Datingtips Mannen

Praten over zijn ex: doen of niet doen?

nee zeggen, zijn ex, aantrekkelijk, plekk
Geschreven door Redactie

Het is een van de meest genoemde afknappers: hij gaat praten over zijn ex! Toch levert praten over zijn ex je waardevolle informatie op. Waarschijnlijk heb je het zelf niet door, maar als je een man ontmoet en hij blijkt een aantrekkelijke ex-vriendin te hebben, vind jij hem ook aantrekkelijk! Het is een vorm van kopieergedrag, dat al langere tijd in veel onderzoeken bij dieren geobserveerd wordt. Er ligt, zoals zo vaak, een evolutionaire oorzaak aan ten grondslag.

Genetische oorzaak

Bij dieren, vooral jonge vrouwelijke dieren, is het praktisch om dezelfde partner te kiezen als andere vrouwtjes. Het heeft eigenlijk te maken met een tekort aan informatie. In plaats van zelf alles uit te zoeken en uit te proberen, weet het vrouwtjesdier bijna zeker dat ze goed zit als ze hetzelfde mannetje kiest om te paren als een ander -liefst meer ervaren- vrouwtje. Het draait bij dieren nu eenmaal om één ding: het sterkste en meest fitte mannetje uitzoeken voor een sterk nageslacht. En waarom zou je dat niet effectief aanpakken door de keuze van andere vrouwtjes te kopiëren?

Ook bij mensen

Inmiddels is bekend dat dit gedrag ook bij mensen voorkomt. Een bekend voorbeeld is een onderzoek waarbij vrouwen de aantrekkelijkheid van mannen bepalen aan de hand van foto’s. Sommige mannen werden afgebeeld met een partner en andere alleen. De mannen met partner werden veel aantrekkelijker gevonden!

De reden is eigenlijk hetzelfde als bij dieren. Als iemand nooit een langdurige relatie heeft gehad, dan is er vast iets mis met die persoon. Daar ga je van uit, ook al ken jij hem nog niet goed. En als iemand dus een relatie achter de rug heeft, heb je een grotere kans dat dit een goede partner kan zijn. Deze vorm van kopiëren komt vooral voor wanneer de voorgaande partner aantrekkelijk is. Als iemand die zó aantrekkelijk is iets in die persoon zag, dan moet er wel iets bijzonders mee zijn! In de praktijk kan dit eenvoudigweg betekenen dat als je iemand leert kennen, je geïnteresseerd vraagt naar zijn liefdesverleden. Praten over zijn ex levert dus relevante informatie op! Maar het is ook bekend dat veel vrouwen vallen op een man mét een relatie.

Vooral vrouwen

Het prefereren van een partner met een aantrekkelijke ex komt vooral bij vrouwen voor. Vrouwen stellen veel complexere eisen aan een man dan andersom. De man moet fit zijn, aantrekkelijk, intelligent en zorgzaam, zich willen binden, en nog veel meer! Hoe complexer de eisen, hoe lastiger uit te vinden of iemand aan al die eisen voldoet. En dus hoe sneller kopieergedrag voor de hand ligt. En net als bij dieren is dit effect sterker bij jongere vrouwen dan bij meer ervaren vrouwen.

Er zijn grenzen!

Er zit overigens wel een grens aan deze vorm van aantrekkingskracht. Onderzoek wijst uit dat als iemand meer dan vijf partners heeft gehad, de aantrekkingskracht een stuk minder wordt. Dat wordt dan weer gezien als te grote promiscuïteit of gebrek aan de capaciteit om zich te binden.

Praten over zijn ex wordt door vrouwen vaak als afknapper gezien! Maar het kan dus geen kwaad om eens naar zijn verleden te vragen: het geeft je informatie die je intuïtief veel tijd en moeite bespaart. Mits hij volledig over deze relatie heen is en toe is aan een nieuwe vriendin! En liefst ook weer makkelijk naar een ander onderwerp kan overstappen…

Verbroken relaties zijn altijd moeilijk. Wanneer kun je ex vergeten? En weet jij wat de ultieme wraak op je ex is?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X