Datingtips Relaties

Waarom word ik niet verliefd?

date-type, daten, feromonen, ik word niet verliefd, liefde, verliefd, verliefd worden lukt niet, verliefd, relatie, niet verliefd, waarom word ik niet verliefd, vlinders
Geschreven door Redactie

Waarom word ik niet verliefd?

Heb je jezelf ook weleens afgevraagd waarom je nooit echt verliefd wordt? Je wilt graag een relatie, hebt al heel wat gedate en staat open voor vlinders in je buik. Maar dat lukt steeds niet. Je bent op tweede en derde dates geweest met leuke mannen, maar… niks! Geen speciale klik, geen roze bril, geen wilde passie en romantiek en dat terwijl je dat zo graag wilt. Vrienden denken dat je te kieskeurig bent. Want sommige mannen die je ontmoet hebt leken het allemaal te hebben, ze waren aantrekkelijk, lief, grappig en hadden nog een goede baan ook. Maar je wordt simpelweg niet verliefd en breekt de mogelijke relatie dan maar weer af.

Dit kunnen de redenen zijn:

1. De druk is te groot

Het hele dateproces kan een beetje overweldigend zijn. Het proces van elkaar leren kennen wordt met datingapps en websites al snel een gestandaardiseerd proces. Het daten is een nogal geforceerde manier om elkaar in een paar ontmoetingen genoeg te leren kennen om de beslissing te nemen: gaan we voor een relatie of niet? Daardoor kom je onder druk te staan: bij deze date moet ik het echt weten, we kunnen niet voor een vierde keer op date gaan. Onzin natuurlijk, het is belangrijk om het tijd te gunnen en geen ultimatum te stellen. Je hebt tijd nodig om elkaar beter te leren kennen, om op een relaxte manier te genieten van elkaars aanwezigheid en om gevoel voor elkaar te ontwikkelen, of niet.

En wist je dat liefde op het eerste gezicht echt een uitzondering is? Het klinkt natuurlijk fantastisch, maar meestal groeit verliefdheid. Dan kan na een paar dates zijn, maar het kan ook maanden duren. Ook is het mogelijk dat je al jaren een goede vriend hebt, waar je ineens verliefd op wordt. Dus relax, dat is de beste manier om verliefdheid te laten ontstaan.

2. Je bent teveel bezig met vergelijken en plannen

Misschien zit je niet in de juiste mindset om verliefd te worden. Misschien ben je vooral mannen met elkaar aan het vergelijken, je ex met je nieuwe date bijvoorbeeld. Je bent dan onrealistische verwachtingen aan het ontwikkelen, waar die arme jongens tegenop moeten vechten. Liefde wordt ineens een competitie. Wie is de beste kandidaat voor mij?

Je bent dus teveel bezig met plannen en vergelijken en vergeet daarom te genieten van het moment. Te genieten van de tijd met elkaar, zodat verliefdheid een kans kan krijgen.

3. Je bent niet echt een date-type

Je houdt van socializen, gewoon leuke dingen te doen met vrienden, maar een officiële date lijkt je vreselijk. Je schrikbeeld is een man die in zijn beste pak met klamme handen op je wacht met een rode roos in zijn hand, klaar om je bij binnenkomst drie zweterige zoenen te geven. Eenmaal tegenover elkaar weten jullie na de eerste zinnen (‘Heb je het makkelijk kunnen vinden?’) geen woord meer uit te brengen.

Als je je daarin herkent, dan is er niets mis mee om het allemaal wat minder officieel te maken. Misschien vind je je liefde wel in je vrienden-van-vriendenkring, of onder je collega’s. Of je ontmoet iemand op een datingapp, maar geeft aan dat je niks voelt voor een gewone date. Spreek dan af wat actiefs te gaan doen, zodat jullie tijdens jullie afspraakje niet zo gefocust op elkaar en op het gesprek zijn. Maak er een vermomde date van. Je kunt ook voorstellen er een vriendenavondje van te maken. Jij neemt twee vriendinnen mee, hij twee vrienden bijvoorbeeld. Hoe je het ook doet, het geeft je in ieder geval meer vrijheid en levert je minder druk op.

4. Liefde komt onverwacht

Als je één ding in je achterhoofd moet houden is het dat jij geen liefde vindt, maar dat de liefde jou vindt. Herinner jezelf daaraan als je ongeduldig wordt. Liefde is een complexe emotie en verliefdheid net zo goed. Het is niet altijd te verklaren en van tevoren aan te geven op basis van hoe sexy, slim en lief hij is en de mate waarin jullie interesses op elkaar aansluiten. Nee, het heeft ook te maken met die typische blik die hij heeft als hij om jouw grapjes lacht, de manier waarop hij jouw naam uitspreekt, de geïnteresseerde vragen die hij stelt over een onderwerp waar je normaal gesproken met bijna niemand over praat en zijn lichaamsgeur die je vaak onbewust ervaart (de feromonen die rond jullie zweven). Kleine dingen die je verliefdheid kunnen triggeren, en die je misschien bij iemand vindt, waarvan je het helemaal niet verwacht.

Het kan ook zijn dat je de kansen die op je pad komen niet aangrijpt, door de angst dat het (weer) misgaat. Dat lees je in ‘Minder denken, meer gevoel: zo word je weer verliefd!‘.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X