Geluk

Vrienden: zo beïnvloeden ze jou positief

vrienden, vrouwen, praten, roddel, negatief, challenge
Geschreven door Redactie

Welke vrienden je kiest zegt veel over jou! Ze hebben bovendien grote invloed op wat je denkt en hoe je je voelt en gedraagt. Reden genoeg om je vrienden zorgvuldig te kiezen! We verzamelden 5 belangrijke punten om rekening mee te houden:

  1. Vrienden met een sterke wil kunnen je zelfbeheersing vergroten

Als je moeite hebt om verleidingen te weerstaan kan het helpen om mensen om je heen te verzamelen die veel zelfdiscipline hebben. Aangezien zelfbeheersing nodig is om lange termijndoelen te bereiken, kunnen vrienden met veel willpower de sleutel tot jouw succes worden. Of je nou geneigd bent om dat bezoekje aan de sportschool over te slaan of je overweegt om je maandelijkse budget er in één keer doorheen te jagen. Als je tijd doorbrengt met een gedisciplineerde vriend kan dat je motiveren om gezonde gewoontes aan te houden.

  1. Door vriendschappen neem je minder financiële risico’s

Heb je weinig sociale interactie, ben je eenzaam of voel je je verstoten, dan heb je meer kans om grote risico’s te nemen met geld. Misschien is je relatie net verbroken, heb je ruzie binnen je familie of problemen op je werk, let dan op. Je emoties kunnen invloed hebben op je uitgaven. Je kunt er roekeloos van worden en dat zou je terug kunnen zien op je banksaldo.

  1. Sociale media vrienden kunnen een negatief effect hebben op je stressniveau

‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ geldt juist niet voor Facebookvrienden. We willen graag een goed beeld van onszelf neerzetten, maar dat wordt lastig als we zoveel verschillende vrienden hebben die onze posts zien. Aan medestudenten wil je laten weten hoe geweldig dat concert was en hoeveel jullie daar gedronken hebben, met gevatte grappige teksten bij de foto’s. Terwijl je je collega’s misschien een heel ander beeld van jezelf wilt tonen, serieuzer met meer werk gerelateerde berichten. Denk dus na voordat je zomaar mensen toevoegt aan je sociale netwerk.

  1. Goede vrienden kunnen zorgen voor een langer en gezonder leven

Uit Australisch onderzoek, waarbij 1500 oudere mensen 10 jaar lang zijn gevolgd, is gebleken dat mensen met een groot sociaal netwerk langer leven. Uit ander onderzoek is gebleken dat vrienden de kans op ziektes verkleinen doordat ze zorgen voor een lagere bloeddruk, hartslag en cholesterol. Soms lijkt het of vrienden voor meer problemen zorgen dan ze waard zijn, maar het is duidelijk dat het hebben van goede vrienden één van de beste dingen is die je voor je gezondheid kunt doen.

  1. Vrienden beïnvloeden je keuzes

Je kunt een nauwe band opbouwen door elkaar morele steun te bieden om verleidingen te weerstaan. Maar pas op, je kunt ook ‘partners in crime’ worden en besluiten allebei te zondigen. Samen die fles wijn leegdrinken, dat pak koekjes opeten, wat langer in de kroeg blijven hangen. Het is in ieder geval zo dat vrienden invloed op je gedrag hebben en vaak gaat het dan om het kopiëren van hun gedrag. Wanneer je dus vrienden kiest die slechte keuzes maken kunnen die je meeslepen. Maar als je vrienden kiest die je inspireren en je uitdagen om jezelf op een positieve manier te ontwikkelen, zal dat je kansen vergroten om je doelen te bereiken.

Lees ook deze blog van Janet over vrienden en de waarde die ze voor je hebben!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X