamde scammers verdienen hun geld met praatjes over zieke ouders, verloren vliegtickets en spoedoperaties. Het is de gevaarlijkste vorm van datingfraude. Het gaat om professionele criminele bendes, vaak uit Afrika of Oost-Europa en ze gebruiken de leden van datingsites in westerse landen om rijk mee te worden. Op deze oplichters gaan we wat uitgebreider in.

Hoe gaan scammers te werk?

Jeregistreert je bij een dating website of online community. Iemand neemt contact met je op omdat hij (waar we ‘hij’ schrijven kan ook ‘zij’ bedoeld worden!) in je geïnteresseerd is. Jullie communiceren regelmatig met elkaar en langzamerhand krijgen jullie een band met elkaar. De berichtjes worden steeds intiemer. Je krijgt een mooie foto opgestuurd (eigenlijk is hij te mooi om waar te zijn), hij geeft je een schattige bijnaam en noemt je vaak ‘darling’, ‘love’ and ‘sweetheart’. Ook staan er vaak citaten in de berichten. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het dus ook!

Decriminelen wachten het moment af waarop ze het idee hebben dat je hem vertrouwt, dat je sympathie hebt opgebouwd en misschien zelfs wel verliefd bent geworden. Op dat moment komt er een ‘probleem’ boven water waarvoor geld nodig is. Bijvoorbeeld:

 • Hij heeft een ticket geregeld om naar je toe te komen, maar hij beweert dat het ticket gestolen is.
 • Een familielid of iemand die hij kent is ziek en hij is verantwoordelijk voor die persoon. Hij vraagt je geld voor een medische behandeling.
 • Hij beweert dat hij een erfenis heeft liggen, maar dat hij eerst even geld nodig heeft om die vrij te kopen.
Hetlijken vaak tijdelijke problemen, het geld zal zo snel mogelijk teruggestort worden. Maar als je eenmaal geld gestuurd hebt, blijft de criminele bende je vragen om meer geld, want er is nog een andere medische behandeling of spoedoperatie nodig of er is weer iets gestolen. Het gaat vaak om tienduizenden euro’s in totaal!

Alsje seksueel getinte foto’s hebt gestuurd, kunnen de fraudeurs die gebruiken als chantagemiddel. Ze dreigen de foto’s naar familie, vrienden of collega’s te sturen als je niet ingaat op het verzoek om geld te sturen. Jouw webcambeelden hebben ze opgenomen en worden eveneens als dreigmiddel gebruikt.

Hoe herken je ze?

 • De communicatie verloopt meestal in het Engels en zijn naam is ook Engels.
 • Hoewel de berichten uit bijvoorbeeld Nigeria komen, beweert hij dat hij in Canada, Australië of een ander Engelssprekend land woont.
 • Hij lijkt wel een model of acteur op de foto en misschien is hij dat ook wel. Foto’s van vrouwen zijn vaak overdreven sexy.
 • Vaak is het leeftijdsbereik waarin ze zoeken hoog (het maakt ze niet uit of je 18 of 80 bent, als je maar geld stuurt). Wanneer jij boven de 40 bent, heb je meer kans om met dit soort mensen te maken te krijgen, want ze gaan ervan uit dat je dan veel geld hebt.
 • Er staan veel typefouten in zijn berichten en er worden verschillende lettertypes gebruikt (vanwege plak- en knipwerk).
 • Je merkt dat hij veel aan je vraagt en dus heel geïnteresseerd in je lijkt, maar je krijgt niet veel over hem te weten. Zelfs basisgegevens zoals waar hij werkt en waar hij precies woont geeft hij niet prijs of alleen heel oppervlakkig. Soms is de informatie zelfs tegenstrijdig.
 • Hij communiceert liever niet via de datingsite, maar geeft de voorkeur aan middelen daarbuiten, zoals email, sms en whatsapp.
 • Waarschijnlijk vraagt hij pikante foto’s van je en je kunt het verzoek krijgen om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam, vooral als je een vrouw bent. Andersom kan helaas niet, hij heeft geen webcam of die is net toevallig kapot gegaan.

Wat kun je doen om te checken of het nep is?

 • Je kunt zijn profielfoto op Google afbeeldingen proberen op te zoeken. Vaak blijkt het een foto van een acteur of model te zijn.
 • Twijfel je, dan is het goed om te vragen of de ander wil Skypen. Check dan of hij echt reageert op wat jij zegt of vraagt. Vraag bijvoorbeeld even of hij zijn hand wil opsteken of een ander gebaar wil maken. Zo weet je zeker dat je niet naar een van tevoren opgenomen video zit te kijken!
 • Check zijn foto’s goed, zie je iets op de achtergrond wat erop wijst dat de foto in een ander land is genomen dan hij beweert?
 • Check zijn naam, e-mailadres of andere informatie die je van hem hebt op websites zoals fakerslijst.nl als je twijfelt over de persoon met wie je contact hebt. Komt hij niet in de lijst voor, dan is dat geen garantie dat hij betrouwbaar is. Komt hij er wel op voor, dat weet je zeker dat het niet goed zit.

Wat doe je als je met een scammer te maken hebt?

Alseerste verbreek je direct het contact en rapporteer je deze persoon aan de datingwebsite. Ook is het goed om fraude te melden aan de fraudehelpdesk en aangifte te doen bij de politie. Vertrouw je instinct als je twijfelt!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X