Daten Geluk

Afgewezen worden: hoe ga je daar mee om?

waarom ben jij nog single
Geschreven door Redactie

Afgewezen worden doet pijn. Bijvoorbeeld: je besluit je beste vriend eindelijk te vertellen dat je wel meer dan “gewoon vrienden” met hem wilt zijn, maar na een korte stilte zegt hij dat hij daar niet hetzelfde over denkt en dat het hem beter lijkt elkaar even niet te zien. AU!!

Of je besluit eindelijk die aantrekkelijke collega eens mee uit te vragen, je had al een tijdje het idee dat hij een oogje op je had. Maar hij antwoordt dat hij sinds kort een vriendin heeft. Je wordt vuurrood en glipt er als een haas vandoor.

Of je hebt een leuke eerste date, een nog geweldigere tweede date en begint al te dromen over een fantastisch leven met hem samen, met later twee kinderen in een bakfiets, een gezellige Villa Kakelbont en een paar poezen, geiten en kippen in de tuin. Tot hij je een appje stuurt dat hij die derde date wil cancellen en hij je eigenlijk helemaal niet meer hoeft te zien. “Veel succes met de rest van je leven!”, schrijft hij er nog achteraan. Mmmprrffff!

Verschrikkelijk! Afwijzing komt hard aan, ook al doen we vaak alsof het niet zoveel betekent.

Je hersenen hebben een trucje

Gelukkig is er ook iets positiefs over afwijzing te melden: uit een recente studie, gepubliceerd in de “Quarterly Journal of Experimental Psychology”, blijkt dat je brein je een beetje voor de gek houdt met een trucje, om je te helpen om te gaan met de afwijzing.

Wat is dat dan voor trucje van je brein, vraag je je af? Je hersenen veranderen de manier hoe je de wereld ziet, zodat je meer welkom lijkt.

Computerspel

Om afwijzing na te bootsen werden 40 studenten aan een computerspel gezet. Het spel werd steeds met drie spelers gespeeld, twee acteurs en één van de deelnemende studenten. Die laatste werd als derde wiel aan de wagen steeds uitgesloten door de andere twee en voelde zich zo dus afgewezen.

Vervolgens werd aan de deelnemers gevraagd naar een serie portretfoto’s te kijken. Op sommige foto’s stonden mensen die recht in de camera keken, alsof ze direct oogcontact met de kijker maakten, op andere foto’s werd er met een sceptische blik net naast de camera gekeken.

Het boeiende is dat de afgewezen deelnemers de foto’s van de sceptische mensen die ze niet aankeken heel anders ervoeren dan hoe ze bedoeld waren. Ze hadden namelijk sterk het idee dat ze wel recht aangekeken werden door de mensen op de foto’s.

De wereld accepteert je

De onderzoekers noemden dit fenomeen “kegel van het gezichtsveld”, een manier van je hersenen om je zicht te manipuleren en te verbreden, zodat je een meer sociaal accepterende wereld om je heen ziet.

De wetenschappers gaven aan dat dit gebeurt bij verstoten mensen, die een grote behoefte voelen om erbij te horen. “Om aan deze behoefte te voldoen zoeken ze naar tekenen van integratie en erbij horen. Eén van die tekenen kan zijn een persoonlijke blik direct op henzelf gericht”, schreven ze.

Dus wanneer je slecht nieuws hebt gekregen op het liefdesfront is er altijd nog de positieve kant dat je het idee hebt dat andere mensen wél prijs stellen op jouw aanwezigheid. Je blik heeft zich letterlijk verruimd om ze te zien!

Wist je dat de manier waarop jij op afwijzingen reageert de loop van je toekomst kan bepalen? Daarom is het goed om te leren hoe andere mensen hier op een positieve manier mee omgaan. Hoe ze niet opgeven, maar een positieve draai aan een afwijzing geven. Je leest het in het artikel  ‘Hoe mentaal sterke mensen met afwijzing omgaan’.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X