Daten Datingtips

Word jij Facebookvrienden met je date?

wat zijn afknappers, daten, dating app, datingapp, facebook, Plekk, sociale media, vriendschapsverzoek
Geschreven door Redactie

Stel je bent sinds kort aan het daten en het gaat eigenlijk wel lekker. Jullie zijn gek op elkaar en er lijkt echt iets op te bloeien! Maar dan stuurt hij je een vriendschapsverzoek op Facebook of Insta. Wat doe je? Is Faceboekvrienden worden handig?

Uiteraardcheck je zijn profiel alvast even zonder vrienden te worden, als je dat nog niet al had gedaan. Maar helaas, zijn privacy-instellingen zijn scherp afgesteld en je ziet eigenlijk niks. Kun jij je nieuwsgierigheid bedwingen en nog even wachten met het accepteren van zijn verzoek? Dan doe je het goed! Want stel dat je wel op zijn verzoek ingaat… dan kan dit gebeuren:

Je checkt zijn relatiestatus en die staat op: ‘in een relatie’. Wat?? Lees je dat goed?

  • Je checkt zijn relatiestatus en die staat op: ‘in een relatie’. Wat?? Lees je dat goed? Ach, hij zal wel vergeten zijn het aan te passen, sinds een half jaar is hij weer vrijgezel. Zegt hij. Misschien klopt dat ‘vergeten’ toch niet? Hij leek zich laatst een keer te verspreken of verslikte hij zich toen echt in zijn curry? Die was ook wel erg pittig, toch?!
  • Je checkt zijn foto’s in de verschillende albums. Wow, wat is hij toch leuk, zulke guitige oogjes en toch een stoere blik! En dat is nu jouw man aan het worden! Je leest de commentaren bij de allerleukste foto. Wat schattig, zijn moeder heeft ook gereageerd! Allemaal vrienden die proberen grappig te zijn, de één wat meer geslaagd dan de ander. En zou dat zijn broer zijn, die heeft dezelfde achternaam en lijkt wel een beetje op hem? En hé wacht, ene Sanne, wat schrijft zij nou? “LOL, je was zoooooo schattig die avond! xxx”. En dat was, even kijken, twee weken geleden. Maar toen hadden jullie toch al…?
  • Je checkt Sanne. Ze ziet er goed uit en heeft een grote bos rode krullen. En je weet dat hij van rood haar houdt. Zelf lijk je er niet op, met je korte, blonde haar. Kijk, ze heeft 821 vrienden. Madame Populair!
  • Je checkt Sanne’s tijdlijn. Haar laatste activiteit, eergisteren: een foto van haar superslanke lijf in bikini, bij het zwembad, verleidelijk glimlachend in de camera. Nou ja, het zal wel, moet ze zelf weten. Hé kijk, je date heeft die foto geliked!

Zokan het dus gaan. Je wordt er zenuwachtig van, krijgt neurotische trekjes en struint Facebook af op zoek naar meer en meer informatie. Maar wat moet je met al die informatie? Ter sprake brengen of niet? Proberen alles weer te vergeten? Zo leidt iemands Facebook verleden tot veel speculaties en achterdocht. In de meeste gevallen onnodig! Maar het maakt je wel onrustig.

Kenje de uitdrukking ‘Ignorance is bliss’?  Recent onderzoek heeft het echt uitgewezen: de onderzoeksdeelnemers die niet actief van Facebook gebruik maakten ervoeren veel minder conflicten binnen hun relatie, er was minder sprake van vreemdgaan en de relaties werden minder vaak verbroken. De verklaring van de onderzoekers: er is minder aanleiding en dus ook minder risico op jaloezie, die veroorzaakt kan worden door openbaar Facebookcontact met eerdere liefdespartners of andere potentiële bedreigingen van je relatie. De resultaten gelden overigens alleen voor relaties die minder dan drie jaar lang duurden. Dus zit je in de ‘Ik wil alles van je weten’ fase, wordt dan geen vrienden op sociale media, het werkt jaloezie en achterdocht in de hand. Maar zit je in de ‘dat verhaal heb je al duizend keer verteld’ fase dan vormt Facebook geen bedreiging meer.

Nietalleen jaloezie kan een probleem worden als jullie besluiten Facebookvrienden te worden. Wat er ook kan gebeuren:

  • je leest en ziet dingen over hem die je eigenlijk niet wilt weten, oftewel: too much information! Hij was laatst ziek en had buikgriep. Gatsie! Zijn moeder noemt hem ‘Prinsje’. Nou ja! En op die vakantiefoto in Noorwegen draagt hij sokken in zijn sandalen. Echt, zie je dat goed?!

of:

  • hij heeft maar 37 vrienden.
  • zijn vrienden zien er suf uit.
  • de Toppers staan in zijn muziek-likes.
  • jullie hebben een gemeenschappelijke Facebookvriend, namelijk die botte collega van je…

Allemaaldingen die je misschien kunt accepteren als je hem beter leert kennen en weet wat zijn sterke punten zijn. Maar in de beginfase zou het je onzeker kunnen maken of er kan zelfs een afknapper boven water komen. En misschien laat je dan een mooie relatie lopen vanwege een onbenullig puntje! Maar wellicht is het andersom nog wel erger: hij kan nu alles over jou te weten komen! Die informatie die je bewust (nog even) achtergehouden had! Heb je daar weleens over nagedacht?

Hebje genoeg emotionele controle over jezelf om nog geen Faceboekvrienden te worden? Dan staat jullie niets in de weg voor een lange en gelukkige relatie!

In het artikel ‘Online daten maakt van ons allemaal privé-detectives‘ wordt het gebruik van sociale media gestimuleerd, in bovenstaand artikel juist afgeraden. Wat vind jij? Laat het ons weten in het commentaar onder dit artikel of bij onze Facebookpost.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X