In huis Koken

Wijntips voor alleenstaanden!

wijntips alleenstaanden wijn bewaren
Geschreven door Redactie

Een wijntje bij het eten of als aperitief is heerlijk! Ook alleenstaanden gunnen zich tegenwoordig een glaasje fris wit, fruitig rosé of sappig rood. Genieten is fijn in gezelschap, maar juist een avondje alleen kan ook heel prettig zijn met een glaasje als gezelschap, helemaal voor jezelf. Je hebt als alleenstaande natuurlijk wel -zoals gewoonlijk- wat praktische probleempjes te overwinnen. In je up drink je niet zomaar een hele fles op. Vaak is een glaasje bij het koken en eentje bij het eten voldoende. Maar wijn smaakt de volgende dagen vaak al een stuk minder lekker dan de dag dat je de fles opende. Hoe kun je hier zo slim mogelijk mee omgaan? Dit zijn onze wijntips voor singles!

Wijntip 1: Zoek een lekker half flesje

Als je een flesje van 0,375 liter koopt, kun je deze precies opdrinken op één avond, zonder dat je daarna waggelend en lallend de trap op moet om je bed op te zoeken. Uit zo’n flesje haal je 2 à 3 glazen. Ben je snel tevreden met een fruitig wijntje, dan kun je in de supermarkt redelijk uit de voeten, ook al houdt het aanbod er niet over. Als je wat kieskeuriger bent in je selectie en wat meer kwaliteit wilt heb je echter ook veel keus, je moet er alleen wat meer moeite voor doen. Maar hé, het is toch leuk om er wat tijd in te investeren?

wijn bewaren wijntips alleenstaanden

Wijnspeciaalzaken hebben bijna altijd kwaliteitswijn in kleine flesjes. Kijk ook eens op internet, er zijn zelfs websites die alléén wijn in kleine flesjes verkopen. Nog leuker: ga eens naar een proeverij in je omgeving, of bezoek er één tijdens je vakantie. Je komt altijd wel iets lekkers tegen en durf dan ook meteen wat in te slaan, want je vindt het daarna vaak nooit meer terug! Let op: wijn in kleine flesjes is niet de goedkoopste oplossing. De hoeveelheid is minder, maar de vaste kosten van de productie, het bottelen en de fles zelf niet, dus je krijgt meestal wat minder wijn voor je geld. TIP: wil je zeker zijn van kwaliteit, koop dan wijn die óók in grote flessen verkrijgbaar is!

Wijntip 2: een doos of zak: schaam je er niet voor!

Op vakantie heb je ze vast weleens gezien, want zo’n doos met wijn is toch vooral voor op de camping? Dat kan toch niks zijn? Niet waar. Er kan ook prima wijn in zo’n kartonnen pak zitten. En ze zijn echt super praktisch! Het grote voordeel is dat je wijn twee tot drie maanden goed blijft. Dat komt omdat de wijn in een soort zak zit, in de doos. Deze zak is van een speciaal folie dat geen licht en lucht doorlaat. Zuurstof is immers de veroorzaker van ‘wijnontwikkeling’, waardoor de wijn minder lekker wordt. Het tapje waarmee je de wijn schenkt zorgt er voor dat er wel wijn uit de zak kan, maar er geen lucht in kan komen. In tegenstelling tot kleine flesjes is de ‘bag in box’ juist heel efficiënt en daarom goedkoop. Je kunt probleemloos doseren zo veel je wilt: de ene avond één glas, de andere drie? Geen probleem!

wijn bewaren wijntips alleenstaanden

Ga je niet voor de allergoedkoopste variant, dan kun je wijn van een heel acceptabele kwaliteit drinken uit zo’n pak. Net als kleine flesjes moet je wel wat moeite doen om je favoriete wijn te vinden. Maar veel wijnhandelaren en supermarkten hebben wel wat. En heb je eenmaal iets gevonden wat je aanstaat, dan heb je er dus lekker lang plezier van. Er zijn trouwens verschillende leuke koelers en schenkers te vinden voor je wijnzakken!

TIP: krijg je bezoek en zet je je doos liever niet op tafel, schenk dan gewoon wat uit de doos in een karaf!

Wijntip 3: speciale gadgets

We promoten hier normaal gesproken geen producten, maar dit vonden we toch wel een mooie vondst. Hou je van gadgets in je huis, kijk dan hier eens naar: D-vine. Geïnspireerd op Nespresso en de thuistap: een apparaat dat je wijn optimaal serveert vanuit ampullen of buisjes van 1 deciliter. Een microchip vertelt het apparaat bijvoorbeeld welke temperatuur de beste is voor de betreffende wijn en voilà, na 30 seconden komt je wijn er uit in perfecte conditie. Er zijn buisjes in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen verkrijgbaar. Je moet wel enige moeite doen om het apparaat in Frankrijk te kopen! En vergeet dan niet ook voldoende buisjes mee te nemen!

wijn bewaren wijntips alleenstaanden

Wijntip 4: toch een fles? Bewaar hem dan goed

Soms blijft het natuurlijk handig om een gewone fles te kopen en er meer dan één dag mee te doen. Dan is het goed om wat bewaartips te kennen! Witte en rosé wijnen verliezen iets minder van hun kracht en fruitigheid dan rode wijn. En stevige, vaak wat duurdere rode wijnen kunnen beter bewaard worden dan lichte rode wijnen. Ze hebben zelfs minimaal een paar uur lucht nodig om op smaak te komen, en zijn na een dag vaak nog heel goed. Het gebruik van een vacuümpompje is discutabel: sommigen vinden dat zo’n pompje juist nog meer smaak aan je wijn onttrekt. Anderen weer niet. Je kunt ook zonder pompje zo min mogelijk zuurstof bij je wijn laten komen: bewaar eens wat jampotjes en maak ze goed schoon. Kies er eentje waarbij je je restant wijn zo dicht mogelijk tot de rand kunt vullen. Maak het dicht en dan komt er ook zo min mogelijk zuurstof bij!

wijn bewaren wijntips alleenstaanden

Weet je nog meer handig wijntips, laat het ons en andere lezers weten!

Vind je alleen uit eten ook lastig in je up? Zo lossen anderen met ervaring dat op!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X