Datingtips Relaties

Downdaten: kan dat werken?

downdaten, daten, lager opgeleide man, lager opgeleid
Geschreven door Redactie

Je hebt gestudeerd, een goede baan en net een lange werkdag achter de rug. Zou jij dan gecharmeerd kunnen zijn van een lief sms-je met spelfouten of een nekmassage van twee loodgietershanden? Oftewel: daten met een lager opgeleide man, ook wel downdaten genoemd, kan dat voor jou werken? Dit zijn inzichten uit ervaringen van downdaters.

Relatieszijn vaak gebaat bij een zekere vorm van gelijkwaardigheid. Dat zou dus ook moeten gelden voor intelligentie. Het is toch makkelijk als je elkaar snel begrijpt? En een relatie kan gaan sputteren wanneer één van beide partners zich minderwaardig voelt, op zijn tenen moet lopen of zich niet goed kan uiten. Toch bevestigen de uitzonderingen de regel: er zijn succesvolle voorbeelden van ‘downdating’: relaties waarbij zij hoger opgeleid is dan hij.

Downdatenkan toeval zijn. Je viel gewoon als een blok voor die man, ook al blijkt hij lager opgeleid te zijn. Maar tegenwoordig lijkt downdaten een opgelegde keuze te worden: het aantal hoogopgeleide vrouwen is fors gegroeid en juist in de leeftijdsgroep 25-34 jaar zijn er meer vrouwen hoogopgeleid dan mannen. Als moderne single vrouw móet je dus weleens nadenken of het wel echt nodig is om een partner met hetzelfde opleidingsniveau te willen.

EenEen relatie met iemand die lager opgeleid is kent verschillende potentiële uitdagingen:

1Het is moeilijker om te communiceren. Binnen een relatie, en vooral voor vrouwen, is het belangrijk om veel en goed te blijven communiceren. Bij veel relatiebreuken is sprake van slechte communicatie met vooroordelen over de ander en vervreemding als gevolg. Voor lager opgeleiden kan het moeilijker zijn om over de relatie te praten als dat nodig is. Het is voor hen soms lastig om eigen gedrag en emoties of die van de partner te analyseren en begrijpen. Ook valt het voor hen niet altijd mee zich daarover genuanceerd en weloverwogen uit te drukken.

2Belevingswerelden komen niet overeen. Bij een groot verschil in opleiding kunnen ook grote verschillen in belevingswerelden voorkomen. Als je thuis komt van je werk, kan het lastig zijn om over je werk te vertellen of problemen te bespreken. Terwijl je net behoefte hebt aan een sparring partner. Of je wilt in het weekend een leuk museum bezoeken, maar hij wil eigenlijk het gras maaien of sport kijken.

3Ervaringsverhalen van downdaters gaan erg vaak over de reactie van vrienden en familie als je hem meeneemt. Ok, jij hebt gekozen voor een relatie met iemand die lager opgeleid is en kunt hier goed mee om gaan. Maar  vrienden en familie begrijpen het soms niet en kunnen moeilijker met je partner communiceren. Het klikt vaak gewoon niet goed. Dat leidt er toe dat je je permanent opgelaten kunt voelen als je ergens samen heen gaat.

4Verschillen worden vaak in de loop van de tijd groter. Hoogopgeleide partners ontwikkelen zich vaak door. Laagopgeleide partners investeren minder in zichzelf en hun persoonlijke ontwikkeling. Was een opleidingsverschil in het begin nog acceptabel, in de loop van de tijd kan het meer gaan wringen, omdat het verschil groter wordt.

Ondanks de potentiële breekpunten in dergelijke relaties, kan downdaten ook heel goed gaan. Hoe kan dat?

Inde eerste plaats is een mens meer dan het papiertje dat hij of zij behaald heeft. Intelligentie, en zeker emotionele intelligentie, is niet alleen maar een afgeleide van je opleiding. Het kan goed zijn dat hij een prima prater en sociaal vaardig is, ondanks dat hij weinig opleiding achter de rug heeft. Misschien omdat hij geen type was om naar school te gaan. Kijk bijvoorbeeld naar succesvolle ondernemers: regelmatig zie je dat zij erg kort op school gebleven zijn, terwijl ze toch intelligent én succesvol zijn. En andersom: waarschijnlijk ken je ook wel iemand die erg veel geleerd heeft, maar waar je nauwelijks een goed gesprek mee kunt voeren!

Daarnaastis liefde gelukkig meer dan hetzelfde opleidingsniveau hebben! Aantrekkingskracht heeft meestal niets met de opleiding te maken. En: een stabiele relatie kan weliswaar gebaat zijn bij gelijke opleidingsniveaus, maar het hóeft niet. Er kunnen ook andere gemeenschappelijkheden zijn die de motor van de relatie zijn. Misschien houden beide partners van sporten, reizen of lekker eten, ondanks de verschillen in opleiding.

Daarkomt bij dat fysieke aantrekkingskracht een belangrijk aspect van een relatie is. En hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, lijken downdaters het op dit gebied erg goed te doen. Vrouwen met een laagopgeleide man hoor je regelmatig zeggen: “Liefde tussen hoogopgeleiden is lustdodend, zo’n relatie mist het rauwe, ruwe en stoere”.

Oh ja!een man die bijvoorbeeld geen werk heeft of part-time werkt kan ook heel praktisch zijn! Hij kan dan veel in huis doen en de zorg voor de kinderen op zich nemen. Deze taakverdeling creëert een zekere balans die er vroeger ook altijd geweest is, maar dan met mannen en vrouwen in omgekeerde rollen. Waarom zou het ideaal nu ineens gelijkheid moeten zijn? Deze ‘ongelijkheid’ kan juist voor een balans zorgen als beiden deze accepteren en er vrede mee hebben. Toen mannen met hun secretaresses trouwden verschenen er ook geen artikelen over ‘downdaten’!

Singlevrouwen, wijs de minder opgeleide man dus niet meteen af! Ze kunnen veel intelligenter en vaardiger zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. En het is wel degelijk mogelijk om een relatie met een laagopgeleide man te baseren op iets anders dan alleen het papiertje in zijn kast. En als ze dan ook nog eens woest aantrekkelijk zijn…

Waarom kiezen we toch vaak voor een partner die op jou lijkt? Het antwoord vind je hier.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X