Datingtips Onderzoek

Wensenlijstje bij het daten, zin of onzin?

wensenlijstje, datecriteria, daten
Geschreven door Redactie

Heb jij ook een wensenlijstje met criteria waar je toekomstige vriend aan moet voldoen? Als je het niet op papier of op je online datingprofiel hebt staan, zit er vast wel zo’n lijstje in je hoofd. Staat er bij jou ook op dat hij betrouwbaar en lief moet zijn, gevoel voor humor moet hebben en dat hij zichzelf goed verzorgt? Misschien noem je wel bepaalde interesses die hij moet hebben of juist niet moet hebben, een specifieke politieke voorkeur of een haarkleur die je aanstaat? Dit lijken allemaal goede criteria, maar de vraag is of ze je echt gaan helpen bij het zoeken naar de perfecte partner.

Onderzoekheeft uitgewezen dat wanneer we online gaan daten we deze criteria een grote rol laten spelen: we nemen alleen contact op met mannen die aan onze wensenlijst voldoen. Maar als we eenmaal zo’n man in levende lijve ontmoeten en we voelen ons aangetrokken tot hem, gebeuren er rare dingen. We vergeten ons lijstje of interpreteren onze wensen plotseling anders.

Onze hormonen hebben dan de touwtjes in handen en we gaan op ons gevoel af!
Hoedat komt? Volgens de onderzoekers overschaduwen onze gevoelens op zo’n moment onze rationele kant. Vooral als we de man in kwestie aantrekkelijk vinden kunnen we niet meer goed nadenken. Onze hormonen hebben dan de touwtjes in handen en we gaan op ons gevoel af! We vergeten niet alleen ons wensenlijstje, het kan het ook gebeuren dat we wat flexibeler omgaan met die eisen! We praten dus het een en ander goed voor onszelf. Liefde werkt niet rationeel!

Eenvoorbeeld uit het onderzoek: een man had als eigenschap genoteerd dat hij trots op zichzelf was. De vrouwen beoordeelden dat op papier niet als positief en associeerden trots op jezelf zijn met ‘verwaand’ zijn. Hij zou vast een opschepper zijn, die zichzelf beter vindt dan zijn medemensen. Maar toen ze hem daadwerkelijk ontmoetten bleek hij erg aantrekkelijk en associeerden ze ‘trots’ plotseling met ‘zelfverzekerd’. Ze overtuigden zichzelf er dus van dat hun nieuwe, aantrekkelijke date aan hun wensenlijstje voldeed en dus hun ideale man was.

Nuis er recent onderzoek gedaan waaruit opvallende resultaten naar voren zijn gekomen. Het blijkt namelijk tóch nuttig te zijn om zo’n lijstje op te stellen en te gebruiken als je gaat daten! Hoewel je eerste aantrekking gebaseerd is op je gevoel, en je wensenlijstje dus even naar de achtergrond verdwijnt, is het daarna voor de lange termijn wel degelijk relevant in hoeverre jullie lijstjes overeenkomen! Hebben jullie veel soortgelijke punten op jullie lijstjes staan, dan is dat een goed teken en is er een grotere kans dat jullie relatie stabiel en langdurig zal zijn. Het is niet nodig dat je op ieder punt aan elkaars eisen voldoet, maar het is wel belangrijk dat jullie lijstjes grotendeels op elkaar lijken.

Weereen andere studie heeft aangetoond dat je ook de ideeën over een relatie met elkaar zou moeten vergelijken om te zien of jullie een goede match zijn. De onderzoekers onderscheiden twee ideeën of theorieën: de theorie die uitgaat van ‘groei’ en de theorie die uitgaat van het ‘lot’, een meer zwart-wit theorie dus. We zijn ons er meestal niet van bewust dat we geloven in zo’n theorie, maar hij kan van grote invloed zijn op hoe we ons gedragen bij het daten.

Mensendie de groei-theorie aanhangen geloven dat je moet werken aan een goede relatie en dat het tijd kost om die te ontwikkelen. Mensen die in de zwart-wit-theorie geloven denken dat een relatie werkt of niet, dat de ander de ware is of niet. Je kunt er volgens hen zelf weinig aan doen. Wanneer een relatie in een moeilijke fase komt, gaan de partners die allebei geloven in de groei-theorie aan de slag om te werken aan hun relatie. Maar is er één zwart-wit-partner die gelooft in het ‘lot’ dan wordt het ingewikkelder. Zo’n relatie houdt vaak geen stand. Wanneer beide partners de zwart-wit-theorie aanhangen zijn ze vaak veerkrachtig als het om conflicten gaat. Ze schikken zich in hun lot, waardoor zo’n relatie juist weer wél lang stand kan houden. Zolang jullie dus dezelfde theorie aanhangen, is er een match en heeft jullie relatie een grote kans van slagen!

Omsnel te kunnen checken of je een match bent met die leuke jongen is het daarom goed om naar zijn wensenlijstje te vragen en die eens naast de jouwe te leggen. Praat er samen over: waarom staat er op jouw lijstje ‘betrouwbaar’ en op zijn lijstje niet, of andersom? Daarnaast is het goed als jullie beide nadenken of je meer gelooft in een relatie die moet groeien of dat je meer een zwart-wit denker bent. Zitten jullie op één lijn, dan is dat een goede basis voor een lange en gelukkige relatie!

Een wensenlijstje kan er ook voor zorgen dat je te kritisch wordt in het zoeken naar een relatie. Dan hindert je dat bij het vinden van de liefde!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X